Hatalmi harcok áldozata lehet a Design Terminál

Design Terminál mentorprogram  2015
Vágólapra másolva!
Lázár János csütörtökön jelentette be, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében több mint 70 állami háttérintézmény szűnhet meg a közeljövőben. Közben kiszivárgott a tervezet konkrét listája is, amely szerint 13 intézetet jogutód nélkül számolnának fel. Ezek közé tartozna a Nemzeti Digitális Archívum, a Forster Központ és a kreatív ipar felpörgetésére létrehozott Design Terminál is, amelynek Navracsics Tibor egyengette az útját.
Vágólapra másolva!

"A Design Terminál a Magyar Állam költségvetési szerve. Működésének mindenkori kereteiről Magyarország Kormánya dönt. Tevékenységével kapcsolatos új döntés nem született, ha történne ilyen, arról tájékoztatjuk Önöket" - írta az Origónak eljuttatott közleményben az intézmény. Ahogy az Origo megírta, Lázár csütörtöki bejelentése általános meglepetést okozott. Sokan úgy vélik, változhat még a kiszivárgott lista, amiben sokat számít majd az intézmények lobbiereje.

A Design Terminál székhelye a Deák téren Forrás: Origo

Senki kutyái-macskái

Úgy tűnik azonban, a Design Terminálnál már korábban értesülhettek a megszüntetési szándékról. A 444.hu cikke szerint az intézet főigazgatója, Böszörményi-Nagy Gergely korábban levelet küldött szét munkatársainak: „Vannak olyan döntéshozók, akiknek a csendes háttérmunka, a minőségi szakmai tevékenység nem viszi át az ingerküszöbét – pláne nem, ha senki hatalmasság »emberei«, kutyái-macskái nem vagyunk." Az említett döntéshozók szerinte a „bürokráciacsökkentés” címszó alatt javaslatot tettek a Design Terminál és tucatnyi más háttérintézmény megszüntetésére.

Úgy tudjuk, az intézet körül

eddig is zajlottak hatalmi harcok az utóbbi években,

de a felszámolási szándék mindenkit meglepett. Akár ezek a kormányzati szinten zajló rivalizálások is állhatnak a döntés hátterében, akárcsak az, hogy valaki más célra szemelte ki a Design Terminálnak otthont adó műemléki épületet.

Van, aki úgy látja, hogy a startupokban és projektekben gondolkodó, fiatalos intézetnek nem sikerült elég jól megjelenítenie tevékenységét a hagyományos médiafelületeken, ezért megfoghatatlan maradt az idősebb generációhoz tartozó döntéshozók számára.

Itthon tartani a szellemi tőkét

A Design Terminálnak még kevés ideje volt, hogy beégjen a köztudatba, hiszen csak 2014 januárjában vált kiemelt kormányzati háttérintézménnyé. Ez főleg a tehetséggondozásban elkötelezett Navracsics Tibornak volt köszönhető, aki akkor még igazságügy-miniszterként intézte el a kreatív ipari központ létrehozását.

Az volt a cél, hogy a vállalkozói mentorprogramjával már évek óta népszerű Design Terminál karolja fel és segítse a digitális gazdaság, a formatervezés, a várostervezés és a divat terén mozgó, ígéretes vállalkozásokat. Ezzel akarták itthon tartani az innovatív fiatalokat, hogy ne külföldön hozzák létre vállalkozásaikat. Sikerült is elérniük egy olyan célközönséget, amit más állami intézményeknek korábban nem. Nemzetközi elismeréseket is begyűjtöttek, legutóbb az UNESCO díját.

Van, aki szerint Lázár János magánakciója volt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Úgy tudjuk, kezdetektől nehéz volt pozicionálni az intézményt: nem volt szabad kulturális műhelyként kommunikálni, nehogy felvetődjön a kérdés, hogy miért is tartozik a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium alá – később át is került a Miniszterelnökséghez. A politikai bélyeg is nehezítette időnként a szakmai munkát. A közvélemény egy része

kormánypárti műhelyként könyvelte el

az intézményt, ami akadályozta a széles körű szakmai összefogást. A Design Terminál körülbelül 50 embert foglalkoztat jelenleg.