Kell nekünk egy Bruegel?

Lázár János bruegel
Budapest, 2016. január 21. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. január 21-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az örökösök a Szépművészeti Múzeumban hagynák és felajánlanák az államnak megvételre idősebb Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című festményét.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a közelmúltban döntött arról, hogy az állam kiadhatja a németalföldi mester Szépművészeti Múzeumban őrzött alkotását, amennyiben az igénylők örökösi minőségüket a jogszabályokban meghatározottak szerint igazolják.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A festmény eredetileg Batthyány-Strattmann László tulajdonaként került a gyűjteménybe, a műre örökösei, Veronika Batthyány-Strattmann és Batthyány Ádám nyújtották be igényüket tavaly nyáron.

A leszármazottak ügyvédje, Patay Géza szerint két független jogászprofesszor szakvéleménye igazolja a Batthyány család tulajdonjogát.

A visszaadáshoz szükséges iratok összeállítása folyamatban van.

Az ügyvéd elmondta, hogy az örökösök nem akarják elvinni a festményt: a múzeumban hagynák és felajánlanák az államnak megvételre.

Id. Pieter Bruegel: Keresztelő Szent János prédikációja Forrás: Wikimedia Commons

A Miniszterelnökség szerint eddig öt műtárgy-restitúciós kérelem érkezett hozzájuk 8869 leltári tételre vonatkozóan. A Batthyány család mellett kérelmet adott be a Nádasdy család (oklevelekre, okiratokra, bútorra, festményekre), a Garzuly család (festményre) és a Zsolnay család (porcelántárgyakra).

A Népszabadság úgy tudja, hogy

a Schiffer család igénye is Lázár János asztalára kerül

az egykori villájukból származó három pannó ügyében, melyek ma a Nemzeti Galériában láthatók.

Három ügyben született már a Batthyányakéhoz hasonló "érdemi megállapító" döntés a kiadhatóságról, két esetben támogatólag, egy esetben elutasítólag, de hogy mely családok esetében, azt nem közölték.