Egyre biztosabb, hogy építkezni fognak a Ligetben

liget projekt látványterv
Vágólapra másolva!
A 2016-os költségvetésben a Liget Budapest projektre 19,1 milliárdos, az Operaház Eiffel Bázisára 4 milliárdos támogatást irányoztak elő.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról szerdán hírt adtunk, Hoppál Péter állítása szerint „végleg eldőlt”, hogy a Ligetben épül meg az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum. Azonban baj van a két kockaépülettel, a FotóMúzeum Budapest és az Építészeti Múzeum párosával. Ezeknél „finomhangolásra” van szükség.

Az Új Nemzeti Galéria terve Forrás: ligetbudapest.org

Hogy ez mit jelent pontosan azt nem tudni, de az biztosnak látszik, hogy a projekt leggyengébb pontja jelenleg a két magyar építésziroda által tervezett kockaépület.

Félsiker

A most betervezett 19,1 milliárdos összeg, amiben nincs benne a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására szánt 3,5 milliárd forint, azt erősíti, hogy lesz Ligetprojekt, de nem abban a formában, ahogy arról Baán László beszélt korábban.

A Magyar Narancs szerint Baán László 2016-ra 30 milliárdos támogatást vár a költségvetésből a projekt számára. Ennek egyelőre a kétharmada van meg.

Baán László Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

Ahogy Baán László az Origónak adott nagyinterjúban fogalmazott: "Ez egy sokrétű projekt. Bővülnek a parkhasználat lehetőségei is, de az ikonikus épületek ahhoz kellenek, hogy nemzetközileg is láthatóvá váljon. Itt a Ligetben a 19. század ölelkezik össze a 21. századdal."

Bővül az Operaház

Az is kiderült, hogy a közgyűjteményeknek összesen 12, 11 milliárd forint jut jövőre. Ez 250 millió forinttal kevesebb, mint az idei összeg. Ide tartozik például a Nemzeti, az Iparművészeti vagy a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár.

A Magyar Állami Operaház, a Pesti Magyar Színház és a Budapesti Operettszínház ugyanannyi pénzből gazdálkodhatnak, mint idén, összesen 10,6 milliárd forintból.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operaház leendő Eiffel Bázisában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Állami Operaház Eiffel Bázisának kialakítására 4 milliárd forint szerepel a javaslatban. Ahogy azt megírtuk, az Operaház Eiffel Bázisa egy 22 ezer négyzetméteres épület, amely valamennyi most szétszórt raktárt és műhelyt egyesít majd, sőt, lesz ott méretarányos próbaszínpad is, mert jelenleg nincs hol próbálni. A látogatóközpontban elsősorban a kihalófélben lévő színházi szakmákat mutatják be.

Mintegy 100 millióval kevesebb pénz, 7,99 milliárd jut a gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatására az ideinél. Ide tartozik például a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vagy a Capa Központ.

52 millió a roma kultúra támogatására

Bár a filmes támogatásokat a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztja szét, jövőre az Emmi is rendelkezne 69,8 millió forinttal, amit filmszakmai támogatásokra költhetnek.

Azt nem tudni, hogy a filmszakma melyik részét érinti majd az Emmi szétosztható kerete.
Kulturális alapítványok működési és programtámogatására mintegy 1,3 milliárdot terveznek fordítani jövőre, ezen felül a Várpalotai Trianon Múzeum jövőre is 44 millió forintos központi támogatásra számíthat.

A Magyar Írószövetség 30 milliós támogatásra számíthat, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 22 millióra. Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására - az ideihez hasonlóan - 2,89 milliárd, a roma kultúra támogatására 52 millió forintot irányoztak elő.