Áll a bál a világkiállítás körül

milánói expo
Vágólapra másolva!
Kritika zúdult a május elején kezdődő milánói expo turistáknak szánt új honlapjára Olaszországban. A bírálók szerint a verybello.it elnevezés primitív és hatásvadász, ráadásul az első verzióban Szicíliát és Calabria egy részét is lehagyták az ország térképéről.
Vágólapra másolva!

"Dante, Petrarca és Boccaccio hiába élt, a 'Very Bello' megölte az olasz nyelvet" - fakadt ki valaki az olasz közösségi médiában, ahol sorjáznak a hasonló megjegyzések a május 1-től október 31-ig tartó világkiállítás mintegy 20 millió potenciális látogatójának szánt honlap ellen.

Néhányan azt sejtik, hogy egy női kozmetikai márka, a Verybella "inspirálhatta" a kultuszminisztériumot a kínos névválasztásra.

Megölte az olasz nyelvet? Forrás: expo2015.org

A botrány a parlamentben is téma volt. Michela Montevecchi ellenzéki képviselő szerint a Very Bello úgy hangzik, mint egy elővárosi outlet neve. Úgy vélte, nem kellene ennyire görcsösen angol kifejezéseket átvenni Olaszország kulturális kínálatának népszerűsítésére, a minisztériumnak ennél több fantáziájának kellene, hogy legyen.

Szicília lemaradt

A bírálók szerint ráadásul nemcsak a névválasztással, hanem a tartalommal is komoly baj van. A 35 ezer euróból (10,5 millió forint) elkészült honlapon kezdetben egy olyan Olaszország-térkép jelent meg, amelyen Szicília, valamint Calabria egy része nem volt látható. Szicília legalsó csücske még most is le van csípve.

Harmincötezer euróból készült Forrás: verybello.it

Az ország 1300 kulturális rendezvényét felvonultató honlap egyelőre csak két nyelven, olaszul és angolul érhető el, és nem zökkenőmentes rajta a Facebook- és Twitter-kapcsolat.

Very very grazie!

Dario Franceschini kulturális miniszter nem hagyta magát kizökkenteni. Hangsúlyozta, hogy a Very Bello olyan név, amelyet a külföldiek könnyen megjegyeznek. Jelezte azt is, hogy a májusi expónyitásig további tartalommal és nyelvekkel bővítik a honlapot.

Ami pedig a kritikahullámot illeti, Franceschini szerint csak segített a weboldal népszerűsítésében. "A rosszindulatú csúfolódás és a kritikák nagy reklámot jelentettek a Very Bellónak. 'Very very grazie!'" - írta Twitter-üzenetében.

A magyar pavilon ellen kikeltek a hazai építészek Forrás: expohungary.com

Nálunk is állt a bál

Úgy tűnik, a világkiállítás mindenhol érzékeny téma. Egy évvel ezelőtt nálunk is nagy hullámokat vertek az expóra készülő magyar pavilon tervei, amelyeket Szőcs Géza miniszteri biztos az építész szervezetek heves tiltakozása ellenére választott ki. Nemrég megírtuk, hogy az építkezés gőzerővel zajlik, befejezése április közepére várható.