A Louvre válasza az Iszlám Állam rombolására

louvre
French president Francois Hollande examines an antique statuette of Ebih-II during a tour of the Oriental antiquities department of the Louvre museum, in Paris, France, 18 March 2015. Francois Hollande anounced plans on March 18, 2015 for a large scale exhibition on Mesopotamia by The Louvre Museum in Lens, in cooperation with the Iraqi government in response to the ransacking archaeological sites and museums by Islamic state militants and the Syrian regime. AFP PHOTO / POOL / IAN LANGSDON
Vágólapra másolva!
Mezopotámiai műkincsekből rendez kiállítást a világ leglátogatottabb múzeuma, válaszul az Iszlám Állam iraki műkincsrombolásaira – jelentette be Francois Hollande francia államfő.
Vágólapra másolva!

Az Iraki Nemzeti Múzeummal szoros együttműködésben készülő tárlatot a Louvre metzi fiókmúzeumában rendezik meg. Hollande felkérte a Louvre-t, küldjön szakértőket Bagdadba annak megállapítására, hogy milyen intézkedésekre van szükség a műkincsek megőrzése érdekében.

"A küldöttség következtetései alapján fogalmazzuk meg a Franciaország és Irak közötti együttműködés fő vonalait" – közölte az államfő.

Szakértőket küldenek Bagdadba Forrás: AFP/Ian Langsdon

Összeírják a műkincseket

Jóval többről van tehát szó egy tárlat megrendezésénél. A francia régészeti kutatások levéltári anyagait digitalizálják, és Irak rendelkezésére bocsátják.

Emellett az UNESCO-val együttműködve összeírják az Irakban regisztrált régészeti műtárgyakat, majd az iraki háborúban eltűnt műtárgyakról 2003-ban összeállított "vörös listát" is frissítik, és még tavasszal közzéteszik. Ezzel segítik a vámügyi szervek ellenőrzési munkáját a terrorizmus finanszírozására szolgáló illegális műtárgy-kereskedelem elleni küzdelemben.

Összeírják az eltűnt műtárgyakat Forrás: AFP/Ian Langsdon

Folytatódik a dzsihádista ámokfutás

Az Iszlám Állam februárban és március elején folytatta az ókori romvárosok szétrombolását az ellenőrzése alatt álló területeken. Moszul, Nimrúd (az ókori Kalhu) és Hatra városoknak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékei után a Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét.