Picasso jövőre Magyarországra jön

picasso christie
Employees of Christie's auction house hold up Spanish painter Pablo Picasso’s “Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” during a press preview in London on April 10, 2015. Les femmes d’Alger (Version “O”), a vibrant cubist work last auctioned in 1997 when it nearly tripled the expected price, is estimated to fetch about 140 million USD at auction in New York in May, by far the highest price ever for a work of art on the auction block. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Többek között orosz avantgárd, Picasso-, Modigliani- és Ország Lili-kiállítások nyílnak jövőre a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), melynek a Szépművészeti Múzeummal újraegyesített anyaga jelentős külföldi múzeumokban is bemutatkozhat – mondta az intézményt vezető Baán László.
Vágólapra másolva!

A Szépművészeti Múzeum február közepén zárta be kapuit a több mint negyedmilliós látogatottságú Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítással. Az épületben most az utóbbi évtizedek legnagyobb felújítása zajlik, melynek végeztével a közönség ismét láthatja a hetven éve bezárt Román csarnokot, új kiállítóterekkel bővül a múzeum, és a közönségforgalmi terek egy része is megújul – számolt be a főigazgató.

A Christie's aukciósház munkatársai Pablo Picasso “Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” című festményével Forrás: AFP/Justin Tallis

2018 tavaszán a közönség egy funkciójában is megújult Szépművészetit fog visszakapni, mert visszaköltöznek oda a régi magyar mesterek, így az épület az ókori művészettől a 18. század végéig az egyetemes és magyar művészet bemutatását fogja szolgálni, míg a modern magyar és nemzetközi anyag a Liget Projekt keretében megépülő Új Nemzeti Galériában lesz majd látható.

Idén a Szépművészeti Múzeum stábja és kiállításai is felköltöztek a Nemzeti Galériába, ahol most az állandó kiállításon egy válogatás is látható a Szépművészeti főműveiből. A Szépművészeti és az MNG gyűjteményének legjelesebb alkotásai közben külföldön is bemutatkoznak: jelenleg Milánóban és Rómában, majd jövőre a párizsi Musée du Luxembourgban – mondta el Baán László.

Victor Vasarely születésének száztizedik évfordulójára Aix-en-Provence-ban 2016-ban nagy kiállítássorozatot terveznek, ehhez kölcsönzésekkel csatlakozik a Szépművészetihez tartozó budapesti Vasarely Múzeum is, közben az elaggott állapotú, óbudai intézményt is megújítják, hogy 2016 őszén egy Bortnyik-kiállítással nyithasson meg ismét.

Látogatók Victor Vasarely egyik művét szemlélik Teheránban Forrás: AFP/Atta Kenare

Jövő év őszén a Magyar Nemzeti Galéria a Kogarttal közös szervezésben a krakkói Nemzeti Múzeumban is megjelenik egy klasszikus magyar művészeti kiállítással, ahogy a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeumban is előkészítenek 2016 októberére egy bemutatkozást a budapesti múzeum itáliai és németalföldi reneszánsz anyagából. A haarlemi Frans Hals Múzeumban a Szépművészeti holland gyűjteményéből mutatkozik be egy jelentős válogatás jövő ősszel.

Baán László elmondta: január végétől májusig a jekatyerinburgi Művészeti Múzeum nemzetközileg kevésbé ismert, de rendkívül fontos orosz avantgárd gyűjteménye érkezik az MNG-be, olyan alkotók munkáival, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov; ennek a gyűjteménynek a java így együtt még soha nem hagyta el Oroszországot.

Malevics Vörös négyzet című festménye Forrás: Public domain / Wikipedia

Tavasszal Pablo Picasso, majd Amedeo Modigliani munkáiból nyílik az egész életművet áttekintő, retrospektív igényű tárlat. A Picasso-kiállítás fő partnere a párizsi Musée Picasso, de más nagy európai múzeumokból is érkeznek művek, így sikerül majd az életmű 77 évét átfogni. A tárlat a figurális ábrázolás változásaira fókuszál Picasso életművében. A főigazgató elmondta: az utolsó jelentős Picasso-kiállítást több mint két évtizede láthatta a közönség Budapesten, átfogó Modigliani-tárlat pedig még sohasem volt Magyarországon.

Hozzátette, a nagy magyar mesterek retrospektív tárlatai is folytatódnak, a művész születésének 90. évfordulója alkalmából nyílik életmű-kiállítás Ország Lili alkotásaiból 2016 decemberében. Év közben számos kamaratárlatnak is otthont ad az MNG: a Picasso- és Modigliani-kiállításokhoz kapcsolódva, a két művész egyik fontos inspirációs forrását bemutatva például afrikai törzsi maszkokból nyílik kiállítás, a Néprajzi Múzeummal együttműködésben.

Amedeo Modigliani Nu couché című aktfestménye nemrégiben 170,4 millió dollárért (50 milliárd forintért) kelt el a Christie's New York-i árverésén Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Még decemberben kiírják a Néprajzi Múzeum új épületének építészeti pályázatát, melyre a tervek szerint tizenöt tervezőt hívnak meg – a világhírű nemzetközi irodák mellett az eddigi pályázatoknál több magyart is – számolt be a Liget Projektet miniszteri biztosként felügyelő Baán László.

Baán László az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központról (OMRRK) elmondta, a Szabolcs utcai fejlesztés jól halad, a bontások már lezajlottak, így rövidesen kezdődhet az építkezés, melynek eredményeként a Liget Projekt keretében egy „európai rangú” restaurálási és raktárkapacitás fog jön létre. Az OMRRK 2018 tavaszára készül el a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójával, a Magyar Zene Házával és a Közlekedési Múzeum eredeti tervek alapján helyreállított épületével együtt. A Liget Projekt második üteme 2019 nyarán zárul – fűzte hozzá.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ látványterve Forrás: ligetbudapest.org

Baán László elmondása szerint a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria jelentős kedvezményezettjei a Magyar Nemzeti Bank műkincsvásárlási programjának, amelynek köszönhetően 2015-ben kiemelkedő jelentőségű műtárgyakkal gyarapodott a gyűjtemény, többek között Tiziano, Vaszary, Gulácsy, Moholy-Nagy alkotásaival és az Artpool Művészetkutató Központ anyagával.

Az Értéktár Program keretében 2016 elején kerülhet sor a holland aranykor egyik kiemelkedő festője, Abraham van Beijeren egyik jelentős csendéletének megvásárlására egy külföldi gyűjteményből. A mű így visszatér Magyarországra, hiszen az a 20. század legjelentősebb magyar magángyűjtője, Nemes Marcell sajnálatosan szétszóródott kollekciójának jeles darabja volt – mondta Baán László.