A Google székház tervezői is ringbe szállnak a Néprajzi Múzeumért

Bizományosi felvétel NE HASZNÁLD!
Bizományosi felvétel NE HASZNÁLD!
Vágólapra másolva!
Kiírták a nemzetközi építészeti tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére, amely a Városliget szélén, az eddigi elképzelésekkel szemben az Ötvenhatosok terén kap majd helyet.
Vágólapra másolva!

A meghívásos pályázaton 15 nemzetközi és magyar építésziroda – többek közt a Herzog & de Meuron, a BIG, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture, a Coop Himmelb(l)au továbbá Rem Koolhaas irodája, az OMA – száll versenybe az új múzeumépület megtervezéséért. Az irodák között ott vannak a kaliforniai Google székház és a pekingi olimpiai stadion tervezői.

A pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható.

Költözne a Néprajzi Múzeum

A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum új otthona. A múzeum jelenleg az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működik.

Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben.

A Néprajzi Múzeum a Parlament kupolájáról fényképezve Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az intézmény új, korszerű épületbe való költözése lehető teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény.

A múzeum igazgatójával nyáron beszélgettünk a költözésről és múzeumi szemléletükről. Arra a kérdésre, hogy az új épület új tárlatot is jelent-e majd, Kemecsi Lajos így válaszolt: "Tulajdonképpen igen. A mostani állandó tárlat a magyar néprajzot mutatja be,

várhatón kétszer ekkora alapterületen. Lesz egy modern, szellős tárlat, de ugyanabban az épületben lesz a látványraktár is."

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum új főigazgatója a múzeum épületében Forrás: MTI/Kovács Tamás

A beszélgetésből az is kiderült, hogy az új Néprajzi Múzeum egyik legfőbb vonzereje a gyerkeknek szóló külön tárlat lesz.

Egy épületet már elfogadtak, majd elvetettek

A Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére 2014-ben már lezajlott egy építészeti tervpályázat, melyből a francia Vallet de Martinis és a DIID építésziroda terve került ki győztesen, ám a Városliget megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest projekt végleges struktúrájára vonatkozó kormánydöntés alapján a Néprajzi Múzeum tervezési területe új helyszínre, az Ötvenhatosok terének középső szakaszára került, ezért új tervpályázat kiírására van szükség.

Információink szerint a radiátorépületnek is csúfolt házat azért vetették el, mert az

nem tetszett a fő politikai döntéshozóknak.

Ezt az épülettervet először elfogadták, aztán elvetették. A mostani kiírás új helyszínt határoz meg a múzeumnak Forrás: Tumblr/lebegopont

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, mindkettőt japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

Két évig építenék az új parkot

A Városliget Zrt. kiírta a park rendezését szolgáló tájépítészeti tervpályázatot is. A 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredménye alapján a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és 2019-ben fejeződhet be teljes egészében.

Az Új Nemzeti Galéria épületterve Forrás: ligetbudapest.org

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett hangsúlyt fektet az új sétányok köztéri bútorok kialakítására, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre.

A pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható.