A kormány rendezi az Iparművészeti Múzeum helyzetét

Iparművészeti Múzeum felújítás
Budapest, 2011. február 18. Védőtető húzódik a járda felett az Iparművészeti Múzeum előtt, melynek köszönhetően ismét az Üllői úti főbejáraton keresztül közelíthető meg az intézmény összes kiállítása. A járdaszakasz lezárását január közepén rendelték el, miután cserepek hullottak az 1896-ban átadott, szecessziós stílusú épület tetejéről a járdára. Megkezdődött az épület teljes körű műszaki vizsgálata is, a mely egy átfogó rekonstrukció első lépése lehet. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) január elején hatvanmillió forintot adott a tetőszerkezet megerősítésére. 2011-ben elkezdődhet az intézmény rekonstrukciójának első szakasza. A több évre tervezett felújítás teljes költsége mintegy 14 milliárd forintra rúg, ebből az első szakasz várhatóan 5 milliárd forintba kerül. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
2018. december 31-éig fel kell újítani az Iparművészeti Múzeumot.
Vágólapra másolva!

A kormány szerint az Iparművészeti Múzeum „helyzetének autentikus rendezése városrehabilitációs szempontból kiemelt jelentőségű”, ezért a keddi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 2018. végéig az intézmény főépületét az eredeti tervek szerint kell helyreállítani.

Már 2011-ben is védőtető húzódott a járda felett az Iparművészeti Múzeum előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A határozat szerint az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia az Iparművészeti Múzeum nagyrekonstrukciójáról és múzeumszakmai fejlesztéséről úgy, hogy a főépületet az eredeti terveknek megfelelően kell helyreállítani, a határidő 2018. december 31.

Málló vakolat az Iparművészeti Múzeum épületén Forrás: MTI/Kovács Tamás

A határozat szerint a miniszternek 2016. január 31-ig kell a kormány elé kell terjesztenie a nagyrekonstrukció költségigényét és a végrehajtás ütemezését, valamint a Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárny Lechner Ödön és Pártos Gyula autentikus tervein nyugvó megépítésének lehetőségét tartalmazó javaslatot.