Óriási objektumot építenek Ózdon

Magyar Nemzeti Digitális Archívum gyár, ipari létesítmény, ipari park, Ózd,Az Erőmű gépház épülete, Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ, (MaNDA)
Ózd, 2012. április 12. Az Erőmű gépház épülete az Ózdi Ipari Parkban. Elkezdődhet a Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ létrehozásának előkészítése, miután együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és Ózd városa. A tervek szerint első lépésként egy kulturális centrumot hoznak létre a volt erőmű vagy Fúvógépház épületében, ide gyűjtenék össze például a kohászat emlékeit.
Vágólapra másolva!
1,6 milliárdért kap új funkciót az egykori iparváros pusztuló erőműve. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet kulturális bázist hoz létre benne. 
Vágólapra másolva!

A Digitális Erőmű ötven szakembernek ad majd munkát, fő feladata a nemzeti kultúrkincs digitalizálása és a meglévő anyagok rendszerezése lesz. A központot januárban nyitnák meg, írja a Magyar Hírlap.

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója a lapnak elmondta: azért kell ez az archívum, mert az interneten elérhető seregnyi többi archívum nem kutatható. De a Digitális Erőmű a tervek szerint hosszabb távon a várost is fejleszti.

Az Erőmű gépháza 2012-ben, a beruházás tervezési fázisában. Akkor még az egészet Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központnak hívták Forrás: MTI/Vajda János

Nézzük, mi minden lesz itt:

  • lesz egy kipróbálható green box, vagyis belesétálhatunk bizonyos filmekbe,
  • lesz egy T-34-es harckocsi,
  • lesz egy "apró romváros",
  • lesznek harmincas évekbeli autók,
  • lesz egy digitális és interaktív tárlat Magyarország történelméről honfoglalástól napjainkig,
  • lesznek számítástechnikai relikviák, köztük olyanok, amiket magyarok gyártottak,
  • és lesz valami, amit mozilabirintusnak neveznek, és amit Képes Gábor, a MaNDA főosztályvezetője így írt le: "Egymással párhuzamosan futó ötven kisfilm a magyarság életéből mesél majd el egyéni látásmódú történeteket".

Gigantikus futómacska

Ha ez nem lenne elég, a tudósoknak is kedveskedtek: kialakítanak majd "tanulmányi stúdiókat" és egy konferenciatermet, mondta a lapnak Nyalka Antal szakmai vezető. A közösségi térben viszont meghagyják a közel félszáz tonnás futómacskát és gigantikus emelőkarokat.

Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgatója egy tavalyi rendezvényen, ahol a Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központról beszélt. (Akkor még talán így hívták az "objektumot") Forrás: MTI/Vajda János

A kilátástalanság és a nincstelenség

Lovas szerint az Erőmű turisztikai célpont is lesz, hiszen "közel van a Felvidék", és sok lengyel érkezik a térségbe. Riz Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókörzetének kormánypárti országgyűlési képviselője mindehhez hozzáadott egy újabb szempontot: "sajnos Ózd nevéhez hozzátapadt a kilátástalanság és a nincstelenség – holott ez méltatlan az itt élőkhöz." Szerinte az Erőművel ez megváltozhat.