A gitáros eszméletlen, a dobos bujkál a rendőrök elől

Alice Cooper
Vágólapra másolva!
Ötven éve játszotta a Rolling Stones a karrierje legrövidebb koncertjét Rochesterben, amit néhány perc után félbe kellett szakítani, mert a rajongók megrohanták volna a színpadot. Ennek apropóján összeszedtünk néhányat a legbalhésabb, legemlékezetesebb koncertek közül 1975-ig bezárólag.
Vágólapra másolva!

Az időpontot önkényesen választottuk ki, a punk 1975-ös indulásával ugyanis mindennapossá váltak a botrányok a koncerteken. GG Allint fontos azért soron kívül bemutatnunk, mivel a rockzene történetének legdurvább előadója volt,

bár albumot valószínűleg egyet sem adott el.

GG Allin a szokásos ábrázattal Forrás: Origo

Mindegyik koncertjére alsónadrágban állt ki, és mindegyiknek a rendőrség kiérkezése vetett véget. Koncertjein rendszeresek voltak a verekedések, bevett elem volt, hogy a színpadra szart, azt szétkente a mellkasán, a többivel pedig vagy a közönséget dobálta, vagy egyszerűen megette. Emellett állandóan véres volt, ugyanis örökké verte a fejét valamibe, egy alkalommal kiütötte a mikrofonnal az első hat fogát is.

Végül drogtúladagolás végzett vele 1993 júniusában.

A temetés után a bátyja csak annyit jegyzett meg, hogy látta ennél szarabbul is kinézni az öccsét.

A Rolling Stones legrövidebb koncertje

A Rolling Stones miatt is ment a hiszti Forrás: Showtime

1965 november elsején Rochesterben koncertezett a Rolling Stones, aminek akkorra már sikerült nevet szereznie az Egyesült Államokban. Ez volt a zenekar második amerikai turnéja, az Out of Our Heads című albumot mutatták be, ami

a Beatles Helpje mögött a második helyig jutott

például az angol albumlistán.

A koncertre három-négyezer ember gyűlt össze a háborús emlékhelynél. 120 rendőrt küldtek biztosítani a helyszínt, rajtuk kívül ott voltak még a jegyszedők és az emlékmű biztonsági őrei is. A koncert este 9-kor kezdődött, és mindössze néhány percig tartott, mert a rendőrség nem bírta tartani a hisztérikusan nyomuló rajongókat.

"Amint az énekes levette a zakóját és meglengette az első sorban álló lányoknak,

- mondta később William Lombard rendőrfőnök, aki a színpadon bejelentette, hogy a koncertnek vége. Egyik társát cipővel fejbe dobták a feldühödött rajongók, őt kórházba kellett szállítani.

Kitiltották őket négy évre

A Kinks esete egyszerre volt vicces és szomorú. Az angol zenekart egy testvérpár alapította, akik ki nem állhatták egymást, az együttes többi tagja pedig őket. A Kinksnek jó esélye volt arra, hogy a Beatleshez és a Rolling Stoneshoz hasonló karriert fusson be, azonban 1965-ben, a brit zeneinvázió csúcsán kitiltották az Egyesült Államokból,

ezzel pedig megpecsételődött a sorsa.

Sokat találgatnak arról, hogy miért tilthatták ki őket. Az több mint valószínű, hogy ehhez köze lehetett egy 1965 májusában megesett balhénak is. A gitáros Dave Davies és a dobos Mick Avory két szám után úgy összeverekedett egy cardiffi koncerten, hogy a végén Davies eszméletlenül feküdt a színpadon, Avory pedig elbujkált, mert azt hitte, hogy megölte zenésztársát.

Daviest a koncertről kórházba szállították, 16 öltéssel varrták össze a sebeit, Avoryt pedig letartóztatták, bár Davies később visszavonta a feljelentést. A zenekar sokat verekedett a színpadon, amibe a közönség is időnként belekeveredett, de Daviesék és Avory

a nyolcvanas évek közepéig kihúzták együtt.

Verte vagy nem verte

A korszak egyik legnagyobb botrányát a Doors énekese, Jim Morrison okozta 1969 március elsején. A történet azzal kezdődött, hogy az énekes a New Orleans-i reptéren rekedt két órára, amit ivással ütött el. Amikor megérkezett Miamiba, a koncert helyszínére, már

magához képest is kifejezetten részeg volt.

Jim Morrison egy 1967-es képen Forrás: Northfoto/Douglas Kent Hall/ZUMA Pres

A koncert ennek megfelelően borzalmas volt, Morrisonnak semmi kedve nem volt énekelni, helyette inkább szentbeszédet tartott arról, hogy mindenki idióta, mindenkit megvezetnek. Végül oda lyukadt ki, tudja, hogy azért jöttek ki az emberek, mert a farkát szeretnék látni. A koncertről hangfelvétel és egy rakás fotó is készült, mégsem lehet tudni, mi történt ezután.

Egyes beszámolók szerint megmutatta a farkát a közönségnek, és önkielégítést imitált,

más információk szerint a pólójával úgy csinált az ágyéka előtt, ahogy a bikaviadalokon szokták heccelni az állatot, és egy pillanatra kivillantotta a férfiasságát, megint mások szerint meg ennyi se történt.

Az ügy bíróságra került, semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni, Morrisont mégis elítélték, bár a büntetését tragikus halála miatt már nem tölthette le.

A shock rock megszületése

Honnan tudta volna Forrás: Origo

Az egyik legröhejesebb történet kétségtelenül Alice Cooperhez fűződik. Az énekes 1969 szeptemberében Torontóban játszott a Rock 'n' Roll Revival fesztiválon, a Varsity stadionban. A koncert alatt valahogy a színpadra keveredett egy csirke.

Cooper világ életében városban élt, azt hitte, hogy a csirke tud repülni,

úgyhogy bedobta a közönségbe, gondolván, hogy majd úgyis elszáll.

A csirke persze nem szállt el, és az első sorokban álló bevadult rajongók egyszerűen széttépték. Az esetből hatalmas botrány lett, a menedzsmentnek és Coopernek viszont jól jött a dolog, mert ezzel sikerült megerősíteni a rockzene rosszfiújaként belőtt imidzsét.

Ezzel az akciójával nem mellesleg megteremtette a shock rock fogalmát, amit természetesen Ozzy Osbourne-nak sikerült 1982-ben kiteljesítenie, amikor

leharapta egy denevér fejét, mert azt hitte, gumiból van.

Hatalmas vágás a hippiskedésen

A korszak legnagyobb hatású eseménye egy tragédia volt, és közvetve ugyan, de

szintén a Rolling Stones nevéhez kapcsolódik.

1969 decemberében tartották az altamonti fesztivált, amin az angol együttes mellett fellépett Santana és a Jefferson Airplane is.

A biztonsági feladatokkal Hunter S. Thompson kedvencét, a Hells Angels motoros bandát bízta meg a Rolling Stones menedzsmentje, akik 500 dollárnyi sörért vállalták is a feladatokat. A motorosok a minifesztivál alatt természetesen be is rúgtak, egyre feszültebb lett a hangulat, a Rolling Stones is azzal kezdte a koncertjét, hogy Jagger arra kért mindenkit, nyugodjon meg.

A harmadik számnál aztán kisebb tülekedés alakult ki a színpad előtt, amiben a tizennyolc éves, Meredith Hunter előkapott egy pisztolyt is. A Hells Angels-es Alan Passaro gyorsan kiszúrta a pisztollyal közelítő fiatalt,

kést rántott, és halálosan összeszurkálta.

A Rolling Stones folytatta a koncertet, észre se vette a történteket.

Nem tartott sokáig

Minden idők egyik leghülyébb és legkellemetlenebb zenei eseményét 1974 június ötödikén tartották a Madison Square Gardenben. Itt házasodott ugyanis össze Sly Stone és Kathy Silva a Sly Stone and the Family koncertje előtt

21 ezer ember szeme láttára.

Az ötletet állítólag az egyik barátjuk adta, de valószínűbb, hogy Stone a menedzserrel közösen találta ki a dolgot, mert rosszul fogytak a jegyek. Az énekes még egy tévéshow-ba is elment, hogy egy kicsit reklámozza az esküvőt, erre persze rögtön megugrottak a jegyeladások is. Egy hónappal a koncert után pedig a boldog család szerepelt már az együttes következő albumának a borítóján.

A dolog azért is lehet nevetséges, mert

öt hónappal a ceremónia után a modellkedő és színészkedő Kathy Silvia be is adta a válókeresetet.