Elnököt váltott a Színházi Kritikusok Céhe

stuber andrea
Vágólapra másolva!
Tompa Andrea második elnöki ciklusa után köszönt le tisztéről.
Vágólapra másolva!

Második elnöki ciklusa végeztével leköszönt tisztéről Tompa Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke, valamint az elnökség tagjai, Herczog Noémi és Jászay Tamás. A tisztújító közgyűlésen a tagság új vezetőséget választott. Stuber Andrea elnök, valamint Proics Lilla és Kovács Bálint elnökségi tagok folytatják elődeik munkáját.

Stuber Andrea a 2012-es POSZT-on Forrás: Szkárossy Zsuzsa

Az új elnökség a több mint harmincéves múltra visszatekintő, jelenlegi formájában 1997-ben újjáalakított céh szakmai működését szeretné erősíteni. Az elnökség programja emlékeztet:

a színikritika jelenleg a puszta létéért küzd,

így fontos a láthatóság növelése, a részvétel a színházi szakma több területén.

A programban szerepel a jelenleg 55 főt – részben aktív, részben nem gyakorló színikritikusokat – tömörítő szervezet tagságának növelése, mások mellett a fiatal, sokat publikáló színházi újságírók elérésével. Az új elnökség szeretne részt venni közönségtalálkozók és más nyilvános, a kritikusok által szervezett rendezvénysorozatok elindításában.

Laptoppal Stuber Andrea, közvetlenül mellette Proics Lilla Forrás: Szkárossy Zsuzsa

Szeretnék a céh független, szakmai díjának átadását az „egész színházi szakma ünnepévé” tenni, esetleg új kategóriákat bevezetni, valamint elérni, hogy a tagság nagyobb része szavazzon. Ehhez a kritikusoknak évente minimum 90 előadást kell megnézniük, ami sok tagnak problémát jelent a jellemzően saját zsebből finanszírozott utazások és a szakmai jegyárak miatt. A Színházi Kritikusok Céhe idén kilépett a Magyar Színházi Társaságból, és

független civil szervezetként semmilyen állami támogatásban nem részesül.

A Színházi Kritikusok szervezetének új elnöke, Stuber Andrea 1983 óta publikáló kritikus, színházi újságíró, blogger, rádiós műsorvezető. Proics Lilla tornatanár, színházi szakíró, a Színház című folyóirattól a Revizoron át az erdélyi Játéktér című szaklapig számos orgánumban publikál. Kovács Bálint az Origo kulturális újságírója, korábban a Magyar Narancs munkatársa, színikritikái és színházi tárgyú cikkei többek közt a Színházban, az Ellenfényben, a Spiritusz gyerekszínházi portálon jelentek meg.