Budapesten játszik a Radiohead gitárosa

jonny greenwood
Vágólapra másolva!
Szombaton, azaz október 17-én a Müpában új oldaláról mutatkozik be a magyar közönségnek Jonny Greenwood, hiszen a London Contemporary Orchestra szólistáival saját szimfonikus szerzeményeit adja elő a CAFe Budapest keretében.
Vágólapra másolva!
Jonny Greenwood ül és néz Forrás: Origo

A Radiohead gitárosa az elmúlt bő egy évtizedben már nemcsak rockzenészként ismert, hanem klasszikus és kortárs zenei körökben is elismert előadóvá nőtte ki magát. Sőt, a filmes körökben is keresett zeneszerzőnek számít, hiszen eddig 85 alkalommal működött közre filmekben, sorozatokban zeneszerzőként, köztük Paul Thomas Anderson Oscar-díjat is nyert alkotásában, a Vérző olajban is. Ez utóbbiért a BAFTA-díjra és Grammy-díjra is jelölték.

Greenwood elsődleges hangszere, a gitár mellett tucatnyi más hangszeren játszik: zongorázik, dobol, játszik brácsán, bendzsón, hárfán, tanpurán, de a cselesztával és a harangjátékkal is ügyesen bánik. A szívéhez talán leginkább a thereminhez hasonló hangzású francia elektronikus hangszer, az ondes martenot áll. A legnagyobb hatással Olivier Messiaen, Ligeti és Penderecki munkássága volt rá, utóbbival közös lemezt is készített 2012-ben.