A fogyatékossággal élők is bulizni szeretnének

feherparadicsom
Vágólapra másolva!
A fogyatékossággal élők számára nemcsak az lehetetleníti el a bulizást, ha nincs akadálymentesítve a vécé, de a villogó fények vagy az L alakú asztalok is. Magyarország 68 ezer fogyatékossággal élő fiatalján szeretne segíteni a Fehér Paradicsom Klub egy minden szempontból integrált szórakozóhely létrehozásával. A kezdeményezés első lépése Az éjszaka mindenkié! nevű rendezvény, október 15-én este a G3 klubban.
Vágólapra másolva!

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon 460 ezer fő él valamilyen fogyatékossággal, ami a lakosság 4,6 százalékát jelenti – és ez a szám még nem tartalmazza a tartós betegségben szenvedőket. A leggyakoribb fogyatékosság a mozgáskorlátozottság, emellett sokan küzdenek látás-, illetve hallásszervi nehézségekkel, valamint mentális problémákkal.

Örömmel részt vennének az éjszakai életben Forrás: Fehér Paradicsom Klub

„Az olyan hétköznapi dolgok is számos kihívás elé állítják őket, mint például a szórakozás. Pedig mintegy 68 ezer fogyatékossággal élő fiatal van, és többségük örömmel részt venne az éjszakai életben” – mondja Gyulavári Ágnes, a Fehér Paradicsom Klub egyik vezetője. A klubban az alapítók szándéka szerint

a fogyatékossággal élők és épek megkülönböztetés nélkül érezhetik jól magukat.

„A Fehér Paradicsom az inklúzióra, vagyis a különböző lehetőségekkel rendelkező emberek közötti kölcsönös nyitottságra és elfogadásra helyezi a hangsúlyt” – magyarázza Rácz Katinka projektvezető.

Mint mondják, „az éjszaka egyelőre közel sem akadálymentes”. A szórakozóhelyeket ugyan kötik bizonyos előírások – mint az akadálymentes mosdó kialakítása –, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az első nehézséget mindjárt az odajutás jelenti: kerekesszékesként már az éjszakai tömegközlekedés is problémás, és a fogyatékossággal élőknek segítőket is sokkal nehezebb találniuk az éjszakában.

"A legtöbb elérhető szórakozási lehetőség mind a helyszínt, mind pedig a megszólított közönséget tekintve szegregált.

Nincs olyan színtér, ahol a másság természetes módon van jelen. A nagyothallóknak például a villogó fények, vagy akár egy L alakú asztal is nagy problémát okozhat azáltal, hogy ellehetetleníti a szájról olvasást” – mondja Gyulavári Ágnes.

Az éjszaka mindenkié Forrás: Fehér Paradicsom Klub

A vegyes képességű önkéntes csoport által szervezett Fehér Paradicsom Klub szeretné felhívni a figyelmet ezekre a nehézségekre, hogy ezzel úttörők legyenek a budapesti klubok előtt. Ahogy fogalmaznak, céljuk

de szeretnék formálni az emberek fogyatékossággal, mássággal szembeni szemléletmódját is.

Mindezek miatt október 15-én, a Fehér Bot Napján rendezik meg a G3 Klubban az első inkluzív, akadálymentes estét Az éjszaka mindenkié! néven.

Vakon bulizhatnak Forrás: Fehér Paradicsom Klub

A programot egy akadálymentes kulturális életről szóló kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, majd audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással kísért előadások, koncertek következnek. Lesz kortárs táncszínház, valamint

zsonglőr- és slam-bemutatók fogyatékossággal élő és ép művészek közös produkcióival.

Aztán a Sena Live Band koncertje következik jelnyelvi tolmácsolással.

Ki lehet próbálni a blind discót is, ahol épek és fogyatékossággal élők egyaránt vakon bulizhatnak DJ Pigment zenéjére. A teljes program az esemény Facebook-oldalán olvasható.