Elhunyt Brian Friel

pogánytánc katona
Vágólapra másolva!
Nyolcvanhat éves korában elhunyt Brian Friel ír származású Tony-díjas drámaíró, akit a magyar közönség egyebek közt a Pogánytánc, a Hitgyógyász és a Húsz év után című darabok szerzőjeként ismerhet.
Vágólapra másolva!

A 20. század második felének legismertebb ír színdarabírójaként ünnepelt Friel pénteken hunyt el északnyugat-írországi otthonában, hosszas betegséget követően.

Történeteiben, amelyeknek jelentős része egy Ballybeg nevű kitalált ír városkában játszódik, Friel tükröt tartott

Darabjait a világ minden táján játszzák. A magyar közönség egyebek közt a Pogánytánc, a Hitgyógyász, a Húsz év után és a Philadelphia, itt vagyok! című darabjairól ismerheti.

Söptei Andrea, Bertalan Ágnes, Illés Györgyi a Pogánytánc című darabban a Katona egy 1994-es előadásában Forrás: Katona

Azonnali emigráció gondolatával kacérkodik

Friel 1929-ben szültetett az észak-írországi Killcogherben, majd tízéves korában Londonderrybe költözött családjával. Még tanárként dolgozott, amikor 1962-ben az Abbey Theatre műsorára tűzte The Enemy Within című darabját. Később az 1964-es Philadelphia, itt vagyok! című darabjának nemzetközi sikerén felbuzdulva kezdte minden idejét a színdarabírásnak szentelni. A mű egy ír fiatalemberről szól, aki az azonnali emigráció gondolatával kacérkodik.

Friel később Stephen Rea színésszel közösen alapította meg a Field Day Theatre Companyt. Három Tony-díjat is bezsebelt 1992-ben a Pogánytánc című darabjáért, amely öt hajadonról szól az 1930-as évek Írországában. A darabból 1998-ban mozifilm is készült Meryl Streep főszereplésével.

Friel a londoni Evening Standard díját, az Olivier-díjat és a New York-i Drámakritikusok Körének díját is elnyerte. Huszonnégy publikált színdarab, két novelláskötet és számos Ibsen-, Csehov-, valamint Turgenyev-adaptáció fűződik a nevéhez.

Michael D. Higgins ír államfő

nevezte az elhunyt írót.

"A Ballybegben játszódó legendás történetei a világ minden szegletébe eljutottak, Dublinból indulva egészen Londonig, a Broadwayig és a mozivászonig" - fogalmazott Enda Kenny ír miniszterelnök.