Beintenek a világnak a menekültekért

anish kapoor
Vágólapra másolva!
Korunk két nagynevű művésze sajátos módját választotta a menekültek melletti kiállásnak. A kínai Aj Vej-vej és a brit Anish Kapoor az Instagramon mutatott be a rajongóknak, hogy még véletlenül se feledkezhessenek meg azokról a milliókról, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat.
Vágólapra másolva!

„Két művész. Három ujj”

– így indul az Instagramon közzétett üzenet, amiben egy nagy, össznépi sétát is meghirdettek csütörtökre a művészek. A menethez bárki csatlakozhat, aki épp Londonban jár, de a többieknek sem kell izgulniuk, hisz Kapoorék hamarosan több nagyvárosban is megismétlik az akciót.

„Mindenki hoz magával egy takarót, ezzel emlékezve arra, hogy jelenleg 60 millió menekült van a világon” – írja a két művész.

A legtöbben nem érnek rá

A felhívás nem aratott osztatlan sikert a felhasználók körében. Volt, aki nagyszerű ötletnek tartotta a közös sétát, mások szerint inkább infantilis ez a bemutogatás. Az egyik felhasználó arra emlékeztette a művészeket, hogy az átlagemberek bizonyára dolgozni fognak csütörtök délelőtt, így nem tudnak csatlakozni a menethez.

Aj Vej-vej egyébként pontosan tudja milyen a politikai üldöztetés,

hiszen neki is volt benne része hazájában. A kínai rendszerkritikus művész hónapokat töltött börtönben, majd sokáig volt házi őrizetben, és csak nemrég kapta vissza 2011-ben elkobzott útlevelét.

A kínai művész és emberjogi aktivista a közelmúltban kapta vissza a kínai hatóságoktól a 2011-ben elkobzott útlevelét Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Nem most mutat be először

Ennek köszönhetően részt tud venni szombaton annak a nagyszabású kiállításnak a megnyitóján, amit az ő műveiből rendeznek Londonban, és ami a Guardian szigorú kritikusát teljesen levette a lábáról. Adrian Searle szerint ez a tárlat mindenkit elhallgattat, aki kételkedett abban, hogy Aj Vej-vej művei nem érnek fel a hírnevéhez. A kínai művész amúgy nem most mutatott be először a világnak, a középső ujj visszatérő az életművében, aminek egy teljes fotósorozatot szentelt.