Elhunyt Kun Vilmos

Kun Vilmos arckép, portré KÉPKIVÁGÁS FOTÓ színész Közéleti személyiség foglalkozása SZEMÉLY Aase-díj
Budapest, 2009. december 17. Az Aase-díjazott Kun Vilmos színművész a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az átadási ünnepségen. A Gobbi Hilda által alapított elismerést Koós Olga, Kun Vilmos, Császár Gyöngyi és Wellmann György vehette át. Az Aase-díjat, minden évben 4 színművész – egy-egy vidéki és budapesti színész és színésznő – kaphatja meg, amely a kiemelkedő életmű és életpálya, valamint a színház és a közönség szolgálatában eltöltött évek, évtizedek elismerése. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Életének 89. évében, szeptember 16-án elhunyt Kun Vilmos, a Katona József Színház alapító tagja, érdemes művész, írja a Katona József Színház a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyok panaszkodós természet. Persze a színész felett mindig van felhő. Azzal, hogy a pályára lép, megaláztatásokat is vállal. Ahogy gátakon mászik keresztül, innen, aki én vagyok, oda, aki pedig a szerep, kínkeserveket él át. S ha közben botlik, kegyetlenül figyelmeztetik rá. Így van rendjén, kell egy külső szemlélő, a rendező, aki a hibákra int. Mégis a beteg olyan orvost szeretne, aki nemcsak kíméletlenül megmondja, mi a baja, de időnként meg is simogatja.

- mondta a Hatvan perc című portréműsorban.

Kun Vilmos Forrás: MTI/Kollányi Péter

Kun Vilmos 29 évesen, 1955-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színházban kezdte a pályáját. Dolgozott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Nemzeti Színházban, onnan 1982-ben szerződött a Katonához.

A Katona produkcióiban, a társulat emblematikus előadásaival körbeutazta a világot. Rengeteg film-, rádió- és szinkronszerep fűződik a nevéhez, de szerepelt a Szomszédok-ban is, amiben Dénes bácsit, az erdészt alakította.

Kun Vilmos a Sáskák című előadásban Forrás: Katona József Színház

A Katona nézői utoljára 2014 őszén láthatták színpadon, az Anamnesis című előadásban, írja a színház honlapja. Ebben is feleségével, Olsavszky Évával játszott. Összesen 67 darabban szerepeltek közösen.

A Katona József Színház Kun Vilmost saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.