Újabb másfél milliárdért vesz az állam festményeket

Goodman Brinker
New York, 2009. január 24. Nancy Goodman Brinker volt budapesti amerikai nagykövet beszél, amikor megnyitották a képzőművészeti magángyűjteményéből és Gyugyi László magyar származású amerikai műgyűjtő Zsolnay-kollekciójából összeállított kiállításokat a New York-i Forbes Galériában 2009. január 23-án. A volt amerikai nagykövet gyűjteményében - egyebek között - Berény Róbert kubista csendéletei, Nemes-Lampérth József tájképei és Szobotka Imre konstruktivista alkotásai szerepelnek. MTI Fotó: Hofer László
Vágólapra másolva!
A 150 darabos Brinker-gyűjteményért másfél milliárd forintot fizet a magyar állam, ami az Origo által megkérdezett művészettörténész szerint korrekt piaci árnak tűnik. A kollekciónak saját múzeuma is lesz.
Vágólapra másolva!

Megvásárolja a magyar állam Nancy Goodman Brinker műgyűjteményét, aki 2001 és 2003 között volt a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet. A főleg 20. századi magyar képekből álló kollekciót a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a budai várban helyezik majd el. A vásárláshoz, Magyarországra szállításhoz és a kiállításhoz szükséges források biztosítása Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert feladata.

A 150 műtárgyat tartalmazó gyűjteményt 5,5 millió dollárért, vagyis mintegy

másfél millárd forintért vásárolja meg a magyar állam.

Nancy Goodman Brinker volt budapesti amerikai nagykövet beszél magángyűjteményéből és Gyugyi László magyar származású amerikai műgyűjtő Zsolnay-kollekciójából összeállított kiállításon a New York-i Forbes Galériában 2009-ben. Forrás: MTI/Hofer László

Piaci ár

"Ez korrekt piaci árnak tűnik, de a pontos műtárgylista ismerete nélkül ezt nem lehet biztosan megmondani, az pedig még nem nyilvános, én sem láttam ilyet. Valószínűleg a volt nagykövet asszonynak ennél több képe van, tehát nem tudhatjuk egyelőre biztosan, mi került eladásra" - mondta az Origónak Kelen Anna művészettörténész, a Virág Judit Galéria munkatársa.

A kollekció a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria közös gyűjteményének része lesz, a logisztikai és szakmai feladatokat ők végzik el. A műtárgyakat a budavári Dísz téren található De la Motte-palotában fogják elhelyezni, az épület felújítására 500 millió forintot különített el a kormány, a munkálatokat az épület vagyonkezelője, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ végzi. A kiállítás fenntartására, hazai és nemzetközi promóciójára a kormány 10 éven keresztül 10 millió forintot fordít.

Nem vaktában vásárolt

"Ez egy kiváló gyűjtemény. Nancy Goodman Brinkernek annak idején volt egy tanácsadója, Rozsics István, aki átgondoltan és koncepciózusan építette a gyűjteményt. Nem vaktában vásárolt, persze befolyásolta a személyes ízlése, de alapvetően jó nevű festőktől vett jelentős képeket, főként magyar húszas-harmincas évekbeli avantgárdot" - mondta Kelen Anna az Origónak.

Obama az Elnöki Szabadság-érdemrend kitüntetését adományozza Brinkernek Forrás: MTI

De Brinker nagy hangsúlyt fektettet a kortárs magyar művészetre is. "Se előtte, se utána amerikai nagykövet nem folyt bele így a magyar képzőművészeti életbe. Nem véletlen, hogy azután is tartotta a kapcsolatot a magyar színtérrel, miután már nem volt nagykövet" - tette hozzá a művészettörténész.

Szinyei, Rippl-Rónai, Vaszary

Amerikai és magyar sajtóhíradások szerint a mintegy 150 darabos Brinker-gyűjteményben Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Vaszary János és a Nyolcak csoport több tagjának vásznai éppúgy megtalálhatók, mint Aba-Novák Vilmos, Gábor Jenő képei, Berény Róbert kubista csendéletei, tájképei és Szobotka Imre konstruktivista munkái.

A kollekcióban kortárs alkotóktól is vannak festmények, például Fehér László Brigádkirándulás című, 1979-ben készült, nagyméretű fotórealista pannója is.

Kortárs művészetet vett az állam

"A gyűjtemény egyik csúcsműve lehet Nemes-Lampérth József nagyméretű olajfestménye, hiszen Nemes-Lampérthnek összesen hat képe van a műtárgypiacon. Kiemelkedőek még Bortnyik Sándor és Moholy-Nagy László művei, és úgy tudom, jelentős Fehér László- és Nádler István-képek is vannak a kollekcióban" - mondta Kelen Anna arra a felvetésünkre, hogy a valóban jelentős gyűjteményben nincsenek igazi csúcsművek.

Ahhoz a kérdéshez nem szólt hozzá, hogy szakmailag indokolt lehet-e egy saját múzeumban bemutatni a gyűjteményt. "De az mindenképpen jó, hogy ezek a művek Amerikából Magyarországra kerülnek és láthatóvá válnak, üdvözlendőnek tartom, ha a magyar állam pénzt fektet a magyar kultúrába. És ezzel nemcsak nagy nevű modern festők képeit vette meg, hanem kortárs művészekét is" - mondta a szakember.