Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Magyar álom címmel nyílt meg a 15. ARC plakátkiállítás Budapesten, az 56-osok terén, ahol csaknem 100 alkotást láthat a közönség. 
Vágólapra másolva!

Az idei pályázatra több mint 1100 pályamunka érkezett, ebből 94 alkotás látható a kiállításon, 80 külön óriásplakáton, 14 pedig úgynevezett gyűjtőplakáton.

- mondta el a kiállítás megnyitásával egybekötött díjátadón Geszti Péter, az ARC egyik alapítója. Kiemelte, azért tartják fontosnak a kiállítást, mert általa olyan vélemények is el tudnak jutni a közönséghez, amelyek amúgy fennakadnának a média szűrőin.

A szabad véleményalkotás civil fóruma Forrás: Origo

Haverok, buli, facebook

"Miről álmodsz, és mekkorát? Lottóötösről vagy társadalmi igazságosságról? Egy jobb munkáról vagy egy szebb szeretőről? Arról, hogy a magyar foci méltó lesz régi nagy híréhez, vagy hogy minden korrupt fazont elszámoltatnak egyszer? Mi kéne, ha volna? Fenntarthatóság, zöld energia, verseny, autonómia? Vagy ingyenebéd és életfogytig disznóvágás? Mi van az álmodban: bor, búza, békesség? Haverok, buli, facebook? Szabadság, egyenlőség, testvériség? Vagy Isten, Haza, Család? Magyarul álmodsz, vagy idegen nyelven?

Van olyan, hogy magyar álom?

10 millió személyes álom, vagy az 15 millió? Van egy közös is? Vagy pont azt kéne kitalálni végre, hogy mit álmodjunk meg együtt? Vagy egyáltalán nem álmodozni kéne, hanem felébredni?" - sorjáztak a kínzó kérdések a felhívásban, amikre a pályázók a plakátokkal igyekeztek válaszokat adni.

A zsűri az első díjat Kelemen Orsolya Magyar feeling című alkotásának ítélte, a második Faragó Sándor Merj nagyot álmodni! című munkája, a harmadik Kiss Feri Ismeretlen festő című plakátja lett.

A legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz-díjat Gutema Dávid vehette át Rémálom című alkotásáért.

Balról látható Kelemen Orsolya Magyar feeling című győztes plakátja Forrás: MTI/Marjai János

Hétköznapi csodákat vártak

Az idei fő téma mellett az ARC+ pályázaton a hétköznapi csodákhoz kapcsolódó munkákat várták. A kifejezetten civil szervezetek és kreatív ügynökségek számára kiírt verseny legjobbjai közé azok a plakátok jutottak be, amelyek a legszellemesebben, legkreatívabban mutatják be valamely civil szervezet munkáját, illetve egy-egy hétköznapi csodának tekinthető konkrét eseményét. A Hétköznapi csodák kamarakiállításban 14 pályáművet lehet látni.

A kiállítás szeptember 27-ig tart Forrás: MTI/Marjai János

Idén tárlatvezetéseket is tartanak a plakátkiállításon, így a közönség mások mellett Till Attilához, Winkler Nórához vagy Geszti Péterhez csatlakozva ismerheti meg behatóbban a kiállított műveket.

A plakátok szeptember 27-ig lesznek láthatók a téren.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről