Nem a szelfizés fogja romba dönteni a világot

múzeum szelfi
Kim Kardashian ikonikus szelfijeit valaki elvitte a múzeumba
Vágólapra másolva!
Képzeljünk el egy japán turistát egy menő New York-i múzeumban: szerencsére az esernyőjét és a hátizsákját elvették tőle a belépésnél, de az indokolatlanul hosszú teleobjektíves fényképezőgéppel, fülhallgatóval, szelfibottal felszerelt illető így is veszélyesnek tűnik, főleg, hogy a telefonjáról csak ritkán néz föl. Az egyszerűség kedvéért nevezzük őt Harutónak.
Vágólapra másolva!

Szóval Haruto riadt tekintettel keresi az audioguide-on a részt, ami ahhoz a képhez tartozik, ami előtt áll. Kudarcát beismerve tétován hátralép, pont a lábunkra. Nagy lelkesen komponálna egy szelfit, félfordulatból gyomorszájon is talál egy angol hölgyet szelfibotjával. Ahogy sietve elnézést kér, a bot másik végével óvatlanul hátraszúr, négy és fél centis karcolást ejtve egy korai Picassón. A hölgy megváltást keresve a terem ajtaja felé pillant:

épp egy harmincfős japán iskoláscsoport ömlik be a kiállítótérbe.

A fantáziajelenet kétségtelenül minden múzeumvezető (és látogató) rémálma. Ugyanakkor elkerülhetetlen velejárója is a modern múzeumoknak, amik abban érdekeltek, hogy tárlatuk a világ másik feléről érkező turistának is érdekes legyen. Ezek a múzeumok egyszerre dolgoznak a látogatószám maximalizálásán és a művészet értékének megőrzésén. A két cél néha összeütközik.

Kim Kardashian ikonikus szelfijeit valaki elvitte a múzeumba Forrás: kimatthemuseum.tumblr.com

Harutóra, a múzeumi szelfik Bruce Lee-jére még visszatérünk, de mielőtt túlságosan mélyre hatolnánk a szelfibotdzsungelben, ugorjunk vissza a világ egyik legnépszerűbb modern művészeti múzeumába, a Museum of Modern Artba.

Az okostelefon a látás protézise

Egyik New York-mániás ismerősöm pár hete járt a MoMA-ban, a világ egyik legnépszerűbb múzeumában. Amikor élményeiről kérdeztem, a festmények helyett a szelfizésről kezdett beszélni. Arról, hogy az okostelefonjukat szorongató és szelfizgető tömegektől lehetetlen volt nyugodtan elmélyülni egy Mark Rothko-színpárosításban.

Nem a jobbnál jobb festményektől döbbent meg,

hanem attól, hogy milyen csillapíthatatlan az emberi fényképezkedhetnék Andy Warhol emblematikus Campbell’s leveskonzervjei előtt.

Lefotózta a képet fotózó látogatót Forrás: Origo

A szelfimánia az utóbbi években elérte és bekebelezte a múzeumokat. Ha egyszer mindenki mindenhol szelfizik Obamától a pápán keresztül Kim Kardashianig, az úgynevezett "mai fiatalokról" nem is beszélve, akkor miért éppen a múzeumok maradnának ki abból a megtisztelő gesztusból, hogy egy jól sikerült duckface hátterét adják?

Három emblematikus mosoly - Jay Z és Beyoncé, háttérben a Mona Lisa Forrás: Jay Z - Beyonce / iam.beyonce.come

Ha szeretnénk a nagy szavakat, korunkat nyugodtan nevezhetnénk a szelfi korának. Az okostelefonnal saját magunkról készített, majd a közösségi oldalakon azonnal megosztott képek hibátlanul sűrítik össze annak a hatásnak a lényegét, amit a technikai fejlődés - vagyis a 'zinternet - gyakorol önképünkre és társas kapcsolatainkra.

Kim Kardashian könyvben adta ki szelfijeit, amit valaki elvitt a múzeumba, és az emblematikus celebszelfiket a festményekhez illesztette Forrás: Kim Kardashian Instagram / kimatthemuseum.tumblr.com

Én, én, én, én és én

A görög mitológiába Narkisszoszra még magány és halál várt, amiért beleszeretett saját tükörképébe. Na, ennek vége. Én, én, én, itt és most, én – ennyit állít a szelfi, és ez nem kevés. Megmutatni, hogy én pont itt vagyok pont most, és ezt örömmel osztani meg a világgal, ennél bonyolultabb üzenete sosincs a szelfinek, ezért olyan hatásos.

Szelfi a múzeum mellékhelyiségében Forrás: Flickr / Tony Alter

A szelfinek a fényképpel ellentétben nincs kapcsolata az idővel, azonnali felhasználásra készül, hogy aztán elsüllyedjen az internet sötét óceánjában.

A szelfi új kommunikációs forma és új vizuális műfaj,

aminek persze vannak előzményei: Parmigianino tükrös önarcképe az 1520-as évekből, Van Gogh vagy Rembrandt önportréi, Warhol fényképei.

Balra egy tükrös szelfi a 16. századból, jobbra Andy Warhol furcsa vigyora Forrás: Origo

A szelfi mára olyan tömegjelenség lett, hogy megváltoztatta a fényképészetet magát: a szelfikép nem az emlékezés eszköze, hanem egy kommunikációs folyam része, ezt már 2010-ben leírta egy művészettörténész a New York Timesban.

Maga James Franco, a szelfikirály is arra figyelmeztetett az említett lapban később, hogy hiba lenne a szelfit a hiúság megtestesülésének látni. Inkább egy kommunikációs forma, ami az utóbbi években a mainstream médiába is utat talált.

A múzeumok is felszálltak a szelfivonatra

A szelfi az élet minden területére betört, de a múzeumi szelfi az, ami történelmi és művészeti kontextusban mutatja meg az új műfajt. A jelenség megállíthatatlan:

a világ vezető múzeumai sorban szállnak fel a szelfivonatra,

feloldják a fényképezésre vonatkozó szigorú szabályozást, hogy a legkülönbözőbb módokon biztassák múzeumi szelfikészítésre látogatóikat.

Két művészi szelfi Kate Perrytől Forrás: Kate Perry Instagram

A műtárgyakkal megejtett szelfiben lehetőséget látnak a legfiatalabb generáció megszólítására – és amúgy is, ha már lehetetlen megtiltani az okostelefonos fényképezést a múzeumokban, akkor érdemes valami értelmeset kezdeni vele.

Jeff Koons művei nagyszerűek szelfikhez!

A Los Angeles County Museum of Art az egyik első intézmény volt, amelyik meglovagolta a trendet. A múzeumban készített szelfiket állandóan megjelenítik honlapjukon és közösségi médiás felületeiken, de olyan is volt, hogy a szelfiket a kiállítás részévé tették: egy portrékiállításon a látogatók szelfijeit rögtön falra vetítették projektorral.

Iparkodnak a San Francisco Museum of Modern Art dolgozói is. A kurátorok szelfisarkokat építenek be a kiállításokba, ahogy a párizsi Pompidou-ban tartott Jeff Koons-retrospektíven is padlómatricák irányították a gyanútlan látogatókat a legjobb szelfihely, egészen pontosan a híres Hanging Heart felé.

Ez jó lesz háttérnek! Forrás: AFP/Andrew Burton

A múzeumi szelfinek világnapja is van, tavaly egy brit blogger, Mar Dixon indította el a mozgalmat. Az egész kezdetben nem volt más, mint egy villámgyorsan terjedő hashtag. Aztán a világ minden tájáról csatlakoztak múzeumok a kezdeményezéshez.

A szelfibot az ördög pálcája

Továbbra is kérdés: vajon a múzeumi szelfi kedvet csinál a múzeumlátogatáshoz, vagy megnehezíti az elmélyült, minőségi műélvezetet? Oké, hogy Haruki a valódi élmények átélése helyett nyomogatja az okostelefonját teljesen értelmetlenül, de talán ennek nem muszáj így lennie.

Lehet, hogy csak egy kis orientációra van szüksége.

Első körben el kell venni tőle a szelfibotot!

Egy milánói szelfiárus Forrás: Flickr / Michele M. F.

A szelfibot olyan fenyegetéssé vált a műtárgyak és a látogatók épségére, hogy a múzeumoknak keményen fel kellett lépni ellenük. Így jutott a szelfibot az esernyő sorsára: egyre több intézményben csípőből tiltólistára került a hátizsák és a fotóállvány mellett, ami persze azért is van, hogy egyszerre több látogatót engedhessenek be a kiállítótérbe, és így a múzeumok több jegybevételhez jussanak.

Figyelj rá, hogy ne takard ki a dinoszauruszt!

A kanadai Royal Ontario Museum egy tizenegy pontos szelfiútmutatóval próbálja a megfelelő mederbe terelni a múzeumi szelfizgetést. Azt tanácsolják például: "Ha dinoszaurusszal szelfizel, figyelj rá, hogy ne takard ki a dinoszauruszt." Aztán visszafogottságra intik a látogatót:

Ördögbot Forrás: Flickr / R4vi

A legfontosabb tanács így szól: "A múzeum tele van szelfilehetőségekkel, mégse szelfizz és sétálj egyszerre." A telefonjára meredő látogató ugyanis hajlamos orra bukni más – épp szelfiző – műélvezőkben, több ezer éves vázákban, de könnyen leeshet a lépcsőn is.

Szelfibottal a Louvre előtt Forrás: AFP/Dominique Faget

A múzeumok különböző gyakorlatokat vezetnek be a helyzet kezelésére: a madridi Prado még tartja magát, ott például eleve tilos mindenfajta fényképezés. A párizsi Musée d'Orsay-ben idén márciusban oldották fel a tilalmat, a szelfibotokat viszont nem engedik be.

A Louvre-ban és a londoni Tate Modernben egyelőre engedik a szelfibotozást,

de aggódva figyelik a használatukat – nagy valószínűséggel rövidesen döntenek a szabályozásukról.

Elkapni a rokokó cipellőt

A múzeumi szelfimánia legszürreálisabb eredménye a manilai szelfimúzeum, amit csak azért építettek, hogy a látogatók az álműtárgyakkal a háttérben látványos szelfiket készíthessenek. Így például beléphetünk egy Van Gogh-képbe, vagy elkaphatjuk Fragonard egyik hintázó hölgyének lerepülő cipőjét.

Lerepült a cipő Forrás: Facebook / Art in island

Ennek már nyilvánvalóan semmi köze a művészethez, de elrettentő példának látványos lehet: ha nem vigyáznak, a komolyabb múzeumok könnyen lesüllyedhetnek a vásári látványosság szintjére. Ugyanakkor az is látszik, hogy a fotózás és szelfizés tiltása egyre kevésbé megvalósítható gyakorlat.

Kullogunk a szelfinagyhatalmak nyomában

A nagyobb magyar múzeumok közül a Szépművészeti reagált elsőként a jelenségre. Tavaly novemberben a Szelfizz a múzeumban! kampányuk során arra biztatták látogatóikat, hogy készítsenek trükkös szelfiket a portréfestmények felhasználásával.

Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy összesen tizenegy kép érkezett be a játékra. Ez nem sok, ugyanakkor úgy látják, a szelfizés egyre gyakoribb igény a látogatók részéről, amihez

Két trükkös szelfi a Szépművészetiből Forrás: Facebook / Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti a bezárása előtt azt az itthon elterjedt gyakorlatot követte, hogy egy 300 forintos fotójegyhez kötötte a fényképezést, az időszaki kiállítások fotózásához pedig külön engedély kellett, főleg a jogdíjakkal kapcsolatos előírások miatt. "A mobiltelefonos fotózásra azonban nem vonatkoznak ezek a szabályok, ugyanis a készülékek használata a múzeumi guide alkalmazása miatt engedélyezett, sőt a látogatások megörökítése és ezek megosztása kifejezetten örömteli esemény a múzeum szempontjából" – tudtuk meg Lévaytól.

A szelfibot használatához viszont mindenképp fotójegy szükséges, csak úgy, mint a fotóállványhoz. És akkor is csak a nagyobb termekben, a Márvány, a Reneszánsz és a Barokk Csarnokban lehet használni, a kisebb kiállítótermekben nem, a műtárgyak veszélyeztetése miatt.

Nincs ilyen igény

A Nemzeti Múzeum kommunikációs koordinátorától, Szily Mariannától kapott válaszokból más kép rajzolódik ki. A Nemzeti kiállításain csak fotójeggyel lehet fotózni, a fotók felhasználásához pedig külön engedélyt kell kérni. Fotóállvány fotóengedéllyel használható, viszont szelfibotot nem lehet bevinni, "ez biztonsági előírás". Mint írták,

A nagy betűk szelfihelyként is funkcionálnak Forrás: Nemzeti Múzeum Facebook / Vimola Dóra

Ugyanakkor a múzeum főbejárata előtti lépcső kedvelt fotózási tér. "A nagyobb rendezvényeken a lépcső pihenőjénél nagyméretű MNM-betűket szoktunk elhelyezni, itt sokan készítenek szelfiket. Ez amolyan fotópontnak is nevezhető, háttérben a múzeum homlokzatával."

Felülvizsgálják a szelfiügyet

Fehér Zsuzsanna, a Ludwig Múzeum kommunikációs és marketing igazgatóhelyettese szerint a Ludwig erre a trendre nem jó példa: fotózni nem lehet, főleg jogdíjjal kapcsolatos előírások miatt. A kiállítótereken kívül természetesen engedélyezett a szelfi.

A Ludwig Múzeumban a jövőben felülvizsgálják a szelfizés engedélyezését Forrás: Glódi Balazs / Facebook Ludwig Múzeum

"A Múzeumok Éjszakáján mégis előfordult szelfizés, és a szerzői jog nem rendelkezik külön a szelfiről, így lehet, hogy megtaláltuk a rest a pajzson: felülvizsgáljuk a szelfizés engedélyezésének feltételeit" – mondta Fehér.

Tudni kell használni a szelfit

A múzeumban szelfizgető Haruko - aki persze lehetne bármilyen nemzetiségű - elsőre Godzillaként pusztító szörnyetegnek tűnik, aki vidámparknak nézi a múzeumot, és azért keresi fel a híres Monet-festményt, hogy egy közös szelfivel hencegjen a haverok előtt.

De nem is olyan biztos, hogy Haruko dönti romba a civilizációt.

Mindent egy jó szelfiért! - Fiatalok a párizsi Panthéonban Forrás: Flickr / Jean-Pierre Dalbéra

Végül is átrepült egy óceánon pár óra alatt, megvette a múzeumot támogató legdrágább jegyet, és maroknyi okostelefonján lépett interakcióba egy Van Gogh-portréval, majd az Instagramra feltöltött szelfijével azonnal hírét is vitte a világban annak, hogy ott állt Van Gogh ecsetvonásai mellett.

Beyoncé mindent tud a múzeumi szelfizésről Forrás: iam.beyonce.com

A szelfibotok kitiltása szükségszerű lépés a múzeumok részéről, de a fotózó és szelfiző látogató – amíg nem zavar másokat – semmivel nem rosszabb, mint a képek előtt néma pisszenés nélkül transzba eső hobbi-művészettörténész. A múzeumoknak az okostelefonokat és a szelfizést érdemes megszelídíteniük és saját céljaikra felhasználniuk. Ezzel nem sérül a művészet szentsége, de új formákat is ajánlhatnak – elsősorban a fiatal – látogatóknak a műalkotásokkal való találkozásra.