Két hét múlva megtudjuk, milyen lesz az Új Nemzeti Galéria

Erick van Egeraat, új terv, Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum, alternatív elhelyezés
Erick van Egeraat egy új tervet készített a Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum alternatív elhelyezésére. Látványterv.
Vágólapra másolva!
Szűk két hét múlva dönthet a kormány arról, hogy a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria épületére kiírt pályázat két nyertes terve közül melyik épüljön fel a Városligetben. A norvég piramis és a japán pagoda mellett azonban már két komoly építész is bedobott két komolyan vehető alternatív helyszínt. Szavazzon, Önnek melyik terv tetszik a legjobban!
Vágólapra másolva!

Augusztus 18-án dönthet a kormány arról, hogy milyen lesz pontosan a Petőfi Csarnok helyére tervezett Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria. Az új intézmény épületének tervezésére év elején újabb, meghívásos tervpályázatot hirdettek, mivel a januárban zárult első tenderre nem érkezett olyan munka, amit a zsűri első helyre sorolt volna.

Pagoda vagy piramis

A második pályázaton végül a megosztott első helyet a norvég Snohetta és a japán Sanaa iroda nyerte el áprilisban. Az azonban eddig még nem dőlt el, hogy a japánok pagodaépülete vagy a norvégok lépcsős piramisa fog megépülni.

A Sanaa nyertes terve Forrás: Nemzeti Múzeum

Az Origo úgy értesült, hogy az ügy az augusztus 18-ai kormányülésen kerülhet a kabinet elé. Ekkor fogjuk megtudni, hogy pontosan mi fog épülni a Petőfi Csarnok helyére, amit ősszel biztosan elkezdenek bontani.

A Snohetta nyertes terve Forrás: Nemzeti Múzeum

Alternatív helyszínek

A második körben meghirdetett pályázatra meghívták az első Orbán-kormány egyik presztízsberuházását, a Művészetek Palotáját tervező Zoboki Gábort is. Az építész azonban lényegében meghekkelte a pályázatot, hiszen

nem a kiírásban szereplő helyszínre, hanem a budai Várba helyezte el az épületet.

Ezzel persze ki is zárta magát a pályázatból.

Zoboki Gábor a Várba, a Dísz térre helyezné az Új Nemzeti Galériát Forrás: Zoboki Építésziroda

Zoboki Gábor akkori közleménye szerint azonban nem is az volt a célja, hogy nyerjen, hanem hogy alternatív helyszínt kínáljon a döntéshozóknak.

Egeraat a Városház parkba tenné a galériát

Az alternatív helyszínkeresésbe szállt be a közelmúltban Erick van Egeraat is, aki a Deák Ferenc tér mellé, a Városház parkba helyezné el a Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galériát. A holland építész szerint

Erick van Egeraat a Városház parkba helyezné el az Ludwig Múzeum – Új Nemzeti Galéria komplexumot Forrás: Erick van Egeraat

Egeraat mostani javaslatával lényegében egy régebbi tervét porolta le, ő nyerte ugyanis 2008-ban a Városház park területére kiírt építészeti tervpályázatot. A Városház Fórum néven futó tervhez 2009-ben elkészült az engedélyezési tervdokumentáció is, a program már a finisben volt, amikor az új városvezetés 2011-ben lefújta a beruházást.

Tarlós István akkor azt nyilatkozta, hogy

egy valódi közpark a város közepén sokkal hasznosabb egy mégoly látványos épületnél.

Amíg a kormánydöntésre várunk, addig is szavazzon, hogy a pagodát vagy a piramist látná szívesebben a Városligetben? Vagy Ön szerint inkább a Városház parkban, esetleg a budai Várban lenne jobb helyen a múzeum?

Szavazzon!

Önnek melyik terv tetszik a legjobban?