Hamarosan itt is összeér a hardcore és a jazz

gorilla mask, jazz
Vágólapra másolva!
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember elseje és hatodika között az Újbuda Jazz Fesztivált, amin többek között a magyar jazzvilág legelszántabb improvizációs zenészei is fellépnek.
Vágólapra másolva!

Ahogy a fesztivál sajtóanyaga írja, súlyos avantgárd jazztől hagyományos szvingig rengetegféle előadó megfordult már az elmúlt években, idén is bőven lehet számítani vadabb előadásokra is. A fesztivál helyszínéül pedig idén is a XI. kerület, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 hajó és a MU Színház szolgál.

A fesztivál egyik kiemelkedő koncertje ismét Geröly Tamás és fiatal zenésztársainak a fellépése lehet, ők ezúttal többnyire az Air Trio 1976-os Air Lore lemezére építik a fellépésésüket, a koncertre meghívták Gombai Tamás, prímást is. Geröly Tamás, a magyar jazzoktatás egyik komoly alakja, 2008 óta például a Bartók Béla Konzervatórium dobtanára.

Szintén érdekes fellépésnek ígérkezik a Gorilla Mask koncertje. Ez a berlinben élő kanadai altszaxofonos, Peter Van Huffel egyik projektje, amiben állítólag a jazzt és hardcore-t próbálják összehozni. Volt olyan beszámoló, amiben arról írtak, hogy a Gorilla Mask kiváló kapudrog lehet a Henry Rollins-rajongóknak a jazz világába.

A Rezervátum Orchestra sem először játszik a fesztiválon, saját elmondásuk szerint a kollektíva a legelszántabb magyar improvizatív zenészeket olvasztja magába. Ezúttal többnyire Miklós Szilveszter szerzeményeit fogják előadni, amik kiegészülnek Grencsó István kompozícióival. Mint mondják: nincs ártatlan hang, csak alázat és energia.