Liberális sziget volt a poroszos magyar oktatásban

Eötvös József Collegium
Budapest, 2014. október 22. Az ELTE Eötvös József Collegium épülete Budapesten, a Ménesi úton 2014. szeptember 24-én. A szakkollégiumot Eötvös Loránd fizikus, rektor és miniszter alapította 1895-ben a francia École Normale Supérieure mintájára. Az épületet Alpár Ignác tervezte és 1910-ben adták át. A magyar szellemi élet kiválóságait képző intézmény az idén bekerült a történelmi emlékhelyek közé. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A diákok 1910 karácsonyán költözhettek be az Alpár Ignác tervezte, háromemeletes Ménesi úti épületbe, amely akkoriban az egyetlen ház volt a Gellért-hegy déli lejtőjén. A százhúsz éve alapított Eötvös Kollégium a porosz mintára szervezett magyar oktatási rendszerben liberális szellemiségű szigetet teremtett.
Vágólapra másolva!

Százhúsz éve, 1895. augusztus 18-án írta alá I. Ferenc József azt a rendeletet, amelynek alapján létrejött a budapesti Eötvös József Kollégium, a középiskolai tanárjelöltek tudományos nevelését szolgáló bentlakásos állami intézmény.

Francia mintára

A kiegyezés utáni Magyarországon a középiskolák száma egyre nőtt, ám igen kevés volt a jól képzett, magyar anyanyelvű tanár. Eötvös Loránd, a kitűnő fizikus 1875-ben javasolta Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszternek egy bentlakásos tanárképző intézmény megalapítását a neves párizsi École Normale Supérieure mintájára, de a megvalósulásig még két évtized telt el.

Amikor 1894-ben rövid időre Eötvös lett a kultuszminiszter, a költségvetésbe beiktatott egy 15 ezer forintos tételt "tanárjelöltek bennlakó intézetének létesítésére".

Liberális szellemiségű szigetet teremtett Forrás: MTI/Beliczay László

Az elképzelést utódja, Wlassics Gyula is pártfogolta, aki 1895 májusában Beöthy Zsolt irodalomtörténészt, Heinrich Gusztáv filológust, Leövey Sándor miniszteri tanácsost és Kármán Mórt, a modern pedagógia magyarországi úttörőjét kérte fel a szervezeti szabályzat kidolgozására.

1895 júliusában ez a bizottság javasolta, hogy az intézet a "Báró Eötvös József Collegium" nevet viselje az 1848-as Batthyány- és az 1867-es Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének emlékére.

Az alapító okirat uralkodói szentesítését követően az intézménynek Eötvös Loránd (a névadó fia) lett az első kurátora. A fizikus tanítványai közül kinevezett első igazgató, Bartoniek Géza

a porosz mintára szervezett magyar oktatási rendszerben liberális szellemiségű szigetet teremtett.

Egyetlen ház a Gellért-hegy déli lejtőjén

Az oktatás 1895 szeptemberében 31 pályázat útján felvett növendékkel kezdődött meg a pesti Csillag utca (ma Gönczy Pál utca) 2-ben, az úgynevezett Kerkápoly-házban. A diákok 1910 karácsonyán költözhettek be az Alpár Ignác tervezte, háromemeletes Ménesi úti épületbe, amely akkoriban az egyetlen ház volt a Gellért-hegy déli lejtőjén.

Az egyetlen ház volt a Gellért-hegy déli lejtőjén Forrás: MTI/Beliczay László

A szervezeti és fegyelmi szabályzat szigorú napirendet írt elő, a kollégistáknak a szaktudományos ismeretek mellett a középosztály társadalmi érintkezési normáit is el kellett sajátítaniuk.

A főiskolai rangú tanárképző intézményben a tanulmányi munkát szakvezető tanárok irányították, a kollégisták a nap minden órájában szabadon kutathattak az óriási könyvtárban.

A diákközösség legkisebb egysége a "család", az általában négy különböző évfolyamba tartozó, de azonos szaktárgyat felvett szobatársak kisközössége volt.

A hallgatók egyharmada a természettudományi karról került ki, ami lehetővé tette, hogy az egyes karok diákjai ne zárkózzanak be saját stúdiumaikba.

Szabadon kutathattak az óriási könyvtárban Forrás: MTI/Beliczay László

A külföldi, főként francia és német vendégprofesszorok, lektorok révén

a diákok első kézből juthattak nyelv-, kultúra- és országismerethez.

A hallgatóknak az egyetemre csak vizsgázni kellett bejárniuk, óráikat a Collegiumban hallgatták.

Fejkopogtatás

Eötvös Loránd 1919-ben bekövetkezett halála után Teleki Pál lett a kurátor, az igazgatói poszton Bartoniek Gézát 1928-ban követte a kiváló nyelvész, Gombocz Zoltán, aki maga is a kollégiumba járt. Gombocz idejéből származik a "fejkopogtatásnak" nevezett felvételi, azaz a jelentkezőknek nemcsak dokumentumokat kellett beküldeniük, a tanári kar személyesen is elbeszélgetett velük.

Szabadon szolgál a szellem Forrás: MTI/Beliczay László

1935-től 1945-ig Szabó Miklós, a klasszika-filológia professzora volt az igazgató, ő vezette be a "fogadalmat", amelyben a kollégisták arról nyilatkoztak, hogy

Szabadon szolgál a szellem

A második világháború után kultuszminisztersége mellett az író-irodalomtörténész Keresztury Dezső igazgatta az intézményt, az ő idejében még érvényesülhetett a "szabadon szolgál a szellem", vagyis

az elfogulatlan vizsgálat, a kritikus megközelítés, a szabad és önálló véleményalkotás elve.

Egyébként máig ez a kollégium jelmondata.

Kereszturyt 1948-ban, a "fordulat évében" lemondatták. A kommunista rendszer mindenfajta "elit" ellensége volt, megkezdődtek a kizárások, az intézet képzési rendszere kiüresedett. A kollégiumot 1950-ben megszüntették, az épületet a Tanfolyamellátó Nemzeti Vállalat vette át, a híres könyvtár csak úgy menekült meg, hogy az Akadémia vállalta megőrzését.

Mára a régi Eötvös Collegium hagyományaihoz híven zajlik az oktató-kutató munka Forrás: MTI/Beliczay László

A volt kollégisták révén a Collegium szellemisége tovább élt. 1956-ban Tóth Gábor egyetemi docens a régi hagyományok alapján kezdte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Eötvös József Kollégiumának újraszervezését.

1957-ben az országban először itt szerveztek szakkollégiumot, mára a régi Eötvös Collegium hagyományaihoz híven zajlik az oktató-kutató munka, kiegészítve az egyetemi képzést a személyes kapcsolatokon alapuló kiscsoportos szemináriumi és tutoriális képzéssel.

Kodály Zoltán is diákja volt Forrás: MTI/Beliczay László

Az 1956 óta az ELTE egyik intézeteként funkcionáló tanintézményt a rendszerváltozás után visszaállították régi jogaiba, az újraalapító oklevél 1990-ben született meg. Az 1970-es évek közepe óta működik a kollégium Baráti Köre, amelynek vezetősége tanácsadó testületként segíti az igazgató munkáját.