A zsidó kultúrának van helye Magyarországon

Köves Slomó; Mor, Ilan címlap diplomata Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS kiállítási tárgy megnyitó MOZOG mutat nagykövet Népszabadság rabbi SZEMÉLY TÁRGY Új Kelet vezető rabbi Budapest, 2015. július 28.
Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete (b) és Köves Slomó,
Budapest, 2015. július 28. Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete (b) és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija megtekinti az ’56 és ’67 magyar és izraeli szemmel, az izraeli magyarok életét dokumentáló Új Kelet című napilap címlapjaiból összeállított szabadtéri tárlatot a megnyitón Budapesten, a VII. kerületi Kazinczy utcában 2015. július 28-án. A kiállítást EMIH rendezte. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Történelmi események és életképek - izraeli és magyar szemmel címmel szabadtéri tárlat nyílt kedden az izraeli magyarok életét dokumentáló Új Kelet című lap címlapjaiból Budapest belvárosában, a Kazinczy utcában.
Vágólapra másolva!

A kiállítás az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Kazinczy utcai Café Tel-Aviv szervezésében valósult meg.

legérdekesebb cikkeiből és címlapjaiból összeállított kordokumentumot hat nagyméretű installációból álló szabadtéri tárlat mutatja be a történelmi zsidónegyedben.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete (b) és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A rendhagyó köztéri kiállítás az Új Kelet és a Népszabadság korabeli tudósításait felhasználva hasonlítja össze a jelentős történelmi események szentföldi és magyarországi sajtómegjelenéseit, egyúttal végigvezeti a látogatót az Izrael állam 1948-as megalakulása óta eltelt fordulatos évtizedeken.

A kiállítási anyag kitér az 1956-os magyar forradalom izraeli és magyarországi médiavisszhangjára,

valamint korabeli, könnyedebb témákat is feldolgoz.

A magyar-zsidó kultúra ápolása közös felelősségünk

"Azt szokták mondani, hogy aki kisebbségben él, gazdagodik, hiszen mind a többségi, mind a kisebbségi kultúrát magáénak tudja. Ugyanakkor gazdagítja azt a társadalmat is, melynek tagja. Mindez sok szempontból igaz a magyarországi zsidóságra is. Ennek lenyomata az Új Kelet című napilap is, amelyet eredetileg Kolozsváron adtak ki 1918-ban mint kisebbségi magyar nyelvű, de egyben cionista napilapot, és a sors iróniájából a 1940-es évek elején a magyar hatóságok szüntették meg a kiadást.

Izrael állam megalapítása környékén már itt jelent meg a napilap, majd hamarosan több mint 100 ezer olvasója lett a kiadványnak. Talán ez a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a zsidó lét fenntartása, a magyar-zsidó kultúra ápolása közös felelősségünk" –

fogalmazott Köves Slomó, Köves Slomót, az EMIH vezető rabbija, hozzátéve, hogy az EMIH ezért vásárolta meg az Új Kelet-archívumot és ezért hívták életre a kiállítást.

Digitálisan is elérhető lesz Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Reményeik szerint az archívum hamarosan digitálisan is elérhető lesz, a későbbiekben akár a hazai történészek számára is kutathatóvá teszik a több ezer oldalnyi anyagot.

Híd a Magyarországról Izraelbe távozók számára

Izrael nagykövete, Ilan Mor a kiállítás megnyitóján kifejtette: "Az Új Kelet évtizedeken keresztül jelentett egyfajta hidat a Magyarországról Izraelbe távozó emberek számára, és a most kiállított anyag is fontos szerepet tölt be a magyar-izraeli kultúra bemutatásában, egyúttal azt is mutatja, hogy

a zsidó kultúrának megkérdőjelezhetetlenül van helye Magyarországon".

Vető Marietta, a VII. kerület alpolgármestere a megnyitón elmondta: Erzsébetváros önkormányzata most is, és a jövőben is támogat minden olyan kezdeményezést, mely az eltérő kultúrák közötti kapcsolatok elmélyítését, egymás megismerését segíti elő.