Schiff András a világ legjobbjai között

schiff andrás
Vágólapra másolva!
A nagy presztízsű brit klasszikus zenei lap, a Gramophone a tíz legjobb közé válogatta be Schiff András legújabb Schubert-lemezét.
Vágólapra másolva!

A lista összeállítói szerint ez a tíz tökéletes felvétel a legjobb kiindulópont Schubert zenéjének felfedezéséhez. Schiff András olyan szintén nagy nevekkel osztozik a dicsőségen, mint Jonas Kaufmann, Ian Bostridge, Wilhelm Kempff, Mathias Goerne, Alfred Brendel.

Ahogy azt már korábban is megfigyeltem, mostanában a legizgalmasabb magyar vonatkozású lemezek az ECM Records kiadásában jelennek meg. A legutóbbin Schiff András Ludwig van Beethoven kései zongoradarabjait prezentálta.

Schiff András újraértelmezte Schubertet Forrás: Birgitta Kowsky

Schiff régóta kacérkodik a historikus játékmóddal. Ezt bizonyítandó a Diabelli-variációkat egy korhű, Franz Brodmann-fortepianón is rögzítette. Ugyanezt tette most is, csak Schuberttel. A mester legjobb darabjait játszotta lemezre a korabeli hangszeren.

Újraértelmezte Schubertet

Az 1820 körül épített fortepianót 1965-ben restaurálták, Schiff 2010-ben szerezte meg és a bonni Beethoven-házban helyezte el, ahol ezt a korongot rögzítette. Valahányszor Schubertet játszik rajta abban a kis teremben, bájos-szelíd hangszíne ott marad a lelke mélyén, mondta Schiff a hangszerről.

Az 1820 körül épített fortepianót 1965-ben restaurálták Forrás: vimeo.com

A Gramophone kolumnistája azt írja,

a zeneszerző világának olyan eddig nem ismert területeit tárja fel, amire más nem képes.

Ebben óriási szerepe van az említett hangszernek. Schiff játékának köszönhetően átélhetjük, hogy valójában milyen drámaiak Schubert szonátái. A pianista bebizonyította, hogy alábecsüljük Schubertet, ha csak nagy lírikusként tekintünk rá.

A hangszer elveszti nemi identitásáthttp://figaro.reblog.hu/nem-durok-es-mollok-anatomiajaSchiff András a Steinway-globalizmus ellenhttp://figaro.reblog.hu/schiff-andras-a-steinway-globalizmus-ellenLovaggá ütik Schiff Andrásthttp://figaro.reblog.hu/lovagga-utottek-schiff-andrast