Az összes vallást jogunk van kritizálni

charlie hebdo új címlap
French cartoonist Renald Luzier, aka Luz, holds up the new issue of French satirical weekly Charlie Hebdo during a press conference to present the new issue at the offices of French newspaper Liberation in Paris on January 13, 2015. A defiant Charlie Hebdo cover of a crying Prophet Mohammed above the slogan "All is Forgiven" was reproduced by media around the world on January 13, its first since many of its staff were slain in a jihadi attack that killed 12 people on January 7. This week's post-attack edition of the French satirical magazine Charlie Hebdo will be made available in six languages including English, Arabic and Turkish, the chief editor said on January 13. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Hat hónappal a magazin szerkesztőségét ért terrortámadás után a Charlie Hebdo szerkesztője úgy döntött, nem lesz több Mohamed-karikatúra a lapban.
Vágólapra másolva!

Lerajzoltuk Mohamedet, hogy megvédjük azt az elvet, miszerint mindenki azt rajzol, amit akar. Bár az különös, hogy elvárták tőlünk a szólásszabadság melletti kiállást, amit más nem mert megtenni - mondta Laurent Sourisseau szerkesztő a Sternnek. Hozzátette: a magazin megtette, amit meg kellett tennie.

"Elvégeztük a munkát. Megvédtük a karikatúrarajzoláshoz való jogot" - mondta a szerkesztő.

- tette hozzá Sourisseau.

Laurent Sourisseau, művésznevén Riss Forrás: AFP/Martin Bureau

Sourisseau úgy élte túl a január 7-i terrortámadást, hogy halottnak tettette magát. Jelenleg a magazin kiadójának negyven százalékát birtokolja.

A Kouachi-testvérek által elkövetett terrortámadás során tizenketten haltak meg, köztük a magazin szerkesztője, Stephane Charbonnier, vagyis Charb. Az elkövetők január 9-én meghaltak a francia hatóságok által indított akcióban.

Nem nyertek a terroristák

Korábban egy másik karikaturista, Renald Luzier nyilatkozta azt, hogy belefáradt a Mohamed-karikatúrák rajzolásába. Ő készítette a lap első címlapját a terrortámadás után.

Renald Luzier, művésznéven Luz, kezében a lap első száma a terrortámadás után Forrás: AFP/Martin Bureau

Luzier hangsúlyozta,

Tény, hogy a Charlie Hebdo a terrortámadások előtt gyakran anyagi gondokkal küzdött. A támadások után volt olyan lapszáma, amit nyolcmillió példányban nyomtak ki.

Ez a korábbi példányszámok több mint százharmincszorosa.

A lap jelenleg anyagi biztonságban tudja magát. Luzier felhívta a figyelmet arra, hogy ez kérdéseket vet fel a lap irányvonalát és szerkesztési elveit illetően.