Londonig gyalogol az erdélyi szobrász

bartha ernő
Vágólapra másolva!
Amint a hátizsákjára rögzített zászlók felirataival is jelezte, a szerelemért, a művészetért, a szabadságért és az igazságért indult útnak szombaton délután magyarfenesi (Vlaha) birtokáról Londonig tartó gyalogos zarándoklatára Bartha Ernő erdélyi képzőművész.
Vágólapra másolva!

A száz naposra tervezett gyalogos zarándoklat célja, hogy rendezze azoknak a nagy méretű szénaszobrainak a sorsát, amelyek 2012-ben a londoni olimpiai játékokkal egy időben tartott Kulturális olimpiára kerültek a brit fővárosba.

Londonig gyalogol az erdélyi szobrász Forrás: youtube

A Román Kulturális Intézet által meghirdetett pályázat nyerteseként három szénából készült térplasztikáját vihette el Londonba. Az Időspirál című munkáját - melyet az egyik fő művének tekint - a londoni Pleasure Gardenben állította fel, de a park 2012-ben kiesett az olimpiai érdekeltség szférájából, és bezárt. Az alkotás egyáltalán nem került közszemlére.

Nem tüntették fel az alkotó nevét

A Felhőkarcoló és a Madár című alkotását a Victoria parkban a tó vizén állították ki. E művek a mai napig is ott állnak, de ezeket sem mutatták be, nem tüntették fel az alkotó nevét, a munkák címét.

Tréfásan jegyezte meg: a La Manche csatornára is gondolnia kellett.

A 2025 kilométeres gyalogos útvonalon haladva tíz ország érintésével jut el a brit fővárosba. Hozzátette, nem kívánta túlszervezni az utat. Az indulás napján a 19 kilométerre levő Magyarkapusig (Capusu Mare) kíván eljutni, de azt sem tudja, hogy este elő kell-e vennie a sátrat a hátizsákból, vagy lesz hol megszállnia. Elmondta, hogy eddig tíz éjszakára ajánlottak fel szállást számára olyan településeken, amelyek az útjába esnek. Megjegyezte, útravalóul hamuban sült pogácsát csomagolt el.

A zarándoklat művészi kifejezőeszköz

Bartha Ernővel gyalogol Londonig Bács Ildikó vizuális művész, filmrendező is, útjukról kisfilm készül. A magyarfenesi induláskor még ketten csatlakoztak hozzájuk, akik a túra első szakaszán kísérik el őket. Bartha Ernő elmondta, hogy útjuk során a lehetőségekhez mérten blogot vezetnek, kisfilmeken számolnak be élményeikről, hiszen magát a zarándoklatot is egyfajta művészi kifejezőeszköznek tekintik.

A szobrászművész vállalhatónak tartja, hogy

a mulandó világban az alkotásai is mulandók legyenek.

Szénaszobrai - ha nem mozdítják el arról a helyről, ahová felállította azokat - mintegy tíz évig képesek dacolni az időjárással - nyilatkozta az MTI-nek.

Bartha Ernő szénaszobraiból Budapesten is láthatott néhányat a közönség a 2008-as tavaszi fesztivál ideje alatt a Millenáris Parkban.