New York-i rapper rángatott ki minket a prosztóságból

Balaton Sound Balaton Sound 2015 - Csütörtök
Balaton Sound 2015 - Csütörtök
Vágólapra másolva!
A Balaton Soundon se lehetetlen jó koncertet találni. Joey Badass bedurrantotta az arénát, visszahozta a New York-i hiphop becsületét. 
Vágólapra másolva!
Joey Badass éppen hadonászik Fotó: Polyák Attila - Origo

A fesztivál általunk legjobban várt koncertje Joey Badass fellépése volt. Nagyon vártuk, de féltünk is tőle, mert a fesztiválokon az mc-zések általában nem szoktak jól működni. Joey Badass zenéje pedig különös odafigyelést igényel, mert nagyon jól válogatják meg az alapokat, amibe bőven keveredik jazz és soul is. Ezenkívül kérdéses volt, hogy egy ilyen fiatal srác mennyire tud magával ragadó, szuggesztív előadást adni.

A kezdésre meglehetősen kevesen szédültek el a színpadhoz, ötven-hatvan embernél nem lehettek többen, de később, ahogy haladt a koncert, és lett egyre intenzívebb a fellépés, megtelt az aréna előtti tér. Az kicsit elszomorító volt, hogy magyar szót viszonylag keveset lehetett hallani, a hazai közönséget valószínűleg teljesen megbabonázta a nagyszínpadon futó Nicky Romero, ami hozta az itt megszokottat.

Ahogy az ajánlónkban is írtuk, a vagánykodó nevével ellentetében,

Badass valójában egy meglepően érzékeny, és a korához képest kifejezetten érett rapper,

akit leginkább az elgettósodó városrészek problémái nyomasztanak. A fiatal rapper inkább csak szemlélődőként él a kőkemény gettóvilágban, és szomorúan figyeli, ahogy meghalnak vagy börtönbe kerülnek körülötte.

Egy korábbi képen is lazul Forrás: Origo

A koncert meglehetősen visszafogottan kezdődött, de végre jó volt egy mozgó embert látni a színpadon a sok keverőpult mögött toporgó dj után. Különösen jó volt meghallani a négynegyedes veretés után Badass alapjait. Badass viszont, egyelőre úgy látszott, hogy nem akarja megerőltetni a hangját. Rajta kívül egyébként még egy ember volt a színpadon, aki a zenét tolta, és néha besegített neki a szövegekben.

Aztán ahogy haladt a buli, Badass is egyre elevenebb lett.

Amikor végén elővette a Teach Me-t már hatalmas bulizás ment, még a színpadra is felhívott egy csomó csajt. Badassről pedig kiderült, ha belelendül, akkor nagyszerűen tudja üvölteni a szöveget. A koncert második felében csatlakozott hozzá egy vendégrapper is, akivel együtt végre a színpadról áramló energia is megkétszereződött, és tényleg lehengerlővé vált a sok hadonászásuk.

Joey Badass még mindig csak húsz éves, de ha így folytatja, simán odakerülhet azok közé, akiket annyira szeret. A rapper a kilencvenes évek csúcskorszakából meríti az ihletet, és azokat az előadókat idézgeti, említi a dalaiban, akik akkoriban nagyot mentek. Az egyik legnagyobb vágya, hogy a New York-i hiphop megint olyan erős legyen, mint régebben, és az ő segítségével erre minden esély meg is van.