Lopással vádolják a Starbucksot

maya hayuk
MIAMI, FL - DECEMBER 04: Artist Maya Hayuk attends Vanity Fair And Cadillac Toast The Artists Of Wynwood Walls at Wynwood Kitchen & Bar on December 4, 2013 in Miami, Florida. Dimitrios Kambouris/Getty Images for Vanity Fair/AFP
Vágólapra másolva!
Maya Hayuk 750 ezer dollárra, vagyis több mint 200 millió forintra perli a Starbucksot, mert a kávéóriás szerinte egyszerűen ellopta a falfestményein megjelenő színes mintákat. A cégnél vizsgálatot indítanak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Hayuk nem zöldfülű a reklám világában, a New York-i művész számos alkalommal dolgozott már mamutcégeknek.

Rendelt már tőle munkát a Microsoft, a Sony és a General Motors is.

A Starbucks állítólag múlt ősszel kereste meg, hogy szeretne vele dolgozni, de Hayuk annyira elfoglalt volt, hogy visszadobta a munkát. A művész absztrakt, színes – és nem utolsósorban jogvédett – ábrái ennek ellenére is feltűntek a Mini Frapuccino kampányában, legalábbis Hayuk így érzi. Ezen a linken mindenki kedvére össze is hasonlíthatja a sérelmezett mintákat.

Maya Hayuk nem szívbajos, ha a műveit kell megvédeni Forrás: AFP/Dimitrios Kambouris

Hasznot húznak a művészből

„A művészt nagyon elkeserítette a felismerés” – nyilatkozta Aaron Silverstein, Hayuk ügyvédje a New York Postnak. Szerinte megengedhetetlen, hogy a cég hatalmas hasznot húz a 66 országban zajló kampányból, miközben csökkenti Hayuk műveinek értékét. Ezért 750 ezer dollárra perlik a Starbucksot, ami szerintük még mindig csak töredéke annak az évi 2 milliárd dolláros bevételnek, ami a Frapuccino-eladásból folyik be a cég kasszájába.

Korábban is perelt már

A Starbucks szóvivője szűkszavúan annyit nyilatkozott a sajtónak, hogy tudomásuk van az ellenük emelt vádakról, és hamarosan kivizsgálják az ügyet.

Hayuk egyébként nem szívbajos, ha műveinek jogi védelméről van szó: tavaly Sara Bareilles énekesnőt, egy luxusmárkát és egy lemezkiadót is beperelt munkái illetéktelen felhasználásáért.