Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meghalt a blues legenda, B.B. King

BB King
A handout picture released by the Byblos International Festival shows US blues legend B.B. King performing during a concert at the Byblos International Festival in the Lebanese city of Byblos, north of Beirut, on July 5, 2012. AFP PHOTO/HO --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / BYBLOS INTERNATIONAL FESTIVAL" == NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
A zenész ügyvédje közölte az AP hírügynökséggel, hogy Kinget álmában érte a halál a Las Vegas-i otthonában, május 14-én, csütörtök este, helyi idő szerint 9 óra 40 perckor.
Vágólapra másolva!

King is szegény családban született, mint a blues nagyjai közül sokan, de nagyon fiatal kora óta zenész akart lenne. 18 évesen még traktorvezetőként dolgozott, bár mellette már templomokban lépett fel és zenekarban is játszott.

Az 1940-es években kezdett zenélni, 1960-tól jelentek meg lemezei. Olyan sláger fűződnek a nevéhez, mint a Lucille, a Sweet Black Angel vagy a Rock Me Baby.

1987-ben választották be a blues és a rock halhatatlanjai közé is, a Rolling Stone magazin szerint pedig minden idők harmadik legjobb gitárosa volt Jimi Hendrix és Duane Allman mögött - emlékeztetett a BBC.

Egy legenda születése

King életének egyik meghatározó története volt, amikor 1949 telén Arkansasban kigyulladt a koncertterem, ahol játszott. A helyet kerozinos hordókkal fűtötték. A fellépés alatt két férfi összeverekedett, mire feldőlt az egyik hordó, és lángra kapott az egész terem.

Természetesen mindenki kirohant a tűz elől, Kingnek viszont pillanatokkal később eszébe jutott, hogy az épületben felejtette a gitárját, úgyhogy a lángok között berontott érte.

Mint kiderült, a férfiak egy Lucille nevű nő miatt csaptak össze. King aztán róla nevezte el az első gitárját, hogy erről mindig eszébe jusson, soha ne kockáztassa még egyszer az életét, különösen egy nőért ne.

A balesetben egyébként ketten meg is haltak.

Betegség és elismerések

Kinget közelmúltban cukorbetegsége miatt kórházban kezelték. Egészen a legutóbbi időkig még évi száz koncertet adott. Összesen 15 Grammy-díjat kapott. 89 éves volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről