Baj van a Ligetbe tervezett kockaépületekkel

liget projekt liget projekt látványterv
liget projekt látványterv
Vágólapra másolva!
Fontos aktuális kulturális ügyekben oszlatta el a homályt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Pénzt kapnak a függetlenek, „végleg eldőlt” a Ligetbe tervezett épületek sorsa, nem titok tovább a Munkácsy-kép vételára.

70 millió a független színházaknak

A működési támogatáson felül várhatóan további 70 millió forintot szán az Emberi Erőforrások Minisztériuma a független előadóművészeti szervezetek projekttámogatására, mondta Hoppál Péter. Vagyis pénzt kapnak a független színházak.

Ez több mint indokolt. Az egyik legsikeresebb és talán legjobb nevű magyar független színházi társulat például pár nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben fogalmazta meg tiltakozását az idei működési támogatások elosztásáról. Nemcsak a teljes keret csökkent tavalyhoz képest, de

legtöbbet épp tőlük, vagyis a Pintér Béla és Társulatától vonták el.

Ahogy írták, ezt a döntést nem politikusok, hanem a kuratórium tagjai hozták, és hamis érvekkel támasztották alá. A döntést paradox módon azzal indokolták, hogy a társulat sikeres és el tudja adni a jegyeit.

Végleg eldőlt az Új Nemzeti Galéria sorsa

Ahogy azt mi is megírtuk, a Liget Budapest projekt körül az utóbbi hetekben újra felizzottak a viták. Zoboki Gábor sztárépítész ugyanis meghekkelte az Új Nemzeti Galéria épületére kiírt pályázatot, és a budai várba helyezte az épületet.

Az Új Nemzeti Galéria terve Forrás: ligetbudapest.org

Baán László az Origónak adott nagyinterjújában erre reagálva azt mondta, hogy a Liget Projekt lelke az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Zene Háza, vagyis nagyon fontos, hogy ezek az épületek a Ligetben épüljenek fel.

Mindkét esetben nagyon jó a terv és passzol a múzeumszakma igényeihez is. Ugyanakkor a Néprajzi Múzeum épületét sok kritika érte és éri a sajtóban, de az kétségtelen, hogy a gyűjteménynek hamarosan új épületre lesz szüksége.

Ehhez illeszkedik, amit Hoppál Péter mondott szerdán:

Eddig elég kevés dologról mondták a Liget Projekttel kapcsolatban, hogy "végleg eldőlt." Persze az továbbra is kérdés, hogy ezek az épületek az elfogadott tervek szerint épülnek-e fel.

Mi számít finomhangolásnak?

Hogy a finomhangolás az úgynevezett kockaépületek esetében pontosan mit jelent, új tervpályázatok kiírását vagy a nyertes épületek áttervezését, nem tudni. Mindenesetre korábban arról lehetett olvasni, hogy pont ezek azok a tervek, amik nem tetszenek Orbán Viktornak. Igaz, ezt Baán László cáfolta nekünk. De Baán már akkor is beszélt arról, hogy az Építészei Múzeum és a Fotómúzeum Budapest épületeinek ügyében hajlandó kompromisszumokra.

Úgy tűnik tehát, hogy az alábbi két épület a Liget Projekt leggyengébb pontja jelenleg.

A két kockaépület terve. Balra a Fotómúzeum Budpest, jobbra az Építészeti Múzeum Forrás: ligetbudapest.org

Nem titok tovább, mennyit ér a Munkácsy-kép

Kedden írtuk meg, hogy hazaérkezett Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festménye Debrecenbe, így ismét együtt lesz látható a híres Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban.

Igaz, Balog Zoltán már 26-án bejelentette, hogy a magyar állam megvásárolta a képet a kanadai Hamilton Galériától, a vásárlási ár viszont csak most lett nyilvános.

Hoppál Péter közlése szerint

a magyar állam a képet 5,7 millió dollárért vásárolta meg a kanadai galériától.

Ez körülbelül másfél milliárd forint.

A múzeum munkatársai leemelik a falról Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeumban 2014. július 14-én Forrás: MTI/Balázs Attila