Szinetár Miklós félti a magyar demokráciát

Szinetár Miklós
Szolnok, 2014. október 14. Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező Csehov Cseresznyéskert című komédiájának próbáján a szolnoki Szigligeti Színházban 2014. október 14-én. A darabot október 17-én mutatják be. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Ugyanakkor szerinte kár volt a Burghteater politikai akciójával elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát.
Vágólapra másolva!

Szinetár Miklós kedden közölte a sajtóval: elvben nem szereti, ha előadások végén ilyenfajta politikai megnyilvánulás történik, de ha Magyarországon egy olyan politikai képződmény, mint a Jobbik ilyen rohamosan tör előre, akkor bizony van értelme a demokrácia féltésének. A rendező hozzátette: nem biztos, hogy ennek egy előadás végén, a tapsrendben kell hangot adni.

Szinetár Miklós szerint van értelme a demokrácia féltésének Forrás: MTI/Mészáros János

"Gondolom, hogy annak idején, amikor az ugyancsak szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányra került Ausztriában, akkor is elmondták a Burgtheater művészei az aggályaikat a színpadon" - fogalmazott. Hozzátette: a váltott wienerisch és angol szöveg felolvasását nehezen lehetett érteni, az egész akció szakmailag ügyetlen volt. "A képernyőn megjelenő aradi tizenhárom névsora pedig - akár válasz volt a Nemzeti Színház részéről, akár nem - szintén ügyetlen, értelmetlen és zavaró volt" - mondta. "Kár volt az akcióval elrontani egy jó és sikeres előadás hangulatát" – tette hozzá Szinetár Miklós.

Lehet, hogy elkallódott a levél a postán

Korábban Blaskó Péter, a Nemzeti Színház színművésze Karin Bergmann Burgtheater-intendánsnak és Jan Bosse rendezőnek címzett nyílt levelében azt írta: a színpad nem arra való, hogy politikai brosúrákat olvassunk fel. Éppen ettől kellene távol tartani magunkat nekünk, színházművészeknek. Blaskó a levélben gyávának nevezte a két osztrák színházi szakembert, és bocsánatkérést követelt.

Vidnyánszky Attila levélben kért magyarázatot. A levelet feladták, de még nem érkezett meg Fotó: Mudra László - Origo

Hétfőn Vidnyánszky írt nyílt levelet a Burgtheaternek, amiben magyarázatot kért az eseményekre. A bécsi színház kedden délelőtt azt mondta, hogy a levelet még nem kapták meg. Szerintük akciójuk a helyzetnek és a publikumnak jó és megfelelő volt, ehhez további hozzáfűznivalójuk nincsen.

A Nemzeti Színház viszont azt állítja, hogy a levelet a Burgtheater vezetőjének kedden elküldték.

Politikai nyilatkozat a színpadon

A bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) játszott vasárnapi vendégjáték végén politikai nyilatkozatot olvasott fel, amiben többek között az állt, hogy a magyar nép egyre inkább eltávolodik a demokrácia szellemétől és Európától.