Galla Miklós női nagyestélyiben énekel az Arénában

Nem a Messiás Monty Python
Vágólapra másolva!
Avagy Magyarországon is tarol a Monty Python. 
Vágólapra másolva!

A méltán elhíresült Brian élete film alapján készült Nem a Messiás című vígoratórium végre itthon is látható lesz. Május 31-én az Arénában mutatják be Eric Idle és John Du Prez művét egy száztagú kórus valamint a Dohnányi Zenekar kíséretében, Janza Kata, Hommonay Zsolt, Hajdu Steve, Galla Miklós, Heiter Melinda, Pintér Dömötör és - nem utolsó sorban - Eric Idle szereplésével. A Nem a Messiás az 1979-es Brian élete klasszikussá vált poénjait és legismertebb slágereit is színpadra állítja. Az előadáson felhangzik az Always Look On The Bright Side of Life is.

Nem a Messiás, akkor ki?

Betlehemben - Jézus születésekor - egy másik csecsemő is a világra jön a jászolhoz közeli tehénistállóban. Az éppen megérkező napkeleti bölcsek először tévedésből ennek az újszülöttnek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket. A felcseperedő gyermek élete ettől fogva egyetlen hatalmas tévedés.

A történetet szinte mindenki ismeri. A Brian élete a Monty Python csoport talán legnépszerűbb filmje. 1979-ben, a film alapján, a klasszikus poénokat és slágereit is felsorakoztatva született meg, a Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú) című vígoratórium.

A Nem a Messiás egy valóságos műfaji kavalkád, a Monty Python-alapító Eric Idle szerint egy baroque ’n’ roll. A darab premierje 2007-ben volt a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, majd két évvel később, 2009 októberében a londoni Royal Albert Hallban mutatták be óriási sikerrel a Monty Python 40. születésnapja alkalmából, a BBC Szimfonikus Zenekarának és kórusának, valamint a Monty Python még élő tagjainak a közreműködésével. Legutoljára a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

A hazai premier május 31-én lesz a Papp László Budapest Sportarénában, ahol színpadra lép majd Eric Idle is. A komikus-színész, a Nem a Messiás mellett, a Madách Színházban nagy sikerrel játszott - Tony Awards-ot is nyert - Spamalot musical társszerzője, most először jár majd Magyarországon. A sajtótájékoztatón Los Angeles-i házából üzent a magyaroknak.

Monty vagy Monthy?

A budapesti előadáson ismert magyar énekesek, magyar nyelven adják majd elő a vígoratóriumot. A főbb szerepekben Hommonay Zsolt, mint a címszereplő Brian, és Janza Kata, aki Brian édesanyját alakítja. "A Monty Pythonon nőttem fel, több más felkérést is lemondtam, hogy el tudjam vállalni a szerepet. Mind szinészileg, mind éneklés szemponjából kihívás lesz" - nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón Hommonay Zsolt.

A darabban feltűnik még a Spamalotban is nagy sikert arató Hajdu Steve, rajtakívül pedig Heiter Melinda, Pintér Dömötör és Galla Miklós is. Utóbbi a Monty Python szellemiségének egyik legnagyobb hazai követője.

Galla Miklós külön felhívta a sajtó figyelmét, hogy több mint húsz éve küzd azért, hogy a Monty Python nevét helyesen írják le, „h” betű nélkül. Ezt pedig egy külön ecélból készített A3-as méretű táblával is jelezte felénk.

Balról jobbra Hajdu Steve, Heiter Melinda, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Galla Miklós, Pintér Dömötör, a producer László Sándor producer és Hollerung Gábor karnagy. Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Narrálni fogom a darabot női nagyestélyi ruhában és parókában, de leszek római katona is. Tíz mondatot kell megtanulnom, de szerencsére lesz súgógép. A végén eléneklem a Favágó dalt is, ami azért is nagyszerű, mert az Arénában még nem énekeltem. Ez hiányzott az önértékelésemhez" - mondta a közkedvelt humorista.

A fővárosi premier után a darab országos turnéra indul. Debrecen, Veszprém, Pécs, Győr, Szeged és Sopron közönsége is láthatja még Szomor György rendezésében készülő a Nem a Messiás című előadást. László Sándor producer az eseményen elmondta, hogy a jövőben angolul is tervezik előadni a darabot.

A vígoratórium kíséretét a 100 fős kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar adja, Hollerung Gábor vezényletével, aki szerint a flúgos emberek száma hamarosan országos méreteket fog dönteni.