Felejtse el a Bitcoint, itt a BitchCoin!

bitchcoin
Vágólapra másolva!
Egy élelmes New York-i fotóművész saját digitális valutát hozott létre a Bitcoin mintájára, hogy azon keresztül szerezzen befektetőket a művészete számára. Sarah Meyohas szerint ez hosszú távon akár forradalmasíthatja is a műkereskedelmet.  
Vágólapra másolva!

Első pillanatra csak egy közepesen szellemes szóviccnek tűnik, pedig több annál. A BitchCoin a 2008-as válság után létrehozott digitális valuta, vagyis a Bitcoin átültetése a műkereskedelem világára. Az új pénzemet Sarah Meyohas és a brooklyni Where galéria közösen vezették be. A célja, hogy olyan befektetőket szerezzenek az alkotáshoz, akik amúgy nem feltétlenül bíbelődnének a hagyományos műkincsvásárlással, de hisznek a művészet jövőjében.

Magát az alkotót ismerjük el

A BitchCoin lényege, hogy nem egy adott művet veszünk meg, amit aztán hazavihetünk és falra akaszthatunk, hanem az általunk ígéretesnek tartott művészbe fektethetünk be általa. Magát az alkotót ismerjük el vele, mint folyamatos értékteremtőt.

A művészbe fektetünk be Forrás: Where Gallery

Egy BitchCoin jelenleg 100 dollárba kerül, és tetszőleges időpontban beválthatjuk Meyohas jelenlegi vagy későbbi fotónyomatainak egy 63,5 cm x 63,5 cm felületére (ez amerikai mértékegységgel ez persze egy kerekebb szám: 25 x 25 inch). Ha viszont épp ahhoz van kedvünk, tovább is adhatjuk a BitchCoinunkat, amelynek a piaci ára folyton ingadozni fog az adott művész iránti kereslet függvényében.

Ha egy teljes Meyohas-nyomatot akarunk venni, az pillanatnyilag 2500 dollárba kerül. Ha azonban most 25 BitchCoint veszünk helyette, akkor később is megkaphatjuk ennyiért bármelyik művét, amelyet már lehet, hogy súlyos milliókra áraz be a műkincspiac.

Az egyik fedezetként szolgáló fotónyomat Forrás: Evan Robinson Photography/Evan Robinson

A szülei is üzletemberek

Talán nem meglepő, hogy Meyohas üzletemberekkel teli családból származik, és először maga is pénzügyi tanulmányokat folytatott a Wharton School of Business-en. Később a Yale-en elvégezte a fotószakot is, és egyetemi évei alatt nyűgözte le a Bitcoin koncepciója, elhitetve vele, hogy egy teljesen anyagtalan értékhordozó működőképes lehet.

Kezdetben azon agyalt, hogy lehetne egy művészeti galériát Bitcoin alapokra helyezni, majd rájött, hogy akár létrehozhatja a saját kriptovalutáját is. A BitchCoin piaca február 15-én nyílt meg, a brooklyni Where galériában. Egyelőre 200 BitchCoint bocsájtottak ki, Meyohas pedig egy igazi bankfiókban helyezte letétbe a fedezetként szolgáló fotókat.

A műveket vakódi bankban helyezi letétbe Forrás: BLACKPAWPHOTO.COM/Anthony Caccamo

És hogy mit keres a pénznem nevében a kissé degradáló "Bitch" szó? Meyohas erre a kérdésre így válaszolt: "Ha egy nő kezébe veszi a sorsát, és kicsit agresszív, máris ribancnak számít".

A lényeg a kockázatvállalás

A Where csapata a kísérletezést látja egy galéria küldetésének, ami már abból is látszik, hogy hagyományos épületek helyett városba telepített hajókonténerekben rendezik kiállításaikat. Fontos volt számukra, hogy a BitchCoin működőképes legyen, ne pedig csak egy metafora vagy kérészéletű performansz.

"A legfontosabb, hogy a művésszel való együttműködésünknek valódi, látható tétje legyen. Tényleg egy fogadást teszünk meg Sarah művészetére. A fogadással persze mindig együtt jár a rizikó, de szerintem épp a kockázatvállalás különbözteti meg az izgalmas kiállításokat az érdektelenektől.

A fogadással mindig együtt jár a rizikó Forrás: Where Gallery

Az volt a cél, hogy a kockázat itt annyira megfogható és látványos legyen, amennyire csak lehetséges" - nyilatkozta lapunknak Hunter Lyon, a galéria egyik vezetője, majd hozzátette, hogy természetesen maguk is bevásároltak az első adag BitchCoinból.