Elhunyt Terry Pratchett

pratchett
Vágólapra másolva!
A Korongvilág-regények íróját otthonában érte a halál. 66 éves volt.
Vágólapra másolva!

Az író kiadója jelentette be a halálhírt csütörtök délután. A világhírű író mintegy hetven könyvet írt, a kilencvenes években ő volt a legtöbb könyvet eladó brit szerző. Műveit 33 nyelvre fordították le, becslések szerint világszerte körülbelül 85 millió könyvet adtak el tőle.

A halál otthonában érte, családja körében, miközben macskája mellette aludt az ágyon. Legutolsó könyvét 2014 nyarán fejezte be. Pratchett Alzheimer-kóros volt, az utóbbi években nagyobb összegekkel támogatta az ezzel kapcsolatos kutatásokat.

Betegségének évei alatt a kegyes halál aktivistája lett.

Terry Pratchett 66 éves volt Forrás: Terry Pratchett Facebbok-oldala

Elsősorban a szatirikus fantasysorozat, a Korongvilág tette világhírűvé. A regényfolyam negyven könyvet tartalmaz, ebből eddig huszonkilencet fordítottak magyarra.

Szótárakat olvasott gyerekként

Pratchett 1948 április 28-án született Beaconsfieldben. Gyerekkorában saját bevallása szerint különös olvasási szokásai voltak, például egész szótárakat olvasott el elejétől a végéig. Rajongott az amatőr rádiózásért és a csillagászatért. Tizenöt éves volt, amikor első regénye megjelent. Tinédzser évei végén újságíróként kezdett dolgozni.

Első könyvét 1971-ben adta ki The Carpet People címmel, ami meglepően sikeres lett.

A világ egy nagy korong

A Korongvilág-regények feltevése szerint a világ egy lapos korong, ami négy elefánt vállán nyugszik, az elefántokat pedig egy teknős tartja. Az első Korongvilág-regényt 1983-ban adák ki A mágia színe címmel.

1987-től teljes életét az írásnak szentelte. Több önálló, a Korongvilág-sorozathoz nem kapcsolódó könyvet is írt, dolgozott együtt Neil Gaimannel is. Külön kiemelendő a Johnny Maxwell Trilógia és a Manák Trilógiája.

Műveiből tévésorozat, színdarab és számítógépes kalandjáték is készült, aminek fejlesztésében ő maga is részt vett.

2009-ben ütötték lovaggá.

Kiadója így búcsúzott tőle:

Négy idézet Terry Pratchett-könyvekből

- A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek, és rá vár. (A Kaszás)

- Az ember nem tud arról gondolkozni, hogyan gondolkozik. Az olyan, mint kinyitni egy ládát azzal a feszítővassal, ami benne van. (Kisistenek)

- Az utak nem szükségszerűen vezetnek valahova, csak valahol el kell kezdődjenek. (Vészbanyák)

- Az éjszaka szétterjedt a Korongon, mint a szilvalekvár, vagy esetleg szederbefőtt. (Bűbájos bajok)

forrás: moly.hu