30Y-klippremier! Elkészült a Messziről szép!

30y Messziről szép
30y Messziről szép
Vágólapra másolva!
Vadonatúj videóval tért vissza a jelenleg igen termékeny időszakát élő 30Y. Hazánk egyik legjelentősebb alternatív rockzenekara legutóbb a budapesti Dürer Kertben adott telt házas koncertet, ahol bemutatták évindító, Messziről szép című dalukat is, amelynek klipjét nálunk, a Quarton láthatod elsőként.
Vágólapra másolva!

A Messziről szép arról az egyszer mindenkit utolérő helyzetről beszél, amikor az ember fiatalkori énjével szembesül, annak gondolataival, akarataival és a világról való elképzeléseivel. Pont úgy, ahogy Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellájában.

A Beck Zoli által rendezett fekete-fehér videoklip jórészt a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban forgott, tizenéves tanulók részvételével. A főszereplő srác - akit Beck Zoli egy iskolai előadáson szúrt ki - mindannyiunk fiatalkori éveibe repít vissza. A klipben ez a fajta életvilág tablók formájában jelenik meg - fix állóképekkel, néha enyhe kameramozgással -, amely tablók folyamatos kapcsolatban állnak a srác viszonyrendszerével.

"Amikor az ember a középiskolás éveit tolja, egy elképesztően zárt világban él, szűk közösségben, és mégis talán ekkor a legnyitottabb a világra. Ténylegesen érzelmileg nagyon mélyen meg tudják érinteni a világ dolgai, és akár a saját sorsához való viszonya is. A visszaemlékezéshez lehet sokféleképpen viszonyulni. Sem a keserédes nosztalgiát, sem a cinizmust nem kedvelem nagyon, inkább úgy gondolom, hogy minden múltunk egyszerre érvényes jelen is egyben" - mondta a Quartnak a frontember, Beck Zoli.

A klip nem véletlenül lett fekete-fehér, egy kevéske óvatos áthallást adva az Ian Curtis életéből készült, Control című Anton Corbijn-mozinak, amely egyfajta inspirációként szolgált a forgatáshoz. Erre utal a srác Unknown feliratú pólója is.

A 30Y a tavalyi Sziget Fesztiválon adott koncerten Forrás: Koma Tímea Zsófia

"Minket az érdekel, hogy a magunk számára hogyan tudjuk a legaktuálisabban megfogalmazni azt a világot, amiben benne állunk " - mondta Beck Zoli a már 15 éves zenekar jelenéről. Egy éve annak, hogy a banda négy főre fogyott, és kicsit megálltak átgondolni az elképzeléseiket a jövőre nézve. Mindez pedig azt eredményezte, hogy tavaly rengeteg új dallal tértek vissza.

A jelenleg is tartó tavaszi turné állomásai között Zalaegerszeg, Mosonmagyaróvár, Gödöllő és Ajka után Erdély számos pontján is koncertet adnak, majd május 23-án a Budapest Parkban ünneplik 15 éves születésnapjukat, egy egész napos buli keretében.