Rapperből terrorista

Deso Dogg Denis Cuspert címlapi
(FILE) An archive picture, dated 20 June 2005, shows the former rapper Deso Dogg (real name: Denis Cuspert) posing in Berlin, Germany. The Berlin Office for Protection of the Constitution has new insights about the German Islamist Cuspert in Syria. PHOTO: DPA
Vágólapra másolva!
Globális terroristaként nevezte meg az amerikai külügyminisztérium azt a 39 éves német férfit, aki korábban Deso Dogg néven vált ismertté a berlini hiphopszférában. 
Vágólapra másolva!

Denis Cuspert, művésznevén Deso Dogg, egy szélsőséges iszlamista szervezet videójában tűnt fel először. A német rapper az Iszlám Államnak - ISIS-nek vagy ISIL-nek is - hívott terroristaszervezethez 2012-ben csatlakozott, és azóta számtalan videoanyagban szerepelt. Legutóbb 2014 novemberében, abban az ISIS által közzétett filmben nevezték meg, amiben Peter Kassig amerikai segélymunkást szíriai katonák fejeznek le, áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Denis Cuspert, művésznevén Deso Dogg az ENSZ feketelistájára is felkerült. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Di Matti

A közlemény arra is kitér, hogy a berlini underground hiphopszcénában ismert Deso Dogg hazájában több komoly bűncselekményben is részt vett, mielőtt az Abu Talha al-Almani nevet felvéve, a szíriai harcosokhoz csatlakozott. Azóta is körözés alatt áll.

Cuspert, miután esküt téve elköteleződött a terrorszervezethez, vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi azzal is megbízta, hogy hírvivőként toborozzon németül beszélő harcosokat a csapathoz. A külügyminisztérium döntése alapján az amerikai állampolgároknak tilos bármilyen üzleti kapcsolatba keveredniük Cusperttel, akinek a bankszámláit is zárolták, és a neve felkerült az ENSZ feketelistáira is.

A londoni King's College elmúlt évben publikált tanulmányai alapján mintegy 3000 a nyugati országokból csatlakozott külföldi tagja az ISIS-nek, köztük 320 németet is említve. Cuspert, azaz Deso Dogg hiphopmunkássága az alábbi Wilkommen In Meiner Welt című videoklipjében is látható.