Megszűnik a Szputnyik

szputnyik
Jelenet az akezdetvége című előadásból
Vágólapra másolva!
Hét év után megszűnik a hazai színházi szcéna egyik legprogresszívebb társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság. 
Vágólapra másolva!

A társulat vezetője, Bodó Viktor a hétvégén jelentette be a társulatnak a hírt. A Szputnyik az elmúlt két évben nem kapott produkciós támogatást az NKA-tól, így költségeik jó részét külföldi együttműködéskből teremtették elő. A társulat előadásai főleg német nyelvterületen arattak sikert, írja a megszűnésről először tudósító nol.hu. További problémát jelentett, hogy a költségvetés 1/3-át jelentő működési pályázati támogatást a legjobb esetben is csak az adott év júliusában kapták meg.

Az állandó forráshiány felőrölte a társulatot, ezért nem akarnak tovább hazárdírozni, főleg, hogy a társulatnál tíz színész és hét stábtag dolgozik.

- írják a Szputnyik honlapján megjelent közleményben.

Már az évad elején is bizonytalan volt, hogy a Szputnyik végig tudja-e csinálni az évadot. A társulat tagjainak szerződése márcuis 31-ig érvényes. A Koldusoperát még megrendezi Bodó a Vígszínházzal közös együttműködésben. A futó darabokat március végéig a Jurányi Házban lehet megnézni.

Jelenet az akezdetvége című előadásból Forrás: deephoto.hu/Daniel Dömölky/szputnyik.com

A Szputnyik Nonprofit Kft. tovább működik, de már nem pályáznak támogatásra.

A társulat mellett működő, főleg tantermi előadásokat (Hosszabbik út, Szociopoly) készítő Mentőcsónak Egység egyelőre megmarad, a tervek szerint önfenntartó módon működik tovább.