Vágólapra másolva!
A zsűri és a pontozó nézők Wolf Kati, Passed és Ív dalát juttatták be a döntőbe, míg a közönségszavazás révén Gájer Bálint menetelt tovább. Megvan tehát a nyolc döntős, így jövő héten kiderül ki képveseli Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.
Vágólapra másolva!

Kialakult tehát a végleges mezőny, így a jövő heti döntőben Csemer Bogi, Szabó Ádám, Mujahid Zoltán, a Spoon, Wolf Kati, Passed, Ív és Gájer Bálint dalaiból választhatjuk ki azt az egyet, amelyik Magyarországot képviselheti majd a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben.

A mai adásról is elmondható, hogy az előadók nem igazán használták ki a lehetőséget, hogy módosítsanak dalaikon, pedig sokaknál ez nem ártott volna. Ez vagy azt jelenti, hogy szentül megvannak győződve arról, hogy a daluk úgy ahogy van jó, vagy azt, hogy teljes apátiában szenvednek a dalszerzők.

A zsűri önmagához képest is egészen magas pontszámokkal dobálózott, bár átlagolva valóban a mai adás felhozatala volt a legerősebb, és a legkevesebb hamis hangot is ma hallhattuk. De hát ez már a középdöntő, úgyhogy az ilyen produkciókat illik is kiszűrni a mezőnyből. A legnagyobb sajnálat számunkra az Other Planet kiesése. Volt egy pont a műsorban, ahol még úgy tűnt, akár újoncok is alakíthatják a továbbjutók mezőnyét, de sajnos ez nem így lett. Nézzük is meg egyenként a mai adásban szereplő dalokat.

Szűcs Gabi - Úgy sem felejtesz el

Akárhogy is ajnározza a zsűri, velük ellentétben mi még mindig simán elfelejtjük ezt a dalt. Ehhez hozzátesz az egészen semmilyen színpadi látványvilág is. Pedig tényleg érthető a rádiósláger megnevezés, hiszen az elmúlt 20 évben rengeteg hasonló ódivatú dalt hallhattunk a rádióban, ami valóban fülbemászó, csak ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy pozitív értelemben. Ezt támasztja alá a közönség által kapott szavazatok átlaga is.

Zsűri pontszám: 27 / Közönség pontszám: 6 / Összesen: 33 pont

Inkább szeretnénk elfelejteni ezt a dalt, mert nem méltó az énekesnőhöz Forrás: MTVA

Other Planet - Untold Story

Eléggé nevetséges, ha Tóth Verán kívül csak ezt a zenekart vádolják "másolással" a műsorban, mert ezzel úgy tesznek, mintha mindenki más teljesen egyedi produkcióval érkezett volna a műsorba. Pedig ezt elég kevesen mondhatják el magukról, de egyáltalán nem is ez a lényeg. Az Other Planet dala akkor is egy eddig nem létező vonalat hozott a műsorba, ha az éppen a Coldplayre vagy Chris Isaakra hasonlít. Attól még egy jó dal, jó feelingel és jó hangszínnel. Egyedüli probléma csak az énekes bizonytalansága, de ez javítható lett volna. Kár értük.

Zsűri pontszám: 33 / Közönség pontszám: 7 / Összesen: 40 pont

Nagyon kár azért, hogy ezek a srácok kiestek, akárkire is hasonlított a zenéjük Forrás: MTVA

Dallos Bogi - World Of Violence

Egy egészen más építkezéssel mutatkozott be Dallos Bogi dala, amit ráadásul egy újfajta tálalásban is kaptunk meg. Érezhetően lazábbnak akarták eladni a produkciót, ünnepélyesség és hatalmas füst nélkül, ettől azonban a dal nem sokat változott, pláne nem pozitív irányba. Sajnos nem történik semmi, elindul, de nincs íve. Ráadásul, mint rádiósláger sem közelíti meg a tavalyi dal szintjét.

Zsűri pontszám: 30 / Közönség pontszám: 8 / Összesen: 38 pont

A múltkorihoz képest, teljesen átalakították a színpadképet, pedig azzal semmi baj nem volt, inkább a dalon kellett volna változtatni Forrás: MTVA

Oláh Gergő - A tükör előtt

Hihetetlen, hogy mekkora hang jön ki Oláh Gergő torkából, viszont a sajnálatos az, hogy a dal valóban annyira önarckép, hogy szinte nem is törődik velünk, nem is figyel ránk, egyszerűen csak van és főként saját magának szól. Viszont arra jó volt, hogy hatalmasat énekeljen benne, ha már a továbbjutásra nem volt elég.

Zsűri pontszám: 32 / Közönség pontszám: 7 / Összesen: 39 pont

Még a háttérben is Oláh Gergő képeit látjuk Forrás: MTVA

Ív - Fire

Egészen megosztó lehet Ív dala, hiszen amellett, hogy nagyon egyedi hangszínről beszélünk, sokaknál idegenül hathat. Pedig valóban különleges hangja van, a dal pedig abszolút kitűnik a mezőnyből. A főének refrénjére eresztett distorsion effekt, kifejezetten izgalmassá tette a dalt, a kiállás pedig még mindig nagyon vagány. Egyáltalán nem bánnánk ezt a dalt a Bécsben. Sőt.

Zsűri pontszám: 34 / Közönség pontszám: 7 / Összesen: 41 pont

Ív dala egyre jobb lesz, viszont "újoncként" meglepetés lenne a végső győzelme Forrás: MTVA

Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo - Run To You

A Run to You egy kifejezetten hangulatos rádiósláger, ami bár nem olyan izgalmas, de pont elég arra, hogy az autóban ülve, vezetés közben feltekerjük a hangerőt. Lehet, hogy nem egy eurovíziós darab, de érdekes módon sok indulónál jobb ez a dal, a zsűri pedig ennek ellenére mégis lepontozza. Vajon hol van itt a probléma?

Zsűri pontszám: 30 / Közönség pontszám: 7 / Összesen: 37 pont

Ezúttal sokkal jobban nézett ki a színpadon Éliás Jr. Forrás: MTVA

Wolf Kati - Ne engedj el

Wolf Kati szerint ugyan bevallottan giccses popfesztivál az Eurovízió, azonban most is nagyon szeretne kijutni. Bár igaza van, melyik előadó ne akarna énekelni nemzetközi porondon újra és újra. Hihetetlen, de a zsűri láthatóan ezt a dalt szereti a legjobban és nagyon szeretnék Bécsben hallani. Szerintünk azonban ennél bőven vannak erősebb dalok is, pláne az Eurovízió szempontjából.

Zsűri pontszám: 36 / Közönség pontszám: 8 / Összesen: 44 pont

Wolf Katit valamiért a zsűri is nagyon a döntőbe akarta látni Forrás: MTVA

Passed - Mesmerize

A Passednek, ami még mindig egy üdítő hangszerelésű dal a mezőnyben - nagyon mai és nagyon fiatal - pont azon nem sikerült javítania, amin a legjobban kellett volna. Énekesük ugyanolyan hamis, mint az elődöntőben volt. Ugyanakkor érdekes az is, hogy az Other Planettel és sok más előadóval ellentétben őket nem hasonlítják senkihez, pedig zenéjük nagyon hasonló a dán MØ-hoz, vagy éppen a Clean Bandithez.

Valószínűleg ezeket az előadókat szimplán csak nem ismeri a zsűri. Ez azonban nem a Passed hibája, ők csak írtak egy ezekből az előadókból táplálkozó dalt, méghozzá jól. Hiába jegyezte meg a zsűri minden egyes tagja a hangi bizonytalanságot, a pontszámokban ez már egyikőjüket sem érdekelte.

Zsűri pontszám: 36 / Közönség pontszám: 7 / Összesen: 43 pont

Ha a hamis hangok eltűnnek, máris jobb lesz a Mesmerize élőben is Forrás: MTVA

Gájer Bálint - That's How It Goes

Furcsa egy dolog ma Magyarországon A nagy Gatsby hangulatát megidézni és egyben kivetítőre is álmodni. Bár lehet Bálintnak van igaza és inkább egy ilyen partis swing slágert kéne Bécsbe küldeni. Mindenesetre egészen meglepő lenne Magyarországtól, még akkor is, ha az Eurovízió színpadán már láttunk ilyet. A zsűri azonban nem támogatná ezt az akciót, pedig a közönségnek láthatóan annyira tetszik Gájer Bálint optimista dala, hogy tovább is juttatta a döntőbe.

Valószínűleg Gájer Bálint pontosan érzi mi kell a népnek. Kenyér és cirkusz, avagy jelen esetben inkább swing, buli és tánc. Ki tudja, lehet elegük lett a nézőknek a komolykodó nagyívű balladákból és szívesebben kikapcsolják az agyukat, megmártózva ebben a csillogó, giccses világban. Ez pont olyan, mint az Adam Sandler filmek. A kritikusok alázva szídják, miközben a mozik meg tele vannak.

Zsűri pontszám: 30 / Közönség pontszám: 8 / Összesen: 38 pont

Swing, tánc és csillogás Forrás: MTVA