Fényjáték a hernyó hátán

Sejtelmes fényjáték gif
Vágólapra másolva!
Lumineszcens moha, neonkéken vibráló pókhálók és lilán lüktető gombák – két fiatal művész egy projektor segítségével meseszerűvé varázsolta az erdőt.
Vágólapra másolva!

A grafikusok és animátorok évek óta kísérleteznek olyan szabadtéri fényvetítésekkel, ahol a vászonként működő óriási felületek, mondjuk egy ház homlokzatának sajátosságait figyelembe veszik a rájuk vetített fényfoltok animálásakor. Az ilyen fényjátékok vagy „virtuális graffitik” lassan külön művészeti ággá válnak, eddig azonban arra nem volt példa, hogy a vetített felületet egy erdő szolgáltassa.

A fényképész és videoművész Tarek Mawad és a főleg animációval foglalkozó multimédiaművész Friedrich van Schoor gondolt egy merészet, és egy sűrű erdőben alkalmazta a fenti technikát. Többek között fák törzsére, bokrok apró leveleire, gombák sipkájára, sőt még hernyó hátára is vetítettek fényeffektusokat.

Fakéregre, mohára, levelekre és gombákra is vetítettek a művészek Forrás: bioluminescent-forest.com

A két művész összesen hat hetet töltött az erdőben, technikai felszerelésük egy számítógépből, egy projektorból és egy állványra szerelt fényképezőgépből állt. A video szuggesztív hangi világáért Achim Treu zeneszerző és hangmérnök felel.

A művészek az inspirációt a lumineszcens tengeri élőlényektől vették Forrás: bioluminescent-forest.com
Valahol a land art és az animáció között helyezkedik el Forrás: bioluminescent-forest.com

A felvett anyagból a művészek egy közel négy perces videót állítottak össze, ami nagy sikert aratott az interneten az utóbbi hetekben. A lenyűgöző projekt valahol a land art (környezet vagy tájművészet) és számítógépes, 3D-s animáció között helyezkedik el. A színek és formák megtervezésekor a művészek a lumineszcens mélytengeri élőlényektől vették az inspirációt.