Grammy 2015: A legjobb új előadó

Iggy Azalea, Fancy videoklip
Iggy Azalea: Fancy videoklip
Vágólapra másolva!
Iggy Azalea, Bastille, Brandy Clark, Haim, Sam Smith. Ki az esélyesebb?
Vágólapra másolva!

Grammy-sorozatunk harmadik részében "A legjobb új előadó" kategória jelöltjeivel ismerkedünk meg közelebbről. A díjat már az 1959-es legelső ceremónia óta kiosztják minden évben, kivéve 1967-et, amikor is máig tisztázatlan okok miatt nem jelöltek előadókat a díjra – egyesek szerint így reagálva az 1966-os év zenei mélypontjára. A közhiedelemmel ellentétben azonban a díjat nem feltétlenül az adott évben feltűnt első lemezes produkciók kaphatják meg, hanem olyan ígéretes előadók is, akiknek az adott vagy azt megelőző egy évben megjelent albumuk volt az első olyan, ami megalapozta hírnevüket. A cifra megfogalmazásba tehát elég sok minden belefér, többek között így fordulhatott elő Amy Winehouse 2008-as győzelme is, holott első nagylemeze már 2003-ban debütált. A ketegória leghíresebbjei között olyanok is szerepelnek, mint a Beatles, Tom Jones, Mariah Carey, Christina Aguilera, Alicia Keys, Norah Jones, Maroon 5 vagy éppen Adele. Idén nagyrészt valóban friss előadókat jelöltek a 2015-ös címre, köztük Iggy Azalea, Bastille, Brandy Clark, Haim, és a már sokat emlegetett Sam Smith az élen.

Iggy Azalea

Amethyst Amelia Kelly, azaz ismertebb nevén Iggy Azalea ausztrál származású énekesnő, rapper és modell. A furcsa párosítás már 16 éves korában kezdődött, amikor is Amerikába költözött a befutás reményében, ekkor még főleg a hiphop műfajt megcélozva. 2011-ben tűnt fel először polgárpukkasztó Pu$$y című dalával, ami nagyon gyorsan terjedt a neten. Első EP lemeze Glory címmel az atlantai rapper, T.I. produceri gondozásában jelent meg 2012 júliusában. Ezzel egy időben elindult modellkarierrje is, és hamar a Levi's arca lett. A The New Classic című albumot olyan kislemezek előzték meg, mint a Work, a Bounce, a szintén T.I.-jal készített Change Your Life vagy éppen a többszörösen Grammy-díjra jelölt Charli XCX-szel előadott Fancy. Ez az a dal, amivel Iggy Azalea a negyedik olyan női szóló hiphopelőadó lett, aki a Billboard Hot 100-as lista első helyére került. Sőt miközben a Fancy a lista élén állt, azzal egy időben a tavalyi Grammy-győztes Ariana Grandéval készített közös dal, a Problem a második helyre lépett. Korábban ilyen kettős Billboard-lista-vezetés csak a Beatles esetében fordult elő. A siker tehát csak most kezdődött igazán, amit mi sem bizonyít jobban, mint a négyszeres Grammy-jelölés a legjobb új előadó, legjobb rapalbum, az év felvétele és a legjobb pop duó/csapat teljesítmény kategóriákban. Utóbbi kettőt pedig a Fancy című dalnak köszönheti, amit csak azon populáris hiphopzenét is kedvelő zenehallgatóknak ajánlunk, akik szeretik az igazi amerikai giccset, az affektáló éneklést, az ugribugri táncolást és a nagyzoló, nagyon vagány dumákat. Mindenki más valószínűleg maximum 1 percig bírja.

Bastille

A szóló karrierként induló projektből hamar zenekar lett Chris Wood, William Farquarson és Kyle Simmons belépésével. Első demójuk hallatán a Virgin Records már 2010 decemberében leszerződött a zenekarral, azonban a bemutatkozó kislemez az Overjoyed csak 2012 áprilisában jelent meg. Az eltelt időben viszont nemcsak beért a csapat, hanem gyors hírnevet is szerzett a The Sims 3: Supernatural nagy sikerű számítógépes játékhoz írt dallal, amit a játékhoz kitalált „simlish” nyelven énekeltek fel. Ez annyira felkeltette a csapat iránti érdeklődést, hogy nevük a YouTube, Facebook és MySpace oldalaknak köszönhetően hamar terjedni kezdett. Erre még rátettek egy lapáttal különböző dalok feldolgozásaival, mint David Guetta Titanium vagy a Fleetwood Mac Dreams című dala, amiket mixtape formájában jelentettek meg. A Bastille így hamar meghívást kapott a legnagyobb brit fesztiválokra, és zenéjük több televíziós reklámban, sorozatban – például a Vámpír Naplók – is felkapott lett. A legnagyobb áttörést azonban a 2013-as év hozta meg számukra, hiszen megjelent első nagylemezük, a Bad Blood, amit számtalan kislemez előzött meg. A 2014-es Brit Awardson ezt megannyi jelöléssel és a British Breakthrough Act kategória győzelmével díjazták. 2014 novemberére a Bastille már 5 millió lemezt adott el az Egyesült Államokban, és ennek felét csak a hazájukban, amivel a brit lemezeladási listák élmezőnyébe került. Többek között köszönhető ez 2013 egyik legnagyobb slágerének is a Pompeii című dalnak, amit a tavalyi Sziget Fesztiválon élőben is élvezhetett a közönség. A Quartnak pedig egy rövid interjút is adott Dan Smith és a basszusgitáros William Farquarson, melyet itt olvashattok. Tavaly év végén a Bastille egy újabb anyaggal, a VS. (Other People’s Heartache Pt. III) című mixtappel jelentkezett, amin számos feldolgozás és remix mellett a nagy sikerű Drive című filmhez írt The Driver című dal is szerepel.

Brandy Clark

Brandy Lynn Clark nevét valószínűleg nem sokan ismerik Magyarországon, hiszen hazánkban kevésbé hódít a country, míg az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb zenei műfaj. A 38 éves énekesnő egy aprócska faluba – a Washington állam beli Mortonba – született, és ugyan már 9 éves korában megkapta első gitárját, egy jó darabig még hanyagolta, és inkább kosárlabdás sportkarrierjére koncentrált. Majd egy idő után visszatért zenész családjához, zenekart is alapított, emellett gitárórákat tartott, tanulmányait pedig a countryzene fő központjában, Nashville-ben folytatta a zenei biznisz és azon belül is a reklámzene irányába. Miután sikeresen lediplomázott, a Nashville-ben található Music Row negyedben helyezkedett el, ami a countryra és gospelre specializálódott producerek és lemezkiadók központja. A legelső áttörést 2011 hozta számára, amikor Miranda Lambert countryénekesnő Four the Record című albumára írt egy dalt Mama’s Broken Heart néven. A kislemezként is megjelent dal a Billboard countrylistájának 2. helyéig jutott, később több jelölést is begyűjtve a CMA és az American Country Awardson. Ezzel pedig egy csapásra hírnevet szerzett magának, melyet egy újabb szerzemény, a The Band Perry előadásában hallható Better Dig Two követett rögtön a countryslágerlisták élére ugorva. Dalait elsősorban szövegeinek fekete humora, őszinte realista megfigyelései tették karakteressé. 2012 decemberében Clark egy háromszámos demót jelentett meg online, a Stripes című dalhoz forgatott videoklippel együtt. Ez pedig löketet adott a saját zenei karrierje beindításához, ami 2013-ban, első lemezének megjelenésével teljesedett ki. A 12 Stories a 23. helyig jutott a Billboard country album listáján. Ez esetben tehát valóban egy újdonsült sztár került a legjobb új előadóra jelöltek közé, akinek esélyei valószínűleg eltörpülnek majd a többi, már nagyobb popsztár mellett.

Haim

Az amerikai pop-rock triót három dögös testvér, Este, Danielle és Alana Haim alkotja. A lányok 2007-ben alapították a bandát ritmus-, szóló- és basszusgitár felállásban. Eleinte nem szerepelt a céljaik között a profi szférába való bekerülés, ugyanis Este ethno zenei tanulmányait folytatta, míg Danielle Jenny Lewis és Julian Casablancas turnégitárosaként dolgozott. A komoly munkálatok 2012-ben kezdődtek meg, amikor is megjelent első hivatalos EP lemezük a Forever, amivel rögtön fel is tűntek a South by South West fesztiválon, ahol Jaz-Z managment cége a Roc Nation is felfigyelt rájuk, és leszerződtette őket. Az eleinte dobgéppel fellépő csapathoz Dash Hutton dobos csatlakozott a turnékhoz. Az együttes ezek után a Mumford & Sons és a Florence and the Machine előzenekara is lett, majd első lemezük 2013-ra készült el Days are Gone címmel, mely több ország listáin az első tízben végzett, míg az Egyesült Királyságban még nagyobb sikereket is hozott. A Haim testvérek stílusa a 70-es évek soft rock hangulatát idézi, némi hiphop- és R&B-hatással fűszerezve. A csajok pedig főként kisugárzásukkal vívtak ki maguknak extra figyelmet, hiszen a sokat látott cicababastílussal ellentétben szimplán csak egyszerűek, Alana pedig kiváltképp különleges szépségével rántja magára a férfiak igéző tekintetét. A csapat jelenleg a második lemezén dolgozik, melyet Calvin Harris Pray to God című dalában való együttműködés és az Éhezők Viadala című film harmadik részéhez írt betétdal a Meltdown előzött meg, amit Stormae, Lorde, Pusha T, Q-Tippel kiegészülve rögzítettek. Halottunk már ilyet, de ilyen bájosat még nem. Ebből még akármi lehet!

Sam Smith

Sam Smithről már nem egyszer volt szó 2014-ben – többek között Grammy-sorozatunkban az év dala kategória kapcsán – ugyanis az év második felében még a csapból is megállás nélkül folyt. Teljes neve Samuel Frederick Smith, és ugyan még csak 22 éves, máris lenyűgözte a fél világot lágy tenor hangjával és könnyen megjegyezhető külsejével. Mielőtt befutott, musical színházban és egy jazz-zenekarban is játszott. Előtte a Bishop’s Stortford-i St. Mary katolikus iskolába járt, a kórusnak is tagja volt, míg éneklést és dalírást Joanna Eden jazz-zenész szárnyai alatt tanult. Sam legelőször a Disclosure angol elektropop duó Latch című dalában tűnt fel, mely a brit slágerlistákon a 11. helyig jutott. Első kislemeze a Lay me Down 2013 februárjában jelent meg, melyet a Naughty boy La La La című dalában való közreműködés követett. Ez meg is hozta számára az első helyet a UK Single Chart listán. Az első EP-t és még egy kislemezt követően 2014 májusában jelent meg debütáló lemeze, az In the Lonely Hour, a Capitol Records gondozásában. Innentől kezdve pedig gyakorlatilag nem lehet nem beléütközni a popzene világában, hiszen a lemez a brit listák élére és a Billboard 200-as albumlista második helyére került. Az album eladások területén az Egyesült Államokban egyedül Taylor Swiftet nem sikerült megelőznie, míg az Egyesült Királyságban Ed Sheeran nyomta le. Sam Smith populáris stílusában a soul, R&B és gospeles elemek is keverdnek, míg saját bevallása szerint pop zenét tekintve Adele és Amy Winehouse vannak rá a legnagyobb hatással. Az angol énekes tehát egy csapásra világhírű lett, ami az idei Grammy-díjra való jelöléseinek a számában is megmutatkozik. A hatszorosan jelölt újdonsült világsztárnak pedig minden esélye megvan jó pár díj besöprésére.

Esélyek

Aki kapni fogja: Iggy Azalea

Akinek kapnia kéne: Sam Smith, Bastille, Haim... végül is akárki, csak ne Iggy Azalea!

Természetesen nem akarunk az Iggy Azalea-rajongók lelkébe taposni, de ezen a listán szinte bárki erősebb nála. Ennek ellenére az az érzésünk, hogy a négyszeresen jelölt, túlhájpolt énekesnő befutó lehet a kategóriában. Brandy Clarknak gyakorlatilag semmi esélye a többiek mellett, míg a Haim testvérek is örülhetnek a jelölésnek. Holott egy kevésbé erős listán simán kikiálthatók lehetnének az év felfedezettjének. A legjobban talán a Bastille érdemelné meg, de nem szabad elfeledkeznünk Sam Smithről sem, aki valóban hűen illeszkedik a kategória elnevezéséhez, hiszen az eredményeket nézve ő az év legnagyobb felfedezettje.

Ti mit gondoltok, ki kapja a díjat?