Lánykérés, lehengerlő profizmus és szerethetőség a színpadon

Morcheeba
Vágólapra másolva!
Hiába a sajnos csak félig megtelt SYMA csarnok, a csodálatos énekesnő, Skye Edwards vezette Morcheeba még mindig annyira profi és szerethető, hogy jövőre is sok szeretettel várjuk őket. 
Vágólapra másolva!

Félház várta a zenekart

A brit Morcheeba ugyan nem először lép fel Magyarországon, mégis újra és újra tud izgalmas lenni, és ami még ennél is fontosabb, elbűvölni. Az év meglepetéskoncertjeként reklámozott eseménynek a budapesti SYMA csarnok adott helyet, és már a jegyvásárlás sem az eddig megszokott módon zajlott. A jegyeket a umusiclive.hu internetes oldalon lehetett megváltani öt darab legálisan vásárolt zeneszámért cserébe, mi például mindössze 1500 forintot fizettünk. Így gyakorlatilag jóval olcsóbban lehetett eljutni Morcheeba koncertre, mint eddig bármikor. Ez az új – jövőre nézve igen hasznos és elgondolkodtató - jegyvásárlási forma, pedig nem csak azért előnyös, mert plusztartalmakat is kapunk a koncertjegy mellé, hanem mert egyúttal a zenei jogdíjak révén a zenészeket is támogatjuk, és az illegális zeneletöltést is mérsékelhetjük. Azt azonban nem tudni, hogy a teljesen új módszer, a dalonkénti bankkártyás tranzakciók, vagy csak szimplán az érdeklődés hiánya miatt, de a 3500 jegyből előzetesen kicsit több mint a felét, körülbelül 1800-at sikerült értékesíteni. Az ott lévőket viszont ez nem zavarta, inkább mindenki csak arra várt, hogy a Morcheeba végre színpadra lépjen. De egy jó darabig még nem lépett.

Forrás: Universal Music

Meglepetés lánykérés

A már nyolc óra előtt színpadra keveredett előzenekar nem igazán tartotta fenn az érdeklődést, mígnem háromnegyed óra elteltével egyszercsak Janklovics Péter stand-up komikus jelent meg a színpadon, és hergelte a közönséget. A bíztatás viszont sokkal inkább egy jó barátjának szólt, aki a színpadon kérte meg a kedvese kezét, mindezt közel 2000 ember előtt. A helyzet annyira vicces volt külső szemmel, hogy megfelelő löketet adott a fél órával rá következő koncertnek, és még a sör is jobban fogyott.

A koncert dalai

A zenekar a Trigger Hippie című dallal kezdett be, mindezt úgy, hogy Skye Edwards csodálatos hangja, már az első pillanatokban libabőrt okozott. Az énekesnő olyan összetévesztethetetlen hangszínnel rendelkezik, hogy egymaga képes lenne elvinni a hátán az egész zenekart. Persze a gitáros Ross Godfreyt sem kellett félteni, hiszen magabiztos, profi játéka méltón feledtette velünk kezdeti megszeppentségét. A visszafogott hangszereléssel eljátszott dal, olyan teltséggel szólt a nézőtéren, hogy nem volt hiányérzetünk, pedig ennél már csak a rackszekrényekkel kirakott urbanista színpadi díszlet volt minimalistább, mely a fényekkel együtt kivállóan illeszkedett a zenekarhoz. Az ezután következő Under the Ice érdekessége, hogy ez volt az egyetlen dal a koncerten legutóbbi Head Up High című lemezről, melyet érezhetően kevésbé ismert a közönség. Az egyébként lehengerlően gyönyörű énekesnő ezután köszöntötte a közönséget, és belekezdett a World Looking In című dalba. Ross valahol ezután oldódott fel kicsit, és szórakoztatta a közönséget, majd Skye kérdezte a tömeget, hogy ki szeretne hallani egy dalt a legelső lemezükről. A többnyire húszas-harmincas éveit taposó közönség pedig örömmel fogadta a Moog Island-et és Colt a zenekar 1996-os Who Can You Trust? című nagylemezéről.

Ezt követően Ross érezhető cinizmussal dobta be a kötelező reklámot, és köszönte meg a lehetőséget, amit az „Én amúgy szeretem a bankkártyákat” zárással viccelt el. A koncert csúcspontja azonban érezhetően a végére, a legismertebb Blindfold és a Rome Wasn’t Built in a Day című daloknál jött el, ahol a kezdeti közönségénekeltetés is simábban ment. A tömeg együtt énekelte velük végig mindkét dalt, amiből már csak a harmadik nagy sláger az Enjoy the ride hiányzott, de mivel ez eredetileg sem Skye Edwards előadásában került felvételre 2008-ban, így ez itt is kimaradt. Pedig mi tőle is nagyon meghallgattuk volna. Mielőtt az énekesnő lement volna a színpadról, az utolsó dal végén még táncra perdült egy közönségből kiszedett, vidám - korántsem szégyenlős – fiúval. Nem tudni, ez mennyire volt betervezett, de a zenekaron inkább meglepődés látszódott, mintsem a rutinos show-elem használata. Mindenesetre mi jót nevettünk.

Éneklecke a ráadásban

A visszatapsolás után az énekesnő facebook oldalára készített fotókat a közönségről, majd három dalt játszott még el. Az Over and Over egy szál gitáros balladát, a világító telefonokat és öngyújtókat igénylő Fear and Love opuszt, és végül a közös énekléssel egybekötött Let Me Seet. Ez utóbbi előtt pedig énekleckéket is kaptunk, majd a dal alatt vezényelve kórusként a banda részei lehettünk. Kiváló zárása volt ez a zenekar legjobb dalaiból összeválogatott koncertnek. Skye Edwards a végén úgy búcsúzott el a közönségtől, hogy reméli, jövőre is találkozunk Magyarországon. A koncert után pedig bátran jelentjük ki, hogy ennek mi is nagyon örülnénk.