Grammy 2015: Az 5 legjobb rockdal jelöltjei

Black Keys együttes koncert
Dan Auerbach, US guitarist and vocalist of The Black Keys, performs during the 23rd edition of the Festival des Vieilles Charrues in Carhaix-Plouguer, western of France on July 17, 2014. AFP PHOTO / FRED TANNEAU
Vágólapra másolva!
Paramore, Jack White,  Ryan Adams, Beck, The Black Keys. De vajon ki az esélyesebb?
Vágólapra másolva!

83 kategória, megannyi jelölt, számtalan album és dal a legjobbak közül. Ha te is szeretnéd alaposabban megismerni őket, akkor tarts velünk legújabb sorozatunkban, ahol a legfontosabb kategóriák résztvevőit ismertetjük műfaji határok nélkül a poprockon keresztül, a metálon át, egészen a jazzig. Nem is beszélve a kiváló zenei szakemberekről, videoklipekről és koncertekről.

Ez alkalommal a legjobb rockdalok jelöltjeit vettük nagyító alá, latolgatva esélyüket a 2015. február 8-án megrendezendő díjátadó gálán. Paramore, Jack White, Ryan Adams, Beck, The Black Keys. De vajon ki az esélyesebb?

Paramore – Ain’t It Fun

A Paramore kevesebb mint 10 éves fennállása óta a tavalyi évben mert egy merészet lépni, és más műfajokat is beengedett az addig többnyire pop-punk stílust képviselő egyvelegeibe. Az alternatív és elektronikus elemekkel is operáló, Paramore címre hallgató lemez, annak ellenére, hogy továbbra is sokszor az arcodba zúz, előszeretettel használ new wave-es hangzásokat vagy éppen fülbemászó kórusbetéteket. Sokak szerint egyértelműen érezhető a Farro testvérek (Zac és Josh) távozása az együttesből, de a kritikusok és a rajongók egy jó része mégis az egyik legjobb Paramore-lemezként emlegeti. Az Ain’t it fun a legrádióbarátabb dal az albumról, amiről az énekesnő, Hayley Williams egy Rolling Stone magazinnak adott interjúban a következőt mondta: „Egyszerűen csak úgy jött, és most mindenki ezt énekli... Nem tudom, hogy van e ilyen kétszer egy karrier során, nekünk ez volt az első ilyen alkalom, és ezért nagyon hálás vagyok.

Jack White – Lazaretto

A 2012-es Blunderbuss sikere után a már második szóló albumával jelentkező ezerarcú Jack White, olyan változatos, és helyenként beteg dalokat tartalmazó alternatív albumot hozott össze, mint amilyen a címe, hiszen a Lazaretto névre hallgató lemez egy 16. századi velencei intézményről kapta a nevét, ahol pestises betegeket kezeltek. Nem véletlen tehát, hogy a legjobb alternatív lemeznek is jelölték. A fülbemászó bluesos főtémával rendelkező lemez címadó dala pedig nemcsak egy nagyon stenkes gitárszólót, hanem egy nem várt hegedűszólót is tartalmaz.

Eddigi Grammy-jelölések:

2013 – év albuma, legjobb rockalbum (Blunderbuss); legjobb rockdal (Freedom at 21)

Beck – Blue Moon

A hazánkban szűkebb rajongó táborral rendelkező Beck, azaz Beck Hansen énekes, dalszerző elég régi motoros a szakmában, hiszen legelső lemeze már 1993-ban megjelent, sőt 1997-ben már Grammy-díjat is nyert két kategóriában, köztük a legjobb alternatív lemez díját, amit számos jelölés és díj követett az évek során. A rendkívül melankolikus, alternatív stílusban írt Morning Phase című lemez egy újabb remek visszatérés, hiszen idén a legjobb album és a legjobb rockalbum címért is sorban áll. A lemez teljes hangzása a kora reggeli órák pillanatait idézi, és szövegeiben a korábbi kilátástalanságot felváltja az elfogadás és a remény. A Blue Moon című dal a nagy sikerű Girls televíziós sorozatban debütált, majd hamar az album legfőbb dala lett, idén pedig két Grammy-jelölést is hozott, hiszen a legjobb rockdal és a legjobb rockzenei teljesítmény kategóriában is nevezték.

Eddigi Grammy-díjak:

1997 – legjobb rockzenei teljesítmény, legjobb alternatív zenei teljesítmény

2000 – legjobb alternatív zenei teljesítmény

Eddigi Grammy-jelölések:

1995 – legjobb rockénekesi teljesítmény

1997 – az év albuma

2001 – az év albuma, legjobb alternatív album

2003, 2006 – legjobb alternatív album

2007, 2008 – legjobb szóló rockénekesi teljesítmény

2009 – legjobb alternatív album

Ryan Adams – Gimme Something Good

Ryan Adams 2014 szeptemberében jelentette meg tizennegyedik nagylemezét, ezúttal saját magáról elnevezve. Az amerikai énekes, dalszerző egy kisebb fajta kényszerszünetről visszatérve talán újra a csúcsra tör. Az idén 40 éves rocksztárt ugyanis 2009-ben Meniére-típusú belsőfül-megbetegedéssel diagnosztizálták, és sokáig csak akusztikus felállásban láttuk színpadra lépni. Az új lemez azonban annyira jól sikerült, hogy a legjobb rockalbum kategóriában is jelölve lett, a Gimme Something Good pedig a legjobb rockzenei teljesítmény kategóriájában is verseng. A dalhoz egy kissé hátborzongató klip is készült, régi fekete-fehér B kategóriás horror filmek archív anyagait felhasználva.

Eddigi Grammy-jelölések:

2002 – legjobb rockalbum, legjobb rockzenei teljesítmény, legjobb countryzenei teljesítmény

The Black Keys – Fever

Ryan Adams és a The Black Keys több kategóriában is összecsapnak, hiszen az amerikai rockduó nyolcadik nagylemeze, a Turn Blue is a legjobb rockalbumok között van.

A Dan Auerbach (gitár, ének) és Patrick Carney (dob) alkotta formáció 2014 májusában megjelent albuma a duó szerint olyan, amit többször kell meghallgatni, ráadásul szigorúan csak fejhallgatón. A Fever című dal egy rádióbarát darab, amely igen bizarr retró hangulatú klipet kapott Theo Wenner rendezésében: az énekes egy izzadó pénzéhes televíziós hittérítőt játszik. A garázsrockos 60-as évek stílusát idéző lemezzel pedig egészen biztosan fogunk még foglalkozni.

Eddigi Grammy-díjak:

2011 – legjobb rockzenei teljesítmény duó/csapat, legjobb alternatív album, legjobb borító-vizuális megjelenés

2013 – legjobb rockzenei teljesítmény, legjobb rockdal (Lonely boy), legjobb rockalbum, legjobb produceri díj

Esélyek

A kategóriában gyakorlatilag bárki esélyes, bár Beck és Ryan Adams dala kissé megbújik a többiek között. A Paramore-nak meg akárhogy is kijárna egy díj, valószínűleg a The Black Keys sikerszériája folytatódik majd. Azonban jó eséllyel indul Jack White is, hacsak nem az alternatív kategóriákban díjazzák majd.