„Ezt nem lehet minden évben megcsinálni”

Kult, Gyöngyösi Ivett, Boros Misi és Lugosi Dániel Ali a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató győztesei
Vágólapra másolva!
A klasszikus zenészekből álló looper zenekarral, az InFusion Trio tagjaival néztük végig a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató fináléját. 
Vágólapra másolva!

Az InFusion Trio 2011-ben alakult, tagjaik mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzenében egyaránt jártasak. A saját szerzeményeik mellett népdalokat és jól ismert mai slágereket szólaltatnak meg teljesen új hangzásban. A tagok közül Weisz Nándor a Müncheni Zeneakadémia ütő tanszékén diplomázott, azóta a Magyar Filharmonikusok tagja. Simkó-Várnagy Mihály a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett cselló szakon, jelenleg a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vezető csellistája. Farkas Izsák szintén a Zeneakadémián diplomázott hegedű szakon, több formáció tagja, és a Vígszínházban is játszik.

Hármukkal közösen néztük az M1 talán legsikeresebb műsorának döntőjét, és közben beszélgettünk, hogy ők hogyan látják a versenyzők szereplését.

A három döntősnek első körben egy komolyzenei darabot kellett előadni, második körben pedig egy crossover darabot. Elsőként a kicsik korcsoportgyőztese, Boros Misi lépett színpadra, a 11 éves ifjú zongorista a versenyen nyújtott teljesítménye alapján felvételt nyert a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek osztályába, ezenkívül nyereménye még egy külföldi koncertlehetőség a new york-i Avery Fisher Hallban. Misi egy Mozart zongoraszonátát adott elő. „Ha nem nézed, hogy ki játszik, nem mondanád meg, hogy hány éves. Egyszerűen benne van a muzsikában, teljesen kizárta a külvilágot, zenei burokban van. Nem hallatszik a darabon, hogy milyen nehéz, pedig a Mozart zeneművek nem könnyűek, de Misi bárhogy el tudná játszani. Nagyon szép időket hagy, olyan idők és futamok vannak benne, ami gyerekeknél nem szokott előfordulni. Ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy nem volt ideje szegény gyereknek, hogy ennyire jó legyen, mert ez adottság, nem tehet róla". (nevet) Nándi nem először hallott a kis virtuózról, korábban már nyert egy nemzetközi zongoraversenyt Rómában és Nándi szerint komolyzenei berkekben innen ismerni a fiatal tehetséget.

Gyöngyösi Ivett a felnőttek kategória legjobb versenyzője. A huszonegy éves lány nyereménye egy koncert a torontói Roy Thompson Hallban. A fináléban egy Liszt zongoraverseny részletet játszott, melyet Misi, az InFusion csellistája szerint nagyon nehéz jól játszani. „A Liszt művekben a vad romantika a fantasztikus. Nem akarok hímsovinisztánnak tűnni, de ez a darab egy férfiból sokkal eredendőbb erőt képes felhozni. Itt nem érzem a súlyokat és az erőket, hozzá kell tenni, negyvenkétszer nehezebb ezt eljátszani, mint a Mozartot. Nyilván kritikusabbak vagyunk egy felnőtt emberrel szemben, mint egy gyerekkel. Hallottam a zenei elképzeléseket a játékában, technikailag is rendben van, de nekem a kontrasztok hiányoznak, a finomság és a brutális erő, ami a Liszt művek jellegzetessége. Nála már megvannak azok a felnőttes manírok, amik Misiben még nincsenek meg.”- mondta a csellóművész.

Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok finálé győztese, a 12 milliós fődíj mellett a nyereménye nyert még egy külföldi koncertlehetőséget a Miami Cravis Centerben. A 15 éves klarinétos a fináléban Kovács Béla zeneszerző darabját adta elő. A hangszere nem volt rendesen behangolva az InFusion Trio szerint, azonban ez semmit nem von le a klarinétos előadásából. ”A színpadon van a helye a gyereknek, olyan érett dolgokat művel, amiknél az volt az érzésem, hogy nem mondták neki, egyszerűen saját magától jöttek ezek a dolgok. Végig kokettált a nézőkkel, kinézett a közönségre, ez nagyon ügyes. Viszont egy kicsit sietett. Ez a darab elég színpadias, szélsőségesebben is elő lehetett volna vezetni.” fűzte hozzá az előadáshoz Izsák.

Minden versenyzőnek még egy crossover darabot is el kellett játszania, vagyis egy többféle műfajt, stílust ötvöző átiratot. Gyöngyösi Ivett a Harry Potter zenéjét adta elő. Misi szerint nagyon klasszikusra vették a darabot és ezt nem szabad így játszani, a játékosságot hiányolta belőle. Nándi is egyet értett vele, sokkal finomabban és lágyabban kellett volna játszania, ez nem sikerült neki.

Lugosi Dániel Ali újra Kovács Béla klarinétos darabját választotta, ezúttal egy kicsit könnyedebb klezmerkompozíciót. A darab választást Nándi is díjazta. „Ez egy sokkal jobb döntés, mint az előző. Viszont biztos, hogy nem egy hét alatt tanulta meg. Zseniálisan adta elő. Külön kiemelném, hogy Ali mennyire intelligens, tudja, mit kell csinálni, ha vége a darabnak, odamegy a koncertmesterhez és kezet fog vele. Ez is adottság, a koncert ott kezdődik, amikor az első lépést megteszed a színpad felé.” – mondta Nándi.

Boros Misi crossover darabként egy számára külön erre az alkalomra átírt karácsonyi dallal kápráztatta el a közönséget. Nándi szerint a kis Misinek még nem kell gondolkodni azon, amin a lánynak. „Ez egy közönségbarát dal, az Ivetté kevésbé. Jobban is szól, zenekari kíséret is van mögötte. Innen látszik az, hogy nem az a fontos, hogy ki hány hangot üt le másodpercenként a zongorán, hanem hogy képes eljátszani, milyen könnyedséggel. Ebben a kölyökben a nemes egyszerűség a fantasztikus.”- jellemezte a fiatal zongoravirtuózt.

A profi zenészek átszellemült lelkesedéssel értékelték a fiatal versenyzőket és érezhetően komoly, kritikus szakmai szemmel követték az előadásokat. Mindemellett az InFusion tagjairól érdemes megjegyezni, hogy ők inkább „komolytalan” klasszikus zenészek, mivel egymás folyamatos ugratása mellett, olyan vidáman, bohóckodva állnak minden kérdéshez, válaszhoz, amire az ember nem számít egy klasszikus értelemben vett komolyzenésztől.

Az InFusion Trio tagjai: Simkó-Várnagy Mihály, Weisz Nándor és Farkas Izsák. Forrás: Lékó Tamás

Nagyon-nagyon jó dolog, hogy van ez a műsor. A hat és a tíz éves gyerekeimet, akik szintén tanulnak klasszikus zenét, olyan szinten lekötötte, hogy imádták és onnantól kezdve jobban figyelemmel kísérték, mint én. A versenyző gyerekek a zenei tudásuk mellett inteligens, komoly egyéniségek voltak, a legkisebb gyerek is, olyan frappánsan válaszolt a zsűrinek, hogy szétröhögtem magam. Az a baj, hogy túl sűrűn nem lehet ilyen műsort csinálni, mert ilyen kaliberű szupertehetségeket nem lehet kinevelni. Az énekesek jobban pörgethetők egy ilyen jellegű műsorban, de a hangszeres tudás sokkal több időt igényel, így ez tévés szempontból már nehezebb kérdés."

A Virtuózok volt Magyarország első komolyzenei tehetségkutatója, melyre több mint kétezer fiatal nyújtotta be jelentkezését. A műsor ötlete nemcsak itthon, hanem az egész világon is egyedülállónak számít és vitathatatlanul elsöprő sikere lett. Többen elmondhatjuk, hogy egy-egy műsor alatt több komolyzenét hallgattunk, mint az elmúlt években összesen. Lenyűgöző volt látni, hogy milyen értelmes és tehetséges fiatalok vannak. Érdemes elgondolkodni, hogy milyen széles befogadótábora lett a Virtuózoknak, hiszen az M1 showműsoraihoz, azért némi fenntartással közelítenek a nézők, és a klasszikuszene, mint alapkoncepció szintén nem számít "lakossági" tévés műfajnak.

A nyerteseknek, a műsorkészítőinek mindenképp kijár az elismerés és bízzunk abban, hogy hamarosan újra láthatjuk ezt a műsort, és a három döntős koncertjeit ugyanilyen lendületű érdeklődés kíséri majd.