Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Juuke Schoorl, holland művész fotósorozata újszerűen mutatja be az emberi testet és bőrt.
Vágólapra másolva!

A sorozat címe Rek, ami nyújtást, nyúlékonyságot jelent hollandul, és ennek megfelelően a projekt célja a bőrábrázolás határainak feszegetése. A művész a képekkel a populáris kultúrában elterjedt és szépségiparban idealizált makulátlan, simára sminkelt és photoshopolt bőrábrázolást kritizálja, hasonlóan egyik provokatív önarcképéhez, aminek az Inverz plasztikai sebészet címet adta: ezen ráncokat látunk a fiatal arcon.

A művész horgászdamilt használt Forrás: Juuke Schoorl

"Az emberi bőr anyaga inspirált. Az érdekelt, hogyan reagál a különböző külső hatásokra. Lenyűgözött az alkalmazkodó képessége és nyújthatósága, és rájöttem, hogy sokkal képlékenyebb, mint általában gondoljuk" - mondta a művész a Huffingot Postnak.

Inverz plasztikai sebészet Forrás: Juuke Schoorl

Hogy kihangsúlyozza a bőr fenti sajátosságát, olcsó horgász damilt és ragasztószalagot használt, az eredmény egyszerre természetes és szürreális, intim és abszurd.

Mennyire lehet az emberi bőr művészet alapanyaga? Forrás: Juuke Schoorl

Schoorl a bőrt a művészet médiumaként, kommunikációs felületként használta, háttérbe szorítva a biológiai funkciót és tudományos megközelítést, amivel az emberi szervekhez gyakran közelítünk.

A fotósorozat címe: nyújtás, nyújthatóság Forrás: Juuke Schoorl

A fiatal holland művész egy videóban is foglalkozott az emberi testtel és az arra ható külső erőkkel. A Facing Forces című „mozgóképes kísérletben” Juuke Schoorl arcát látjuk, ahogy a gravitációs és aerodinamikai erők ideiglenesen eltorzítják.

A képek egyszerre intimek és abszurdak Forrás: Juuke Schoorl

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről