"Semmi értelme önmarcangolóan vagy lemondóan állni az élethez" - Kowalsky a Quartnak

Kowalski meg a vega interjú
Kowalski meg a vega
Vágólapra másolva!
A zsiványpop nagymesterei különleges akusztikus koncerttel készülnek, ahol a zenekar kiegészül egy zongoristával, egy vonósnégyessel és egy DJ-vel is. 
Vágólapra másolva!

Bár a zenekar népszerűsége az elmúlt két évben exponenciálisan növekszik - a Még nem Éden című lemez nemrég elérte a dupla platina státuszt, a Kowalsky meg a Vega telt házak előtt koncertezik - e ténytől a tagok egyáltalán nem szálltak el. Konkrét elképzeléssel rendelkeznek a zenéjükről, és ami még fontosabb: a világról, ahol élnek. Míg javában zajlik őszi országos klubturnéjuk, november 22-én egy különleges, akusztikus koncerttel kedveskednek rajongóiknak az A38 hajón. Az énekes Kowalskyval és a basszusgitáros Jimmyvel októberi Barba Negrá-s fellépésük után beszélgettünk.

Fél éve jelent meg Még nem éden című nagylemezetek. Hogyan folytatódik tovább a koncertsorozat a Barba Negrá-s fellépés után?

Kowa: Tulajdonképpen ez a koncert volt a lezárása a Még nem éden című lemezünk bemutató turnéjának. A legtöbb új nóta itt szólalt meg, másrészről egy ősznyitó nagy bulinak is nevezhetjük, mert utána indult tovább a klubturné.

Jimmy: A koncert alatt jelentettük be, hogy a rajongók a koncerten túl egyébként egyben dupla platinalemez-átadón vesznek részt.

Kowalski meg a Vega DJ-vel készül akusztikus koncertjére. Fotó: Polyák Attila - Origo

Tudtok arról valamit, hogy mivel fogjátok meg a hallgatókat?

Jimmy: Szerintem jelenleg Kowa dalszövegei, munkássága meghatározó itthon. Ennek a zenekarnak ez az ereje. Akár tetszik, akár nem, zenélhetnénk mi bármit, a dalszöveg a lényeg, ugyanis az emberek ebbe kapaszkodnak. Rengeteg ember van, akiknek ezek a szövegek egyfajta mentsvárat jelentenek. Természetesen kell alá jó zenéket tenni, hiszen tök jó számokat tudunk Moréval írni, de a mi közönségünk a szöveg miatt szeret minket.

Kowa: Ezen a nyáron nagyon sok emberhez eljutott a Kowalsky meg a Vega. Populáris maga a zene is, és populárisan van megfogalmazva a mondanivaló. A koncertekre családdal együtt érkeznek a gyerekek. Mondhatni már 7 évestől a 70 évesig nevezhető az a kör, akik ott vannak a bulijainkon, és kívülről fújják a szövegeket. A gyerekekre nagy hatással van az, amit a szüleik hallgatnak, de megkapjuk azokat a visszajelzéseket, hogy alapvetően a dalok mondanivalója nagyon fontos számukra.

A szövegekben megfogalmazódó pozitív gondolatok hogyan mutatkoznak meg a zenekar mindennapjaiban?

Kowa: Az egész mondanivaló tulajdonképpen annyi, hogy az ember merjen szembenézni önmagával. Először is tudja elfogadni magát úgy, ahogy van. Semmi értelme önmarcangolóan vagy lemondóan állni az élethez. Az elfogadás és hogy meg tudja bocsájtani magának a saját hülyeségeit, egy óriási lépés afelé, hogy nagy dolgokat tudjon megváltoztatni az egyén saját fejében és szívében. Ennyiről van szó, nem többről, nem kevesebbről. Mindegy, milyen körülmények között él az ember, az élethez való hozzáállásban található negatívumok azok, amelyek feltérképezésre várnak. Szembenézünk azzal, mi a gyengénk. Nem mondjuk meg a tutit az embereknek, hiszen mi is ugyanabban a cipőben járunk, mint azok, akik hallgatják ezt a zenét. Ezért is találunk egymásra a rajongóinkkal.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A mostani zenei inspirációk mennyiben térnek el a régebbiektől? Mi a ti zenei evolúciótok?

Kowa: Az embert mindig érik új ingerek, legalábbis ha nem zárkózik el a külvilágtól. Az érdeklődési köre nagyban befolyásolja azt, hogy mik jutnak el hozzá. A nyitottság alapvetően szükséges. Természetes, hogy nagyon sok dologgal találkozik menet közben, és az nyilván beépül abba, ahogyan nézi a világot. Ez a szövegeimre is igaz.

Nemrég jelent meg a lemezen található lassabb hangvételű dal, az Egy világon át videoklipje.

Kowa: Igazából a közönség döntötte el, hogy ebből a dalból csinálunk klipet. Volt egy felmérés, egy szavazás, hogy az új albumról mely számok tetszenek a rajongóknak. Ez a dal végzett az első helyen.

November 22-én akusztikus felállásban léptek színpadra az A38 hajón.

Jimmy: Nem az a tipikus akusztikus koncert lesz, amire sokan számítanak. Legalábbis nem az a terv. Csinálunk egy akusztikus koncertet kiegészülve egy vonósnégyessel, egy billentyűssel, és ezt fejeltük meg azzal, hogy egy DJ-t is beveszünk a buliba. Eddig zúzás volt, nagyszínpad... most csinálunk egy ilyen ülős - bár nem hiszem, hogy végig ülni fog a közönség -, kicsit más esszenciával megáldott bulit.

Kowa: Nagyban befolyásolja, hogy a DJ hogyan határozza meg a bulit. Azt gondolom, hogy akár dinamikusabb is lehet ez, mint a hangos koncertek, csak máshogyan.

Hogyan váltjátok ki a rockos hangzást és a különböző technikai dolgokat?

Kowa: Szerencsére az egész zenekar nyitott az ilyesfajta megoldásokra, de DJ-vel még sosem dolgoztunk. Izgalmas!

Jimmy: Érdekes lesz, amikor a megszokott dalokat esetleg countryssá gyúrjuk. Azoknak biztosan izgalmas lesz, akik sokat ugráltak hangos koncertjeinken, és most teljesen más felfogásban hallják a megszokott dalokat. Egyelőre ezt az egy bulit fogjuk ebben a formában megcsinálni. Hogy jövőre hogyan építjük fel a turnéprogramot, még nem tudjuk.

Annyit tudunk, hogy Budapesten 2015 júniusáig nem látja a közönség a Vegát. Februárban indítjuk téli országos turnénkat. Vannak helyek, ahová mindenképp szeretnénk eljutni az akusztikus műsorral, így például Debrecenbe, olyan színházterembe vagy művházba, ahol adottak a feltételek, hogy ez a produkció jól meg tudjon szólalni. Olyan speciális mikrofonozás kell, hogy nem tudod elvinni semmilyen nagyszínpadra. Nem sok ilyen hely van az országban.

Jimmy és Kowa - Kowalsky meg a Vega Fotó: Polyák Attila - Origo

Terveztek ebben a formában hanganyagot?

Kowa: Megnézzük élesben, hogyan tudunk együttműködni a DJ-vel, aztán hogy hogyan fogadja a közönség. Meglátjuk.

Jimmy: Bizonyára valaki azért jön el, mert ez egy Kowalsky meg a Vega-koncert lesz. Mások kifejezetten azért, mert kíváncsiak lesznek arra, hogy miben más ez, mint az eddig megszokott.

Kowa: Inkább ez lesz a jellemző. Ez egy olyan új dolog, ami felspannolta a csapat érdeklődését, munkakedvét. Az más kérdés, hogy emiatt nem fogunk műfajt váltani, akármi is történjék.