Orbán Viktor és a magyar kultúra fellegvára

Várkert Bazár átadás
Vágólapra másolva!
Elkezdődött az érdemi vita a Budai Vár sorsáról, de sok konkrétum még nem hangzott el a rekonstrukcióval foglalkozó Nemzeti Hauszmann Bizottság első ülésén. Az már biztos, hogy hamarosan megkezdődnek a régészeti feltárások a Táncsics-börtön helyszínén, és valószínűleg az Országos Széchényi Könyvtárnak is költöznie kell. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelt fontosságúnak tartja a budai Vár sorsát, ez már abból is látszik, hogy személyesen mondott nyitóbeszédet a Nemzeti Hauszmann Bizottság első ülésén. A kormányfő, akinek hivatala 2016-ig a szintén a Várba, a Karmelita-kolostor épületébe költözik, elsősorban arról beszélt, miért fontos jelentős forrásokat fordítani az épületegyüttesre.

A bizottságban helyet kapó építészek többsége egyértelműen kulturális feladatokat szán a budai Várnak – ezt már az ülés után nyilatkozta L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára.

Évtizedekig húzódhat a felújítás

Mivel a teljes helyreállítás évtizedekig is eltarthat, a bizottság sok konkrétumról nem tudott tárgyalni. Első körben ütemtervet szeretnének készíteni a palotarész átalakításához, ami egy vagy két évtizedig is eltarthat. Annyi azonban már most biztosnak látszik, hogy a rekonstrukció érdekében az Országos Széchényi Könyvtárnak ki kell majd költöznie a Várból.

Lehetséges új helyszínek is szóba kerültek. Nem feltétlenül kell a belvárosban lennie, de fontos, hogy a könyvtár jól megközelíthető legyen, és megfeleljen a modern kor követelményeinek – mondta L. Simon.

A Várkert Bazár előtti utat is lezárnák Forrás: Polyák Attila - Origo

Királyi pénzverdét is keresnek

Hamarosan megkezdődik az Egyesült Államoktól visszakapott Táncsics-börtön területének régészeti feltárása is. A célra 800 millió forintot költhetnek, de az összegen nincs mit csodálkozni, hiszen a Táncsics-börtönt eddig soha nem tanulmányozhatták régészek. Reményeik szerint IV. Béla egykori palotájának és a volt királyi pénzverdének a maradványait tárhatják majd fel.

A kormány szándékai között szerepel az is, hogy részlegesen lezárják a Várkert bazár előtti utat, ezt az államtitkár szerint a Budapesti Közlekedési Központ vezetője is támogatja.

Nem mondtak le a múzeumi negyedről

Kérdésre válaszolva L. Simon László arra is kitért, hogy a kormány nem mondott le a múzeumi negyed építéséről.

Számtalan dolog nincs benne a költségvetésben önálló soron, amire aztán az állam pénzt fordít – utalt az államtitkár azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint forráshiány miatt elmaradhat a beruházás. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre jelentős összeg áll rendelkezésre, így ebből a múzeumi negyedre is lehet majd fordítani – tette hozzá.

A politikus kifejtette, egy új múzeumi negyed elsőként megépítendő épületének a Néprajzi Múzeumnak kell lennie, a Kúria tervezett átköltöztetése miatt, ezt követően pedig a Nemzeti Galériának kell új helyet találni a budai Vár tervezett átfogó rekonstrukciója miatt.