Ez a robot sokkal jobban rajzol nálunk

robotrajzgif
Vágólapra másolva!
A robotok előretörését lehetetlen megállítani, és ha eddig azt gondoltuk, hogy a művészi alkotás az, amiben soha nem fognak utolérni minket, akkor tévedtünk. Legalábbis egy francia művész szerint.
Vágólapra másolva!

Zeneszerzőprogramokat, szoftverek által írt rövidfilmeket és verseket már láttunk, most viszont bemutattak egy robotot, amely szédületesen ügyesen rajzol csendéletet és portrét.

A művészi gépek elméleti problémáját tovább bonyolítja, hogy Paul IX-et, a különösen tehetséges droidot egy francia művész és tudós, Patrick Trasset teremtette meg. Trasset 2011 óta foglalkozik kreatív gépek tervezésével, miután festőként alkotói válságba került.

Kérdések az emberi természetről

"A robotokat az emberi viselkedés tanulmányozása alapján fejlesztem. Vagyis az alapján, hogyan írják le egymást az emberek, hogyan viszonyulnak a műalkotásokhoz, és hogyan bánnak a robotokkal" - írta Trasset a témának szentelt könyvében.

Paul IX alkot Forrás: Patrick Trasset / YouTube

A francia művész hosszú távú célja, hogy olyan robotot hozzon létre, amelynek alkotásai az emberek által készített műalkotásokhoz hasonló hatást váltanak ki a befogadókból. Azon dolgozik, hogy a robotművek releváns kérdéseket tegyenek fel az emberi természetről.

Ettől Tresset még messze jár, hiszen Paul IX csendéletei és portréi hiába látványosak, éppen az hiányzik belőlük, ami a művészetet művészetté teszi: a valóság egyéni értelmezése.

Paul IX munkáit - és őt magát - a londoni egyetemen állítják ki a következő hetekben.