Vágólapra másolva!
Hetven éve, november 9-én halt meg Radnóti Miklós.
Vágólapra másolva!

A régi szobor hű mását csütörtökön délelőtt emelték helyére, a pénteki avató ünnepséget a költő halálának 70. évfordulója alkalmából tartották. Az eredetileg Melocco Miklós által készített szobor újraalkotásának és a tereprendezésnek mintegy 15 millió forintos költségét a megyeszékhely önkormányzata állta. A szobor olyan erős megvilágítást kap, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer a baleset.

Tavaly november közepén döntötte le egy autós a szobrot, ami kettétört. A 24 éves pápai férfi egy szórakozóhelyre tartva tévedt el éjszaka a sűrű ködben. A férfit közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság.

Így nézett ki a szobor a baleset előtt Forrás:

Radnóti Miklós szobrát Győr és Abda határában 1980-ban állították fel azon a helyen, amelynek közelében a költőt más zsidó foglyokkal együtt a halálmenetben agyonlőtték.

Emlékezünk

A költő halálára filmvetítéssel emlékeznek Budapesten és Pécsett. Az Erőltetett menet című, 1989-ben készült magyar-amerikai alkotást több helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők november 8. és 10. között. Lesz vetítés a a pécsi Kodály Központban és a budapesti Uránia Filmszínházban is, utóbbira a forgatókönyíró, Kalr Bardosh is eljön.

Radnóti Miklós Forrás: Wikipedia

Az Erőltetett menet egy magyar származású amerikai színészről szól, aki Radnóti Miklós szerepét kapja meg egy készülő filmben. A színész a Bori notesz versein keresztül ismerkedik meg a költővel, miközben saját valósága egyre inkább összefolyik a versek valóságaval. A film fontos szerepet játszott Radnóti költészetének angol nyelvterületen történő megismertetésében.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala szervezésében vasárnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet, majd koszorút helyez el Radnóti Miklós sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

A Millenáris Teátrumban írók és irodalomtörténészek - Lator László, Szabó T. Anna, Simon Márton, Krusovszky Dénes, Térey János, Márton László, Varga Mátyás - beszélgetnek Radnóti Miklós életéről és költészetéről. A közönség megtekinheti a Bor és környéke című dokumentumfilmet, majd Törőcsik Franciska színművész olvas fel részleteket a költő idén elhunyt felesége, Gyarmati Fanni decemberben megjelenő naplójából.

A slam poetry jegyében tartanak rendhagyó megemlékezést a budapesti Akvárium Klubban, ahol fiatal slammerek versenyeznek egymással. Az alapot mindehhez nem Radnóti Miklós versei, hanem a költő élete és munkája által inspirált saját élmények képezik.

Nem tudhatom...

Koncerttel, irodalmi esttel, koszorúzással és tudományos előadással emlékeznek Radnóti Miklósra Hódmezővásárhelyen és Szegeden. Hétfőn például Hódmezővásárhelyen a művelődési központ előtt villámcsődületet rendeznek: a sétálóutcán összegyűlő diákok Radnóti Miklós egyik legismertebb verse, a Nem tudhatom... sorait adják elő interaktív, zenés performance keretében.

Nem tudhatom... (részlet)

Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.
Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

A hódmezővásárhelyi Radnóti-emléknapok zárásaként kedden este az Emlékpontban Miklós Péter történész Radnóti szegedi, egyetemi éveit mutatja a hallgatóságnak.

A csongrádi megyeszékhelyen az önkormányzat, az egyetem, a Szegedi Írók Társasága, a Dugonics Társaság, valamint a Somogyi-könyvtár tart közös megemlékezést pénteken délelőtt a Dóm tér Nemzeti panteonjában. Radnóti Miklós 1930 szeptemberében iratkozott be a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar-francia szakára, ahol négy esztendővel később tett summa cum laude minősítésű doktori szigorlatot.

Radnóti Miklós és felesége, Fanni szobra Szegeden Forrás: Kozma János / kozterkep.hu

Az 1944. november 9-én elhunyt költő nevét Szegeden utca, intézmény őrzi, emléktáblák láthatók egykori lakóhelyein és egy domborműves tábla idézi emlékét a Dóm téren. 2010-től a nevét viselő gimnázium előtt szobra is áll, a Munkácsy-díjas Gyurcsek Ferenc alkotása, amely a fiatal költőt feleségével, Fannival együtt ábrázolja.

Kapcsolódás a holokausztirodalomhoz

A pécsi Kodály Központban az emléknapon a Pannon Filharmonikusok adnak hangversenyt: a műsort a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja, a concerto szólistája Kelemen Barnabás hegedűművész. Az este középpontjában Vajda János Á la recherche című zeneművének ősbemutatója áll, amelyet Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek.

A holokauszt-emlékév keretében megvalósuló koncert mellett tematikus tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, filmvetítéssel és hegedűjátékkal kísért versfelolvasással idézik meg a tragikus sorsú költő emlékét. Szilágyi Zsófia, Milbacher Róbert és Kisantal Tamás irodalomtörténészek arról beszélgetnek majd, hogy milyen kapcsolódása van Radnóti költészetének a holokauszt-irodalomhoz.