Újraegyesítik a két Koreát Budapesten

Máté Gábor
Vágólapra másolva!
A két Korea újraegyesítése című darabot mutatja be pénteken a Katona József Színház a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen. Joël Pommerat darabját - amely címe ellenére nem a politikáról, hanem az emberi kapcsolatokról szól - Máté Gábor állítja színpadra.
Vágólapra másolva!

Joël Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató, több fesztiválon szerepelt már különböző darabjaival - mondta Máté Gábor, felidézve, hogy eredetileg a francia szerző egyik darabjának címe keltette fel az érdeklődését. Ezután több darabját elolvasta, és így választotta ki A két Korea újraegyesítését. Arra a felvetésre, hogy a cím politikai témát sejtet és ez félrevezető lehet, úgy válaszolt: szerinte ez nem lesz probléma, hiszen a nézők majd elmondják egymásnak, hogy az előadás miről szól.

Politikai színház, színházpolitika

Máté Gábor legutóbb az Origónak adott interjújában beszélt a politika és a színház viszonyáról. A Katona nem riad vissza a politikai színháztól, "de a politika szó pontatlanul fejezi ki a Katona törekvéseit, hiszen egyetlen témát sem politikai szempontból dolgozunk fel – legalábbis nem abban az értelemben, amit a politika a mai Magyarországon jelent. Mi sokkal inkább társadalmi kérdéseket feszegetünk akár klasszikus, akár kortárs műveken keresztül. Ilyen értelemben persze A két Korea újraegyesítése is nagyon sok mindent érint, aminek társadalmi vonatkozása is van."

Máté Gábor Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A két Korea újraegyesítése az emberi kapcsolatok bonyolultságát mutatja be húsz, egymástól független jelenetben, amelyekben éles, ugyanakkor gyakran humoros szituációk követik egymást. Bár politikai aktualitása nincs a műnek, a darab olyan témákat érint, amelyeken keresztül a társadalmi problémákra is rávilágít - tette hozzá Máté Gábor, aki fontosnak tartja, hogy ne szóljon minden a politikáról az életünkben. Úgy vélte: nagy tévedésük a politikusoknak, hogy az emberek életére rákényszerítették ezt a túlpolitizáltságot. "Az emberélet rendkívül rövid, és rengeteg gondunk-bajunk van" - mondta, megjegyezve, hogy a magánéleti problémák, a társas kapcsolatok, a különböző élethelyzetek is épp elég feladatot adnak az embernek.

Az előadásban Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Szirtes Ági, Borbély Alexandra, Rezes Judit, Nagy Ervin, Ötvös András, Kulka János és Keresztes Tamás játszik, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezt Füzér Anni tervezte.