Murakami a legesélyesebb az irodalmi Nobel-díjra

Murakami Haruki
TO GO WITH STORY "JAPON-EDITION-LITTERATURE-CULTURE-PEOPLE" BY KARYN POUPEE This handout picture taken in Spain in 2011 shows Japanese author Haruki Murakami posing. Murakami's recent novel "Colourless Tsukuru Tazaki and the Year of his Pilgrimage" will be published in France on September 4, 2014. AFP PHOTO / IVAN GIMENEZ / TASQUETS EDITORES---EDITORS NOTE---HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / IVAN GIMENEZ / TASQUETS EDITORES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint csütörtökön 13 órakor adják át az irodalmi Nobel-díjat. Addig találgathatunk.
Vágólapra másolva!

A Ladbrokes brit fogadóirodában három és félszeres szorzóval lehet fogadni Thiong’o Ngugi Wa, kikuju nyelven író kenyai író, költő, drámaíró, és négy és félszeressel a többek között az 1Q84-ről és a Norvég erdőről ismert Murakami Haruki japán író díjazására.

Ettől függetlenül a nagyközönség előtt jóval kevésbé ismert Thiong’o Ngugi Wa győzelme nagyobb meglepetés lenne, mint a sztárírónak számító Murakamié.

Ezek a szorzók azt jelentik, hogy ha ezer forintnak megfelelő összeget teszünk fel a japán író győzelmére, akkor mindössze 3 500 forintot kapunk vissza a fogadóirodától, míg ha a jóval esélytelenebb Nádas Péterre tesszük ugyanezt a pénzt, akkor Nádas díjazása esetén 14 000 forint üti a markunkat.

Hatszoros szorzóval lehet fogadni Szvetlana Alekszijevics belorusz tényfeltáró újságíróra, akinek magyarul két könyve jelent meg, a Fiúk cinkkoporsóban és A háború nem asszonyi dolog. Előbbi az 1979 és 1989 közötti afganiszántáni háborút dolgozza fel veteránokkal és elhunytt katonák családtagjaival készített mélyinterjúk segítségével, utóbbit a Vörös Hadseregben harcolt nőkről írta.

Murakami Haruki a legesélyesebb Forrás: AFP/Ivan Gimenez

Nem sokkal van lemaradva Alekszijevics mögött a szír költő Adonis, az albán Ismail Kadare és a francia Patrick Modiano. Philip Roth amerikai író, Jon Fosse norvég író és az osztrák Peter Handke győzelmére tizenkétszeres szorzóval lehet fogadni.

Nádas Péter neve évek óta felmerül

Évek óta felmerül az esélyesek között Nádas Péter neve is, jelenleg tizennégyszeres szorzóval lehet rá fogadni a Ladbrokes-nál, ezzel megelőzi az esélyesek listáján az amerikai Joyce Carol Oates-t és a lengyel költőt, Adam Zagajewskit.

A fogadóiroda szóvivője, Alex Donohue azt mondta a Guardiannak: az esélyesek listájáról Philip Roth a legnépszerűbb író, Murakami pedig "az olvasók kedvence," főleg legújabb könyve megjelenése óta. Murakami egyébként évek óta a legesélyesebb, de tavaly a fogadóirodánál a második legesélyesebbnek tartott Alice Munro kapta meg végül a díjat.

Az elmúlt tíz év irodalmi Nobel-díjasai és a hivatalos indoklás

2013 - Alice Munro - A kortárs novella mestere.
2012 - Mo Jen - Hallucinatív realizmussal elegyíti a népmesét, a történelmet, és a mai valóságot.
2011 - Tomas Tranströmer - Tömör, letisztult költői képeiért, amelyek új fényben mutatják meg a valóságot.
2010 Mario Vargas Llosa - A hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért.
2009 - Herta Müller - A költészet tömörségével és a próza tárgyilagosságával rajzolta meg az otthontalanság tájképét.
2008 - Jean-Marie Gustave Le Clézio - Új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának.
2007 - Doris Lessing - A női tapasztalat epikusa, aki tűzzel, látnoki erővel és egészséges kétellyel vette górcső alá a megosztott társadalmi rendszereket.
2006 Orhan Pamuk - Szülővárosa melankolikus lelkületének kutatása során a kultúrák összecsapásának és egymásba fonódásának új szimbólumaira lelt.
2005 - Harold Pinter - Színdarabjaiban feltárja a hétköznapok fecsegése alatt tátongó mélységeket, és behatol az elnyomás zárt térségeibe.
2004 - Elfriede Jelinek - Zenés, többszólamú hangvételéért, kiemelkedő nyelvezeti stílusáért valamint könnyedségéért, mellyel nyilvánvalóvá teszi korunktársadalmának közhelyeit és azok lehengerlő erejét.

Szűkülő lista

Peter Englund a Svéd Királyi Tudományos Akadémia honlapján írt bővebben a kiválasztási folyamatról. Az Akadémia 271 jelölést fogadott be az irodalmi Nobel-díjra, ami egy 210 névből álló listát eredményezett. Ezt szűkítették le 36 névre.

A munkát alapvetően a Nobel-bizottság végzi, de felkérnek külső szakértőket és fordítókat, hogy segítsék a munkát. Ezek után létrejön egy körülbelül 5 névből álló lista, amiről a teljes Akadémia tárgyal általában májusban.

Alfred Nobel végrendelete, a díj alapító okirata. Forrás: Wikipedia / Közkincs

Ezután az egész nyár a tagok rendelkezésére áll, hogy alaposan áttanulmányozzák az írók munkásságát. Az Akadémia szeptember közepén tart gyűlést, és a végső döntés október elején születik meg. Englund elmondta: még sosem volt olyan, hogy mindenki egyet értett volna. A végső döntést hosszú vita és többségi szavazás előzi meg.

Az Akadémia a nyertest a hivatalaos bejelntés előtt fél órával próbálja meg tájékoztatni. Tavaly a 272 millió forintnak megfelelő svéd koronával járó elismerést Alice Munro novellista kapta, akinek lánya mondta el a hírt. 2007 díjazottját, Doris Lessinget viszont az újságírók informálták, ahogy az a videón is látható.